Boeing 737: Αναστολή πτήσεων στην Κίνα, απαγόρευση εισόδου στη Σιγκαπούρη

Η Boeing επιβεβαίωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας (τα ξημερώματα της Τρίτης ώρα Κύπρου) ότι θα εγκαταστήσει μια αναβάθμιση του λογισμικού σε όλα τα αεροσκάφη του τύπου 737 MAX 8, λίγες ώρες αφότου η ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) ανακοίνωσε πως θα ζητήσει να γίνουν "αλλαγές στον σχεδιασμό" του μοντέλου ως τον Απρίλιο.

Η Μπόινγκ δεν έκανε ρητώς καμία συσχέτιση ανάμεσα στην αναβάθμιση αυτή και στη συντριβή ενός 737 MAX 8 της Ethiopian Airlines την Κυριακή στην Αιθιοπία.

Στην ανακοίνωση πάντως εκφράζονται τα συλλυπητήρια της διεύθυνσής της προς τους συγγενείς των 157 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους.

Η εταιρεία εξήγησε ότι μετά την προηγούμενη συντριβή αεροπλάνου του τύπου που ανήκε στη Lion Air, στην Ινδονησία τον Οκτώβριο, αναπτύχθηκε μια "βελτίωση του λογισμικού ελέγχου" του 737 MAX, προκειμένου το μοντέλο να γίνει "ακόμη πιο ασφαλές".

Η αναβάθμιση του λογισμικού σε όλο τον στόλο θα γίνει "μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες", διαβεβαίωσε.

Εξάλλου, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) εξέδωσε πιστοποιητικό αξιοπλοίας για το BOEING 737 MAX 8 προς την διεθνή κοινότητα (Continued Airworthiness Notification to the International Community, CANIC).

Στην ανακοίνωσή της η αμερικανική ρυθμιστική αρχή αναφέρει ότι προβλέπει πως υποχρεωτικές σχεδιαστικές αλλαγές στο 737 MAX θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο.

Η FAA σημειώνει επίσης στην ανακοίνωσή της ότι η έρευνα για την συντριβή του αεροσκάφους της Ethiopian Airlines και "μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει στοιχεία για να εξαχθούν συμπεράσματα ή να ληφθούν μέτρα".

Απαγόρευση εισόδου στον εναέριο χώρο της Σιγκαπούρης
Υπενθυμίζεται ότι η αρχή πολιτικής αεροπορίας της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε ότι απαγορεύει μέχρι νεοτέρας την είσοδο όλων των αεροσκαφών Boeing 737 MAX στον εναέριο χώρο της πόλης-κράτους της Ασίας, δύο ημέρες μετά τη συντριβή αεροσκάφους του τύπου στην Αιθιοπία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 157 άνθρωποι.

Η αρχή ενημέρωσε ότι "αναστέλλει προσωρινά" από τις 14:00 τοπική ώρα (06:00 ώρα Κύπρου) τις πτήσεις όλων των τύπων του μοντέλου Boeing 737 MAX προς και από τη Σιγκαπούρη", μετά "τα δύο θανατηφόρα δυστυχήματα στα οποία ενεπλάκησαν 737 MAX μέσα σε λιγότερους από πέντε μήνες", με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η αναστολή αφορά την εταιρεία SilkAir (Σιγκαπούρη, θυγατρική της Singapore Airlines), καθώς και τις China Southern Airlines (Κίνα), Garuda (Ινδονησία), Shandong Airlines (Κίνα) και Lion Air (Ινδονησία, και τη θυγατρική της στην Ταϊλάνδη).

Εξάλλου, ο  μεξικανικός αερομεταφορέας Aeromexico ανακοίνωσε τη Δευτέρα (τα ξημερώματα της Τρίτης ώρα Κύπρου) ότι αναστέλλει τις πτήσεις των έξι αεροσκαφών Boeing 737 MAX 8, που διαθέτει στον στόλο του, ωσότου να λάβει σαφείς πληροφορίες σχετικά με την έρευνα για τη συντριβή αεροπλάνου της Ethiopian Airlines αυτού του τύπου στην Αιθιοπία προχθές Κυριακή.

"Οι πτήσεις που εκτελούνται από αυτά τα αεροσκάφη θα καλυφθούν από τον υπόλοιπο στόλο", διαβεβαίωσε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η Κίνα αναστέλλει τις πτήσεις με Boeing 737 MAX 8 
Την ίδια ώρα, οι αρχές της Κίνας έδωσαν εντολή τη Δευτέρα στις αεροπορικές εταιρείες της χώρας να αναστείλουν τις πτήσεις των Boeing 737 MAX 8, μετά τη συντριβή, μία ημέρα νωρίτερα, ενός αεροσκάφους του τύπου που ανήκε στην Ethiopian Airlines και εκτελούσε δρομολόγιο από την Αντίς Αμπέμπα στο Ναϊρόμπι.
 
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ανέφερε πως η Ουάσινγκτον δεν σχεδιάζει να επιβάλει το ίδιο μέτρο, διότι δεν γνωρίζει ακόμη τα αίτια των δύο δυστυχημάτων και διότι το ιστορικό της Μπόινγκ ως προς την ασφάλεια είναι καλό.
 
Η αξιοποίησή τους θα επαναληφθεί αφού επιβεβαιωθεί από τις αμερικανικές αρχές και από την κατασκευάστρια εταιρεία Μπόινγκ ότι "ελήφθησαν μέτρα για να υπάρξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις για την ασφάλεια των πτήσεων", τόνισε η κινεζική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.
 
Επικαλούμενη τη συντριβή της Κυριακής, καθώς και εκείνη άλλου αεροσκάφους του ίδιου τύπου που ανήκε στην ινδονησιακή εταιρεία Lion Air τον Οκτώβριο, η υπηρεσία διευκρίνισε πως η αναστολή τίθεται σε ισχύ σήμερα στις 18:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Κύπρου).
 
Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, ένα Μπόινγκ 737 MAX 8 συνετρίβη μερικά λεπτά μετά την απογείωσή του, εξέλιξη που εγείρει νέα ερωτήματα για αυτό το αεροσκάφος, που θεωρείται πολύ σημαντικό για την αμερικανική βιομηχανία. Και οι 157 επιβαίνοντες, επιβάτες και μέλη του πληρώματος, στην πτήση των Αιθιοπικών Αερογραμμών σκοτώθηκαν χθες, επιβεβαίωσε η εταιρεία.
 
Η νέα τραγωδία ακολούθησε εκείνη της Λάιον στα τέλη Οκτωβρίου, όταν το αεροσκάφος μεσαίων αποστάσεων της ινδονησιακής εταιρίας χαμηλού κόστους κατέπεσε στη θάλασσα ανοικτά της Ιάβας με αποτέλεσμα να χαθούν 189 ανθρώπινες ζωές.
 
"Δεδομένου του γεγονότος ότι τα δύο αεροπορικά δυστυχήματα στα οποία ενεπλάκησαν Μπόινγκ 737 MAX 8 που είχαν παραδοθεί πρόσφατα έγιναν αμφότερα κατά τη φάση της απογείωσης, παρουσιάζουν ορισμένες ομοιότητες", επισήμανε η κινεζική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αιτιολογώντας την απόφασή της.
 
"Θα έλθουμε σε επαφή με την αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) και με την Μπόινγκ. Αφού μας επιβεβαιώσουν ότι λήφθηκαν μέτρα για να υπάρξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις για τις ασφάλεια των πτήσεων, θα ενημερώσουμε τις (κινεζικές) αεροπορικές εταιρείες ότι μπορούν να ξαναρχίσουν εμπορικές πτήσεις με τα Μπόινγκ 737 MAX 8", πρόσθεσε.
 
Το αεροσκάφους του τύπου αναφέρεται ορισμένες φορές με τον κωδικό 737-8. Η Μπόινγκ και η ευρωπαϊκή αεροπορική βιομηχανία Airbus ανταγωνίζονται σκληρά για την κυριαρχία στην κινεζική αγορά, τη δεύτερη μεγαλύτερη του κόσμου, που αναμένεται να γίνει μέσα στη δεκαετία του 2020 η μεγαλύτερη, ξεπερνώντας αυτή των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA).
 
Η εντολή της κινεζικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας συνάδει με την πολιτική μηδενικής ανοχής που επιδεικνύει ως προς τους πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια των πτήσεων. Οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες έχουν στους στόχους τους 96 αεροσκάφη 737 AX.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες