Εντείνονται οι συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας για τερματισμό του εμπορικού πολέμου

Με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Κίνας Λίου Χε θα συναντηθεί σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε μία προσπάθεια να δοθεί ώθηση στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου, μία εβδομάδα προτού παρέλθει η προθεσμία που έχει ορίσει η Ουάσιγκτον για την επίτευξη συμφωνίας ώστε να αποφευχθεί η επιβολή επαχθέστερων δασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες μετέδωσε την Πέμπτη το πρακτορείο ειδήσεων Reuters Κίνα και ΗΠΑ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα τερματίσει τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών, που ξεκίνησε πριν από επτά μήνες. Κατά την ίδια πηγή, Ουάσιγκτον και Πεκίνο έχουν αρχίσει να καταρτίζουν το περίγραμμα μιας συμφωνίας-πλαισίου και εξετάζουν  τη φρασεολογία έξι μνημονίων κατανόησης που αφορούν κυρίως μεταρρυθμίσεις στην Κίνα.

Εάν οι δύο πλευρές δεν κλείσουν συμφωνία ως την 1η Μαρτίου, οι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, αθροιστικής αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα αυξηθούν από το 10% στο 25%. Η ανταλλαγή επιπρόσθετων δασμών ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη έχουν επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομία.

Οι διαπραγματευτικές ομάδες δυσκολεύονταν να υπερβούν τις διαφωνίες τους για τη φρασεολογία και τις διατυπώσεις, ειδικά για τις διαστάσεις που αφορούν την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην κινεζική οικονομία. Ένα εξαιρετικά επίμαχο ζήτημα είναι ο μηχανισμός που θα εγγυάται την εφαρμογή της συμφωνίας από μέρους του Πεκίνου. «Δεν προκαλεί έκπληξη πως αυτή την εβδομάδα οι δυσκολίες ήταν μεγαλύτερες», ανέφερε πηγή ενήμερη για το περιεχόμενο των συνομιλιών. «Όταν περνάς από το γενικό περίγραμμα στον προσδιορισμό των λεπτομερειών, τα πράγματα φυσικά γίνονται πολύ πιο δύσκολα» πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Τα κείμενα που συζητώνται αφορούν την εξαναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας, την κλοπή εμπορικών μυστικών μέσω κυβερνοπειρατείας, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, τη νομισματική πολιτική, τη γεωργία, τους μη δασμολογικούς φραγμούς στο εμπόριο. Οι δύο πλευρές θεωρείται πως απέχουν ακόμη πολύ σε κάποια από τα ζητήματα αυτά.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα κληθεί να προχωρήσει στην εφαρμογή επώδυνων μεταρρυθμίσεων χωρίς στην πραγματικότητα να εξασφαλίσει κάποιο απτό αντάλλαγμα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ πέραν της κατάργησης των δασμών που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ.

naftemporiki.gr 

Δειτε Επισης

Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη