Brexit: Ώρα για τις προτάσεις κυβέρνησης και βουλευτών

Τις προτάσεις τους για το μέλλον του Brexit ετοιμάζονται να παρουσιάσουν τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου η κυβέρνηση αλλά και διάφορες παρατάξεις βουλευτών που εκπροσωπούν ποικίλες θέσεις.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα παρουσιάσει εγγράφως και προφορικώς την πρότασή της για τα επόμενα βήματα μετά από την αρχική συντριπτική απόρριψη από τη Βουλή των Κοινοτήτων της συμφωνίας που έχει επιτύχει με τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις και τις πληροφορίες από την τηλεδιάσκεψη του υπουργικού συμβουλίου το βράδυ της Κυριακής, η κα Μέι αναμένεται να διεκδικήσει ξανά νομικές διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους αναφορικά με την προσωρινή διάρκεια του λεγόμενου ‘backstop’ για τα σύνορα στην Ιρλανδία.

Ρεπορτάζ των Sunday Times ανέφερε ότι η κα Μέι θα διεκδικήσει μία διμερή συνθήκη με το Δουβλίνο για τα μελλοντικά σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία που θα αφαιρεί από τη Συνθήκη Αποχώρησης το «μισητό» backstop. Η πληροφορία διαψεύστηκε από Λονδίνο και Δουβλίνο.

Η πρωθυπουργός επιμένει επίσης στη θέση ότι η χώρα πρέπει να βγει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν δεν επικυρωθεί η συμφωνία της με κάποιον τρόπο, τότε θα υπάρξει άτακτο Brexit.

Διακομματικές ομάδες βουλευτών, με πρωτοβουλία Συντηρητικών πολιτικών σε πολλές περιπτώσεις, αντιδρούν με τροπολογίες που θα καταθέσουν στη πρόταση της πρωθυπουργού και με προτάσεις νόμου.

Η τροπολογία που προκαλεί τις μεγαλύτερες αντιδράσεις προέρχεται από τον πρώην γενικό εισαγγελέα των Συντηρητικών Ντόμινικ Γκριβ. Η πρότασή του είναι να έχει προτεραιότητα έναντι των κοινοβουλευτικών συζητήσεων που καθορίζει η κυβέρνηση οποιαδήποτε μελλοντική πρόταση 300 βουλευτών (επί συνόλου 650), που προέρχονται από πέντε διαφορετικά κόμματα και περιλαμβάνουν δέκα βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Η έγκριση αυτής της τροπολογίας θα συνεπαγόταν ότι πλέον τον έλεγχο της διαδικασίας του Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων θα έχουν οι βουλευτές (και μάλιστα μειοψηφία αυτών) και όχι η κυβέρνηση. 

Ο κ. Γκριβ έχει ταχθεί υπέρ της διενέργειας δεύτερου δημοψηφίσματος και με την παραπάνω τροπολογία επιδιώκει να δώσει σε πρώτη φάση τη δυνατότητα στους βουλευτές να παρατείνουν τη διαδικασία εξόδου υπό το Άρθρο 50 και πέρα από την 29η Μαρτίου.

Τον ίδιο σκοπό έχει και πρόταση νόμου που έχουν υποβάλει βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων, με πρωτεργάτες την Εργατική Υβέτ Κούπερ και τον Συντηρητικό Νικ Μπόουλς. Η πρόταση ορίζει αναβολή του Brexit έως το τέλος του έτους. Σκοπός των μελών της ομάδας αυτής είναι σε πρώτο στάδιο να αποκλειστεί το no-deal. Στη συνέχεια θα διεκδικήσουν μία συμφωνία ενός πιο μαλακού Brexit στα πρότυπα της σχέσης Νορβηγίας-ΕΕ, ενισχυμένης όμως με μία νέα τελωνειακή ένωση με την ΕΕ.

Άλλες τροπολογίες επί της πρότασης της πρωθυπουργού που έχουν ήδη κατατεθεί ή έχουν προαναγγελθεί αφορούν τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, τη διενέργεια ενδεικτικών ψηφοφοριών στη Βουλή των Κοινοτήτων επί επτά διαφορετικών επιλογών γύρω από το Brexit και το σχηματισμό «συνέλευσης του λαού» που θα συνδράμει τους βουλευτές στη λήψη αποφάσεων.

Για να υπάρξει ψηφοφορία επί κάποιας τροπολογίας βουλευτών θα πρέπει αυτή να επιλεγεί από τον προέδρο της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκαου, οποίος έχει δείξει ότι δε διστάζει να φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση του κόμματος από το οποίο προέρχεται. Για να εγκριθεί μία τροπολογία απαιτείται απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. 

Υπέρ της διατήρησης της πιθανότητας δεύτερου δημοψηφίσματος, εν τω μεταξύ, τάχθηκε με ομιλία του το Σάββατο ο σκιώδης υπουργός Brexit των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ, εμφανιζόμενος πολύ πιο δεκτικός απέναντι σε ένα τέτοιο σενάριο σε σχέση με το τον ηγέτη του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν. Σε συνέντευξή του στο BBC την Κυριακή ο σερ Κιρ είπε ότι οι επιλογές πλέον είναι είτε το δημοψήφισμα είτε μία τελωνειακή ένωση - αγνοώντας την επιλογή των εκλογών που προκρίνει ο κ. Κόρμπιν.

Τόσο ο κ. Κόρμπιν όσο και η κα Μέι είναι πλέον συχνά αντιμέτωποι ακόμα και με δημόσιες προειδοποιήσεις στελεχών των κομμάτων τους από αμφότερες τις πτέρυγες ότι θα παραιτηθούν είτε σε περίπτωση δεύτερου δημοψηφίσματος οι μεν, είτε σε περίπτωση no-deal οι δε.

Υπό αυτό το φως αυτού του αδιεξόδου, πληροφορίες πολλών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι ήδη οι κρατικοί λειτουργοί και σύμβουλοι στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει να ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ