Coreper: Επιβεβαίωσε τροποποίηση κανονισμού για βίζες

Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι στην ΕΕ επιβεβαίωσαν την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, εξ ονόματος του Συμβουλίου, την άτυπη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των αντιπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της ρουμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου σχετικά με την πρόταση για την τροποποίηση του κώδικα θεωρήσεων, η οποία προβλέπει νέους κανόνες που θα εξασφαλίζουν ταχύτερες και σαφέστερες διαδικασίες για τους νόμιμους ταξιδιώτες, αλλά και κόστος έκδοσης 80 ευρώ, για να μπορούν τα κράτη μέλη να καλύπτουν καλύτερα το κόστος διεκπεραίωσης.

Συγκεκριμένα οι κανόνες προβλέπουν την υποβολή αιτήσεων από 6 μήνες έως 15 ημέρες, το αργότερο, πριν από το ταξίδι προβλέποντας τη δυνατότητα για τους ενδιαφερόμενους να συμπληρώνουν και να υπογράφουν την αίτηση ηλεκτρονικά, καθιερώνοντας εναρμονισμένη προσέγγιση όσον αφορά τη χορήγηση θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων για τακτικούς ταξιδιώτες με καλό ιστορικό θεωρήσεων για διάστημα που θα αυξάνεται σταδιακά από 1 έως 5 έτη.

Ο κανονισμός θα πρέπει επίσης να συμβάλει στη βελτίωση της συνεργασίας με τρίτες χώρες στον τομέα της επανεισδοχής, με την καθιέρωση ενός νέου μηχανισμού για τη χρήση της πολιτικής θεωρήσεων ως μοχλού άσκησης πίεσης.

Στο πλαίσιο αυτού του μηχανισμού, η Κομισιόν θα αξιολογεί τακτικά τη συνεργασία των τρίτων χωρών στον τομέα της επανεισδοχής. Σε περίπτωση που μια χώρα δεν συνεργάζεται, η Κομισιόν θα προτείνει στο Συμβούλιο την έκδοση εκτελεστικής απόφασης με την οποία θα εφαρμόζονται ειδικά περιοριστικά μέτρα για τις θεωρήσεις ως προς τη διεκπεραίωσή τους και, σε τελευταίο βαθμό, ως προς το σχετικό τέλος.

Επιπλέον, εάν μια χώρα θεωρηθεί συνεργάσιμη στον τομέα της επανεισδοχής, η Κομισιόν θα μπορεί να προτείνει στο Συμβούλιο να εκδώσει εκτελεστική απόφαση που θα προβλέπει τη μείωση των τελών θεώρησης, τη μείωση του χρονικού περιθωρίου για τη λήψη απόφασης σχετικά με αιτήσεις θεώρησης ή την αύξηση της διάρκειας ισχύος των θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων.

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε η Ρουμανική Προεδρία του Συμβουλίου και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε άτυπη συμφωνία σχετικά με κανονισμό που θα ενισχύσει την ασφάλεια των δελτίων ταυτότητας των πολιτών της ΕΕ και των εγγράφων διαμονής που χορηγούνται στους πολίτες της ΕΕ και στα μέλη των οικογενειών τους που δεν είναι μέλη της ΕΕ. Η άτυπη συμφωνία θα υποβληθεί τώρα στους πρεσβευτές της ΕΕ για επιβεβαίωση εξ ονόματος του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τους προτεινόμενους νέους κανόνες, τα δελτία ταυτότητας θα πρέπει να παράγονται με ενιαία μορφή πιστωτικής κάρτας (ID-1), να περιλαμβάνουν μια αναγνώσιμη από μηχάνημα ζώνη και να τηρούν τα ελάχιστα πρότυπα ασφαλείας που ορίζει η Διεθνής Οργάνωση Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO). Θα πρέπει επίσης να συμπεριλαμβάνουν μια φωτογραφία και δύο δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου της κάρτας, αποθηκευμένα σε ψηφιακή μορφή, σε ένα τσιπ χωρίς επαφή. Τα δελτία ταυτότητας θα αναφέρουν τον κωδικό χώρας του κράτους μέλους που τα εξέδωσε, εντός σημαίας της ΕΕ. Προβλέπεται ότι οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ 2 έτη μετά την υιοθέτησή τους, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι την ημερομηνία αυτή όλα τα νέα έγγραφα που εκδίδονται πρέπει να πληρούν τα νέα κριτήρια.

Οι προτεινόμενοι νέοι κανόνες θα βελτιώσουν την ασφάλεια αυτών των εγγράφων, εισάγοντας ελάχιστα πρότυπα τόσο για τις πληροφορίες που περιέχονται σε αυτά όσο και για τα χαρακτηριστικά ασφαλείας που είναι κοινά σε όλα τα κράτη μέλη που τα εκδίδουν.

Οι ταυτότητες θα έχουν ελάχιστη περίοδο ισχύος 5 ετών και μέγιστη περίοδο ισχύος 10 ετών. Τα κράτη μέλη μπορούν να εκδίδουν δελτία ταυτότητας με μεγαλύτερη διάρκεια ισχύος για τα άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω. Οι ταυτότητες για ανηλίκους ενδέχεται να έχουν περίοδο ισχύος μικρότερη των 5 ετών.

Γενικά, οι υπάρχουσες ταυτότητες που δεν πληρούν τις απαιτήσεις θα σταματήσουν να ισχύουν 10 έτη μετά την ημερομηνία εφαρμογής των νέων κανόνων ή κατά τη λήξη τους, όποιο από τα δύο είναι νωρίτερα. Οι λιγότερο ασφαλείς κάρτες που δεν πληρούν τα ελάχιστα πρότυπα ασφαλείας ή δεν διαθέτουν αναγνώσιμη από μηχανή ζώνη θα λήξουν εντός πέντε ετών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές