Οι ισχυροί του Νταβός “φωνάζουν” ξανά για τραπεζική ενοποίηση στην Ευρώπη

Τα αιτήματα για ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση αυξάνονται, αλλά η επόμενη μεγάλη συμφωνία μπορεί να συμβεί στην Ουάσινγκτον.

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας χρειάζεται επαναφορά σε μια αγορά όπου η κλίμακα είναι τα πάντα, δήλωσε ο Πρόεδρος της UBS Group AG, Axel Weber την Τρίτη από την ελβετική πόλη του Νταβός, κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Ο Tidjane Thiam, επικεφαλής της Credit Suisse Group AG, συμφώνησε με τον Weber, προειδοποιώντας ότι παραμένουν εμπόδια σε μια περιοχή που εξακολουθεί να είναι κατακερματισμένη κατά μήκος των εθνικών συνόρων.

Τέτοια εμπόδια μπορεί να σημαίνουν ότι ένα κύμα συγχωνεύσεων μπορεί να «χτυπήσει» τις ΗΠΑ πριν φτάσει στην Ευρώπη. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bank of America Corp., Brian Moynihan, προβλέπει έναν ακόμη γύρο ενοποίησης στις ΗΠΑ, όπως αυτός που δημιούργησε την εταιρεία του.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αγωνιστεί να συμβαδίσουν με τους ομότιμους της Wall Street από την οικονομική κρίση, εν μέρει επειδή η περιοχή παραμένει κατακερματισμένη κατά μήκος των εθνικών συνόρων. Οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ δημοσίευσαν μόλις τα πρώτα 100 δισεκατομμύρια δολάρια για το χρόνο. Συγκρίνετε αυτό με την Ευρώπη, όπου μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες - η Deutsche Bank AG - εξακολουθεί να αγωνίζεται να επανέλθει σε μια ανάκαμψη μετά από χρόνια ζημιών.

"Το μόνο που έχει σημασία για τον τραπεζικό τομέα είναι το μέγεθος", δήλωσε ο Weber σε συνέντευξή του, επισημαίνοντας πως οι επιχειρήσεις της Wall Street επέστρεψαν πιο δυναμικές από την οικονομική κρίση. "Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να ανακαλύψουν τον εαυτό τους."

Οι αρχηγοί τραπεζών στο Νταβός είχαν ήδη προτρέψει την ευρωπαϊκή ενοποίηση πριν από ένα χρόνο, με συνομιλίες για εξαγορά της Commerzbank AG από την BNP Paribas Sa, και με ορισμένους αναλυτές να προβλέπουν ότι οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις θα βοηθήσουν στην άνοδο των τραπεζικών μετοχών το 2018. Ένα χρόνο μετά, οι τράπεζες της Ευρώπης έχουν μειωθεί.

"Ακούμε πληροφορίες ότι οι Ευρωπαίοι ρυθμιστές είναι έτοιμοι για την εν λόγω ενοποίηση, αλλά στο τέλος υπάρχει πάντα μια εθνικιστική υπερηφάνεια για την κατοχή ενός εθνικού πρωταθλητή ή μιας σειράς εθνικών πρωταθλητών", δήλωσε ο CEO της Citigroup Inc. Michael Corbat σε συνέντευξή του στο Bloomberg, επίσης στο Νταβός .

Ο Weber απέρριψε την Τρίτη τα σενάρια ότι η τράπεζά του μπορεί να έρθει στη διάσωση του γερμανικού αντιπάλου, της Deutsche Bank, λέγοντας ότι δεν έχει λάβει τέτοιο αίτημα. Η UBS δεν σχεδιάζει μεγάλες προσφορές, δήλωσε, επειδή έχει εμπλακεί επιτυχώς στην επιχείρηση διαχείρισης περιουσίας, όπου είναι ήδη ο μεγαλύτερος πάροχος στον κόσμο.

"Δεν νομίζω ότι η UBS θα παίξει κάποιο ρόλο σε αυτό", είπε για την ενοποίηση. "Οι συγχωνεύσεις είναι κάτι που σε δεσμεύει για χρόνια".

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές