Συμφωνία για τους κανόνες on-line σύστασης εταιρειών στην ΕΕ

Η Ρουμανική Προεδρία του Συμβουλίου κατέληξε σε προσωρινή συμφωνία με τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με σχέδιο οδηγίας που θα διευκολύνει και θα προωθήσει τη χρήση on line λύσεων για τις επαφές μιας εταιρείας με δημόσιες αρχές καθ `όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής της. Η οδηγία δεν εναρμονίζει ουσιαστικές απαιτήσεις για τη σύσταση εταιρειών ή τη διεξαγωγή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε ολόκληρη την ΕΕ, αλλά συμπληρώνει τους ισχύοντες κανόνες για το εταιρικό δίκαιο της ΕΕ όπως κωδικοποιήθηκε στην οδηγία (ΕΕ) 2017/1132. Πρόκειται για μια από τις δύο προτάσεις που υπέβαλε η Κομισιόν τον Απρίλιο του 2018 για τον εκσυγχρονισμό του εταιρικού δικαίου της ΕΕ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, υπάρχουν περίπου 24 εκατομμύρια επιχειρήσεις στην ΕΕ, εκ των οποίων το 80% περίπου είναι εταιρείες περιορισμένης ευθύνης. Περίπου το 98-99% των εταιρειών περιορισμένης ευθύνης είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα επηρεαστούν άμεσα από αυτές τις βελτιώσεις. Η οδηγία καθορίζει τις αναγκαίες διασφαλίσεις κατά της απάτης και της κατάχρησης στις ηλεκτρονικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου της ταυτότητας και της νομικής ικανότητας των προσώπων που ιδρύουν την εταιρεία και της δυνατότητας να απαιτείται φυσική παρουσία ενώπιον μιας αρμόδιας αρχής. Διατηρεί τη συμμετοχή συμβολαιογράφων ή δικηγόρων στις διαδικασίες εταιρικού δικαίου, εφόσον οι διαδικασίες αυτές μπορούν να ολοκληρωθούν πλήρως στο διαδίκτυο. Προβλέπει επίσης την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τους αποκλεισμένους διευθυντές προκειμένου να αποφευχθεί "δόλια συμπεριφορά".

Οι νέοι κανόνες εξασφαλίζουν ότι:

- οι εταιρείες είναι σε θέση να εγγράψουν εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, να δημιουργήσουν νέα υποκαταστήματα και έγγραφα αρχείων για τις εταιρείες και τα υποκαταστήματά τους, στο μητρώο επιχειρήσεων πλήρως online.

- τα εθνικά προτύπων και οι πληροφορίες σχετικά με τις εθνικές απαιτήσεις διατίθενται ηλεκτρονικά και σε γλώσσα ευρέως κατανοητή από την πλειοψηφία των διασυνοριακών χρηστών ·

- οι κανόνες σχετικά με τα τέλη για τις ηλεκτρονικές διατυπώσεις είναι διαφανείς και εφαρμόζονται χωρίς διακρίσεις ·

- τα τέλη που χρεώνονται για την ηλεκτρονική εγγραφή των εταιρειών δεν υπερβαίνουν τα συνολικά έξοδα που βαρύνουν το συγκεκριμένο κράτος μέλος ·

- ισχύει η αρχή «μία φορά», σύμφωνα με την οποία μια εταιρεία θα χρειαστεί να υποβάλει τις ίδιες πληροφορίες στις δημόσιες αρχές μία και μόνο, φορά.

- τα έγγραφα που υποβάλλονται από εταιρείες αποθηκεύονται και ανταλλάσσονται από τα εθνικά μητρώα με μηχανικά αναγνώσιμες μορφές και με δυνατότητα αναζήτησης ·

- και τέλος περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εταιρείες θα παρέχονται δωρεάν σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στα μητρώα επιχειρήσεων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές