Το Βιετνάμ διαμορφώνεται ως ένας παράδεισος για επενδυτές

Μια «καυτή» οικονομία, φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές και ένα κομμουνιστικό κόμμα υπό την ηγεσία των ελεύθερων εμπόρων: Αυτό είναι που ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ Nguyen Xuan Phuc πλασάρει στους παγκόσμιους επενδυτές, εν μέσω του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

"Είμαστε έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία", δήλωσε ο Phuc σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV, λίγες μέρες πριν αναχωρήσει αυτή την εβδομάδα για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Το Βιετνάμ διαμορφώνεται σιωπηλά ως ένα ασφαλές καταφύγιο για τους βιομηχάνους, που ανησυχούν ότι θα παγιδευτούν στη μέση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Με μια σειρά συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου, σχετικά φθηνό εργατικό δυναμικό και εγγύτητα με την Κίνα, ο Phuc έχει μια καλή ιστορία για να πει στα παγκόσμια στελέχη που θα συναντήσει στο Νταβός.

«Προσπαθούμε να αυξήσουμε τις εξαγωγές τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα των προϊόντων μας, ειδικά σε αυτές που έχουμε πλεονεκτήματα, όπως τα θαλασσινά, τα εμπορεύματα, τα υποδήματα και τα ηλεκτρονικά είδη», δήλωσε ο Phuc. «Στόχος μας είναι να γίνουμε μια εξαγωγική οικονομία που μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα και να προσφέρει περισσότερες θέσεις εργασίας με υψηλότερο εισόδημα για τον λαό μας».

Ωστόσο, η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας δεν έχει δει ακόμα πλήθος εταιρειών να έρχονται από την Κίνα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Και η οικονομία έχει μερικές σοβαρές προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν: η ανεπαρκής υποδομή και η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων καθιστούν δύσκολη την προσέλκυση βιομηχανιών που βρίσκονται εκτός των συνηθισμένων, όπως είναι η μεταποίηση.

Παρ όλες τις ασταθείς παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες, η οικονομία του Βιετνάμ φαίνεται να προστατεύεται για τώρα. Η ανάπτυξη επιταχύνθηκε στο 7,1% το 2018, μεταξύ των ταχύτερων στον κόσμο. Ο Phuc δήλωσε ότι είναι σίγουρος ότι η ανάπτυξη θα φτάσει στο υψηλότερο σημείο της πρόβλεψης της κυβέρνησης, φθάνοντας στο 6,8% φέτος. Υποσχέθηκε επίσης να διατηρήσει το βιετναμέζικο νόμισμα dong σταθερό το 2019.

Το Βιετνάμ, το οποίο ολοκλήρωσε περίπου 16 συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, άρχισε να εμπλέκεται στο παγκόσμιο εμπόριο μετά την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων με γνώμονα την αγορά τη δεκαετία του 1980. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν στο ρεκόρ των 244 δισ. δολαρίων πέρυσι, ενώ οι πελάτες των Η.Π.Α. αντιπροσωπεύουν περίπου 48 δισ. δολάρια από αυτές - περισσότερο από διπλάσιο σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια.

Αρκετοί μεγάλοι κατασκευαστές λειτουργούν ήδη στο Βιετνάμ, ο μεγαλύτερος των οποίων είναι η Samsung Electronics Co., η οποία αντιπροσώπευε περίπου το ένα πέμπτο των εξαγωγών της χώρας πέρυσι.

Ο Phuc, ανησυχώντας για τις εμπορικές επιπτώσεις από τις πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ, δεσμεύεται ότι η χώρα θα εντείνει τις εισαγωγές από τις Η.Π.Α., από αεροσκάφη της Boeing Co. μέχρι προϊόντα πετρελαϊκών εταιρειών.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr 

Δειτε Επισης

Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ