Facebook: Πλήρωνε χρήστες για... κατασκοπεία;

Η Facebook Inc. θα τερματίσει ένα πρόγραμμα, στο οποίο πλήρωνε τους χρήστες iPhone για να μοιραστούν τα προσωπικά τους δεδομένα, ύστερα από δημοσίευμα που αποκαλύπτει αμφιλεγόμενες λεπτομέρειες της προσπάθειας, συμπεριλαμβανομένου ότι ορισμένοι συμμετέχοντες ήταν έφηβοι.

Η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης πλήρωσε άτομα ηλικίας 13 έως 35 έως και 20 δολάρια μηνιαίως για να εγκαταστήσουν το Facebook Research App, για παρακολούθηση τηλεφώνου και τις συνήθειες χρήσης του ιστού, σύμφωνα με ρεπορτάζ του TechCrunch. Το πρόγραμμα παρέκαμπτε το App Store της Apple και έδινε στο Facebook πρόσβαση στην κυκλοφορία δικτύου, μια κίνηση που μπορεί να ήταν παραβίαση της πολιτικής της Apple, ανέφερε το δημοσίευμα. Η εφαρμογή θα αποκλειστεί από το iOS της Apple, αν και θα συνεχίσει να εκτελείται σε συσκευές Android.

Το Facebook επιβεβαίωσε την ύπαρξη του προγράμματος αλλά αντέδρασε στον τρόπο που παρουσιάστηκε.

"Τα βασικά στοιχεία σχετικά με αυτό το πρόγραμμα έρευνας αγοράς αγνοούνται", ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Facebook σε δήλωση. "Παρά τα πρώτα δημοσιεύματα, δεν υπήρχε τίποτα μυστικό γι 'αυτό. Ήταν αυτό που κυριολεκτικά λέει το όνομά του: Facebook Research App. Δεν ήταν "κατασκοπεία", καθώς όλοι οι άνθρωποι που υπέγραψαν να συμμετάσχουν πέρασαν από μια σαφή διαδικασία δίνοντας την άδειά τους για να συμμετάσχουν. Τέλος, λιγότερο από το 5% των ανθρώπων που επέλεξαν να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα έρευνας αγοράς ήταν έφηβοι. Όλοι τους με υπογεγραμμένες μορφές γονικής συναίνεσης".

Το Facebook έχει υποστεί έντονη κριτική εδώ και μήνες σχετικά με τις πρακτικές απορρήτου και το ρόλο του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016. Σε μια σημαντική παραβίαση δεδομένων που αποκαλύφθηκε πέρυσι, η Cambridge Analytica έλαβε πληροφορίες για εκατομμύρια χρήστες του Facebook μέσω μιας εφαρμογής τρίτου μέρους.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των Η.Π.Α., η βασική αρχή της χώρας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ενδέχεται να επιβάλει πρόστιμο ρεκόρ κατά της εταιρείας επειδή δεν προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, ανέφερε το Bloomberg News αυτόν τον μήνα.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη