Τα αεροπορικά εισιτήρια θύμα του σκληρού Brexit

Οι αεροπορικές εταιρείες δεν θέλουν να το πουν και γι’ αυτό ανέλαβε να το επισημάνει η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών: Σε περίπτωση που προκύψει ένα σκληρό Brexit, ίσως χρειαστεί να ακυρωθούν μέχρι και πέντε εκατομμύρια αεροπορικά εισιτήρια.

Οι The Times αναφέρουν ότι το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες συμφώνησαν ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας για το Brexit, ο αριθμός των πτήσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ηπειρωτικής Ευρώπης θα έπρεπε να περιοριστεί στα επίπεδα του περασμένου έτους. Αυτό σημαίνει ότι οι αερομεταφορείς θα πρέπει να ακυρώσουν χιλιάδες πτήσεις, οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές εισιτηρίων και πολλές ακυρώσεις προγραμματισμένων διακοπών.

Η IATA υπολογίζει ότι ενδέχεται να επηρεαστούν πέντε εκατομμύρια θέσεις στις πρόσθετες πτήσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης, πολλές από τις οποίες έχουν προγραμματιστεί για την καλοκαιρινή περίοδο.

«Το γεγονός ότι τα τρέχοντα επίπεδα πτήσεων θα προστατεύονται ακόμη και με ένα σκληρό Brexit είναι μια σημαντική διασφάλιση. Όμως, υπολείπονται μόλις δύο μήνες μέχρι τη στιγμή που η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ και οι αεροπορικές εταιρείες δεν γνωρίζουν ακόμα για τι είδους Brexit πρέπει να προετοιμαστούν», ανέφερε σε δήλωσή του ο Alexandre de Juniac, διευθύνων σύμβουλος της IATA. «Και υπάρχει νομική και εμπορική αβεβαιότητα ως προς το πώς θα δουλέψει το σχέδιο της Ευρ. Επιτροπής για τον περιορισμό του αριθμού πτήσεων».

Η πρωθυπουργός Theresa May προσπαθεί να πείσει το βρετανικό κοινοβούλιο να αποδεχθεί την συμφωνία για το Brexit πριν από τις 29 Μαρτίου. Εάν δεν εγκριθεί η συμφωνία, θα τεθεί σε ισχύ το σχέδιο έκτακτης ανάγκης των Βρυξελλών. Εκτός από την επιβολή του ανώτατου ορίου, το Politico αναφέρει ότι οι βρετανικές αεροπορικές εταιρείες θα χάσουν το δικαίωμα να εκτελούν πτήσεις εντός της ΕΕ.

Οι The Times αναφέρουν ότι η British Airways, η Easyjet, η Ryanair και η Jet2 έχουν επεκτείνει τις ευρωπαϊκές πτήσεις τους φέτος, αλλά κανένας δεν έχει ενημερώσει μέχρι στιγμής τους επιβάτες για τις πιθανές επιπτώσεις ενός σκληρού Brexit.

Μόνο η ουγγρική αεροπορική εταιρεία Wizz Air έχει ενημερώσει τους βρετανούς ταξιδιώτες σχετικά με τους κανόνες που θα ισχύουν σε περίπτωση μη συμφωνίας, βάσει των οποίων για να επισκεφθούν τις χώρες της ΕΕ οι βρετανοί ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν διαβατήρια με τουλάχιστον εξαμηνιαία ισχύ – αν και δεν θα απαιτείται βίζα. Στην περίπτωση ενός σκληρού Brexit, στους επιβάτες θα επιστραφεί το κόστος των ακυρωμένων πτήσεων, αλλά αυτοί θα πρέπει μόνοι τους να βρουν νέες θέσεις.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν