Κομισιόν: Έρευνα για καρτέλ 8 τραπεζών στην αγορά ομολόγων

Έρευνα για πιθανές εναρμονισμένες πρακτικές τραπεζών στην αγορά ομολόγων της ΕΕ, ξεκινά η Κομισιόν και συγκεκριμένα η γενική διεύθυνση ανταγωνισμού.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν ενημέρωσε οκτώ τράπεζες για την προκαταρκτική της διαπίστωση ότι παραβίασαν τους κανόνες αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ από το 2007 έως το 2012, προκαλώντας στρέβλωση του ανταγωνισμού κατά την απόκτηση και εμπορία ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων.

Η Κομισιόν εκφράζει την ανησυχία ότι, σε διαφορετικές περιόδους μεταξύ του 2007 και του 2012, οι οκτώ τράπεζες συμμετείχαν σε συμπαιγνιακό καθεστώς (καρτέλ) που αποσκοπούσε στη νόθευση του ανταγωνισμού κατά την απόκτηση και εμπορία ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων ("EGBs").

Οι υπάλληλοι που απασχολούνταν από τις τράπεζες ανταλλάσσουν εμπορικά ευαίσθητες πληροφορίες και συντονίζονταν σε στρατηγικές διαπραγμάτευσης. Αυτές οι επαφές είχαν πραγματοποιηθεί κυρίως - αλλά όχι αποκλειστικά - μέσω των online chat rooms.

Τα EGBs είναι κρατικά ομόλογα που εκδίδονται σε ευρώ από τις κεντρικές κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Εάν επιβεβαιωθεί η προκαταρκτική άποψη της Κομισιόν, μια τέτοια συμπεριφορά θα παραβίαζε τους κανόνες της ΕΕ που απαγορεύουν αντιανταγωνιστικές επιχειρηματικές πρακτικές, όπως η συμπαιγνία ως προς τις τιμές (άρθρο 101 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άρθρο 53 της συμφωνίας για τον ΕΟΧ).

Η έρευνα της Κομισιόν αφορά ορισμένους διαπραγματευτές σε οκτώ τράπεζες και δεν σημαίνει ότι η εικαζόμενη αντιανταγωνιστική συμπεριφορά αποτελεί γενική πρακτική στον τομέα των EGB. Η αποστολή κοινοποίησης αιτιάσεων δεν προδικάζει το αποτέλεσμα μιας έρευνας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές