Οι top 20 ποδοσφαιρικές ομάδες από πλευράς εσόδων στον κόσμο

Στα €8,3 δις διαμορφώθηκαν τα συνολικά έσοδα των 20 ποδοσφαιρικών ομάδων με τα περισσότερα έσοδα στον κόσμο κατά την περίοδο 2017-18, σύμφωνα με την έκθεση της Delloite Football Money League.

Στη νέα λίστα των top 20 υπήρξαν διάφορες ανακατατάξεις με την Ρεάλ Μαδρίτης να επιστρέφει στην πρωτοκαθεδρία μετά από δύο χρόνια, ενώ στην πρώτη δεκάδα περιλαμβάνονται έξι ποδοσφαιρικές ομάδες από την Βρετανία. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως η πλειοψηφία των ποδοσφαιρικών σωματείων που περιλαμβάνονται στην λίστα προέρχονται από τα πέντε μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Σε σχέση με την προηγούμενη ποδοσφαιρική περίοδο 2016-17 (€7,9 δις) τα συνολικά έσοδα των top 20 αυξήθηκαν κατά €400 εκατ., ενώ αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός πως η συμβολή της πώλησης εισιτηρίων κατά τη διεξαγωγή των ποδοσφαιρικών αγώνων στα συνολικά έσοδα των ομάδων, περιορίζεται στο 17%. Η μεγαλύτερη συμβολή 43% προέρχεται από την πώληση τηλεοπτικών δικαιωμάτων μετάδοσης των ποδοσφαιρικών αγώνων και η συμβολή των εμπορικών εσόδων (διαφημίσεις, χορηγίες)  ανέρχεται στο 40%.
 


Τα top 20 ποδοσφαιρικά σωματεία
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, μετά από δύο χρόνια απουσίας η Ρεάλ Μαδρίτης συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη θέση της λίστας για 12η φορά με τα έσοδα της να ξεπερνούν το φράγμα των €700 εκατ. και αυξάνοντας τη διαφορά κατά €60,5 εκατ. από την δεύτερη Μπαρτσελόνα. Η εκτόξευση των εσόδων της Ρεάλ προήλθε λόγω της μεγάλης επιτυχίας της στο Champions League και στο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA για τρίτο και δεύτερο συνεχόμενο έτος αντίστοιχα, αυξάνοντας τα εμπορικά της έσοδα κατά 18%, φθάνοντας στα €356,2 εκατ., ξεπερνώντας την Μπάγιερν Μονάχου.

Η Μπαρτσελόνα ανέβηκε στη δεύτερη θέση της λίστας του Money League, καθώς τα έσοδα της αυξήθηκαν κατά €42,1 εκατ. (6%) στα € 690,4 εκατ., κυρίως λόγω της εμπορικής της ανάπτυξης, η οποία περιελάβανε την έναρξη μιας προσοδοφόρου συμφωνίας για χρηματοδότηση της φανέλας της ομάδας από την Rakuten.
 

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού