Τα πλαστά χαρτονομίσματα που κυκλοφόρησαν το β' εξάμηνο του 2018

Σταθερή μείωση παρουσιάζει ο αριθμός των πλαστών χαρτονομισμάτων του ευρώ στην αγορά. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος παραχάραξης εαξκολουθεί να αφορά εκείνα των 20 και 50 ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιόητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Περί τα 262.000 πλαστά χαρτονομίσματα ευρώ εντοπίστηκαν και αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το δεύτερο εξάμηνο του 2018, με τον αριθμό να είναι μειωμένος κατά 13% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του ίδιου έτους και κατά 27,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

«Η πιθανότητα να λάβετε πλαστό τραπεζογραμμάτιο είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρή, καθώς ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων παραμένει πολύ χαμηλός σε σχέση με τον αριθμό των γνήσιων τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία, ο οποίος, μετά την εισαγωγή τους, αυξάνεται σταθερά με ρυθμό ταχύτερο από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ» επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.

Το 2018 ο αριθμός και η αξία των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία αυξήθηκαν κατά περίπου 4,0% και 3,7% αντίστοιχα. Σήμερα βρίσκονται σε κυκλοφορία περισσότερα από 22 δισεκατομμύρια τραπεζογραμμάτια ευρώ με συνολική αξία περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Το δεύτερο εξάμηνο τα τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ εξακολούθησαν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης. Οι δύο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν μαζί σε περισσότερο από το 80% του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων.
Τα περισσότερα πλαστά τραπεζογραμμάτια (96,7%) εντοπίστηκαν στις χώρες της ζώνης του ευρώ. Τα υπόλοιπα εντοπίστηκαν σε κράτη μέλη της ΕΕ εκτός ζώνης ευρώ (2,2%) και σε άλλα μέρη του κόσμου (1,1%).
 
naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη
ΔΝΤ: Ανθεκτική η παγκόσμια οικονομία παρά τις πληθωριστικές πιέσεις
Όλι Ρεν: Οι γεωπολιτικές εντάσεις απειλούν τη μείωση των επιτοκίων
Τα υψηλότερα από τα τέλη του 2021 τα κέρδη της Goldman Sachs
Η BP μείωσε 10% τους εργαζόμενους στον τομέα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων
Αξιοποίηση ρωσικών «παγωμένων» κεφαλαίων συζητούν ΔΝΤ - Παγκόσμια Τράπεζα
Παγκόσμια Τράπεζα: Αυξάνεται το χάσμα πλουσίων και φτωχών χωρών
Οι εισοδηματικές ανισότητες αυξάνονται στις χώρες που δανείζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Πετρέλαιο: Σε πτώση οι τιμές παρά την απειλή πολέμου
Πού θα κριθεί η αντίδραση των αγορών στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή