Τα τεχνολογικά νέα που σημάδεψαν το 2018

Πολλά είναι τα γεγονότα που συνέβησαν μέσα στο 2018 στο χώρο της τεχνολογίας, και αξίζει να τα δει κανείς για μια ακόμη φορά με πιο καθαρή ματιά. Είτε αυτά αφορούν τα σκάνδαλα που είχαν στο επίκεντρό τους τεράστιες τεχνολογικές εταιρείες και άφησαν πολλά ερωτηματικά για το επίπεδο της ψηφιακής μας ελευθερίας, είτε πάρα πολύ σημαντικές συγχωνεύσεις τεχνολογικών κολοσσών.


Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΤΙΒΕΝ ΧΟΚΙΝΓΚ


Ο πασίγνωστος θεωρητικός φυσικός και συγγραφέας του A brief history of time, έφυγε από τη ζωή στις 14 Μαρτίου στα 76 του χρόνια. Η επιρροή του στην εξέλιξη της ερμηνείας του διαστήματος, αλλά και της ανθρώπινης τεχνολογίας, θα παραμείνει για πάντα καταλυτική.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

Η Amazon άνοιξε τον Ιανουάριο το πρώτο της αυτοματοποιημένο κατάστημα, το Amazon Go. Με έδρα του το Σιάτλ, το Amazon Go επιτρέπει στους πελάτες να πάρουν ό,τι θέλουν από τα ράφια του και να φύγουν χωρίς να περάσουν από κάποιο ταμείο καθώς χρεώνονται αυτόματα στον λογαριασμό τους στην Amazon.

ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ GOOGLE ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ

Τον Απρίλιο περίπου 4.000 εργαζόμενοι της Google υπέγραψαν μια επιστολή προς τη διοίκηση της εταιρείας, στην οποία ζητούσαν να σταματήσει η εμπλοκή της στο στρατιωτικό πρόγραμμα Maven. Πρόκειται για την προσπάθεια των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων να εντάξουν την τεχνητή νοημοσύνη σε στρατιωτικά drones, και η Google υπήρξε μέρος αυτού. Τον Μάιο, δεκάδες υπάλληλοί της παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ VISA

Τον Ιούνιο το σύστημα της Visa στην Ευρώπη κατέρρευσε για οκτώ ώρες εξαιτίας σημαντικής βλάβης στο σύστημα. Αυτό σταμάτησε τις συναλλαγές εκατομμυρίων καταναλωτών, προκαλώντας παράλληλα, πολύ μεγάλες «επιδρομές» στα ΑΤΜ.

ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΠΟΥ ΔΙΠΛΩΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗ SAMSUNG

Τον Νοέμβριο η Samsung παρουσίασε το Infinity Flex Display, ένα κινητό με οθόνη 7,3 ιντσών η οποία διπλώνει. Σύντομα αναμένεται να μπει σε παραγωγή και να βγει στην αγορά.

Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΗΣ GOOGLE ΜΠΕΡΔΕΨΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Στο συνέδριο της Google τον Ιούνιο, η εταιρεία παρουσίασε για πρώτη φορά μια νέα τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία Duplex. Η τεχνολογία αυτή έμοιαζε τόσο πολύ με άνθρωπο, που μπορούσε να κλείσει τραπέζι σε εστιατόριο μέσω τηλεφώνου χωρίς κανείς να καταλάβει ότι μιλά με μια μηχανή.

ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΖΤΕ

Τον Ιούνιο η κινεζική εταιρεία ΖΤΕ συμφώνησε να πληρώσει το ποσό των 17 δισ. δολαρίων στις αμερικανικές αρχές ούτως ώστε να καταφέρει και πάλι να προμηθεύει με τα προϊόντα της τους Αμερικανούς πελάτες της. Η απόφαση αυτή ήρθε μετά τη διαταγή του 2017 κατά την οποία οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την κινεζική εταιρεία ότι έσπασε το εμπάργκο στο Ιράν.

ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ FAKE NEWS

Με τους  φόβους για πιθανή εξωτερική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του 2016 να γιγαντώνονται, το αμερικανικό κογκρέσο αποφάσισε να καλέσει ορισμένους από τους ισχυρότερους παράγοντες της αμερικανικής τεχνολογικής σκηνής για να δώσουν εξηγήσεις. Από τις πολύωρες ακροάσεις πέρασαν τον Σεπτέμβριο ο CEO του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ και η COO του Facebook, Σέριλ Σάντμπεργκ.

T-MOBILE ΚΑΙ SPRINT ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΞΑΝΑ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥΣ

Έπειτα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες το 2014 και το 2017, η T-Mobile και η Sprint ανακοίνωσαν για μια ακόμη φορά την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε μια συγχώνευση ύψους 26 δισ. δολαρίων. Αυτό που απομένει είναι να πάρουν το τελικό ΟΚ από τις αμερικανικές αρχές εντός του 2019.

Η SPACEX ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΥΡΑΥΛΟ FALCON HEAVY

Τον Φεβρουάριο η SpaceX δοκίμασε για πρώτη φορά με επιτυχία τον ύψους 70 μέτρων πύραυλο Falcon Heavy στέλνοντας στο διάστημα ένα αυτοκίνητο Tesla Roadster με «οδηγό» την κούκλα Starman και στόχο να μπει σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο.

Η APPLE ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΑ IPHONE XR, XS, XS MAX

Τον Σεπτέμβριο του 2018 η Apple παρουσίασε τα νέα της μοντέλα iPhone, με το iPhone XS Max της οθόνης Retina OLED μεγέθους 6,5 ιντσών να είναι το ακριβότερο κινητό που έφτιαξε ποτέ – η τιμή του ξεκινά από τα 1.099 δολάρια.

ΤΑ ΝΕΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ AMAZON ΒΡΗΚΑΝ «ΣΠΙΤΙ»

Τον Νοέμβριο η Amazon ανακοίνωσε τις πόλεις στις οποίες θα χτίσει τα δεύτερα κεντρικά της γραφεία, έπειτα από μια πολύμηνη «κούρσα» μεταξύ πολλών επίδοξων «γαμπρών». Το ένα από τα νέα της στρατηγεία θα γίνει στη Νέα Υόρκη και το άλλο στη Βόρεια Βιρτζίνια. Η κατασκευή τους και η λειτουργία τους θα προσθέσουν 50.000 νέες θέσεις εργασίας, και το συνολικό τους κόστος φτάνει τα 2 δισ. δολάρια. Συνολικά 238 πόλεις «πάλεψαν» ως το τέλος για το πολυπόθητο πρότζεκτ.

Η APPLE ΕΓΙΝΕ Η ΠΡΩΤΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΤΡΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ

Τον Αύγουστο του 2018 η Apple έγινε η πρώτη εταιρεία στην ιστορία που η χρηματιστηριακή της αξία ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια. Η συνέχεια, όμως, δεν ήταν το ίδιο καλή, αφού ως τα τέλη Νοεμβρίου είχε πέσει στα 827 εκατ. δολάρια.

ΤΟ FORTNITE ΕΓΙΝΕ «ΛΑΤΡΕΙΑ»

Τον Μάρτιο του 2018 ο streamer με το όνομα “Ninja” -ή αλλιώς ο Tyler Blevins- έσπασε το ρεκόρ ζωντανής θέασης παιχνιδιού στην πλατφόρμα Twitch, με περισσότερους από 635.000 θεατές. Αυτή ήταν μια από τις κορυφαίες στιγμές του στούντιο παραγωγής videogames, Epic Games. Ο δημιουργός του Fortnite μετρά πλέον περισσότερα από 200 εκατ. παίκτες σε όλο τον κόσμο.

SPECTRE ΚΑΙ MELTDOWN ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΤΗΝ INTEL

Τον Ιανουάριο του 2018 ερευνητές ανακάλυψαν δύο τεράστια κενά ασφαλείας σε επεξεργαστές με τις ονομασίες Spectre και Metldown. Εν ολίγοις, αποκαλύφθηκε ότι σχεδόν όλοι οι επεξεργαστές της Intel της τελευταίας δεκαετίας είχαν συγκεκριμένες κατασκευαστικές αδυναμίες τις οποίες μπορούν να εκμεταλλευτούν χάκερ. Αμέσως η Intel και η Apple κυκλοφόρησαν αναβαθμίσεις οι οποίες είχαν στόχο να κλείσουν τις «τρύπες».

Ο ΜΑΣΚ ΔΕΝ ΜΑΖΕΨΕ ΠΟΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η αμερικανική Αρχή Κεφαλαιαγοράς κατέθεσε μήνυση κατά του Έλον Μασκ, εξαιτίας ενός tweet του τον Αύγουστο ότι έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 420 εκατ. δολαρίων για να βγάλει την Tesla από το αμερικανικό χρηματιστήριο. Τελικά, συμφώνησε να πληρώσει το λάθος του με 40 εκατ. δολάρια και με την αναγκαστική απόφαση να παραιτηθεί από πρόεδρος της εταιρείας, παραμένοντας όμως ο CEO της.

ΕΣΚΑΣΕ Η ΦΟΥΣΚΑ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

Το 2017 ήταν μια χρονιά-όνειρο για τους επενδυτές ψηφιακών νομισμάτων, όμως το 2018 ήταν σκέτη καταστροφή. Στις αρχές της χρονιάς η αξία του bitcoin έφτανε τα 13.900 δολάρια, ενώ στα τέλη Νοεμβρίου είχε πέσει στα 3.500 δολάρια. Ethereum και Bitcoin Cash υπέφεραν ακόμη περισσότερο.

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ IBM ΓΙΑ 34 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ Η RED HAT

Τον Οκτώβριο του 2018 η εταιρεία ανοιχτού λογισμικού Red Hat εξαγοράστηκε από την IBM με το αστρονομικό ποσό των 34 δισ. δολαρίων. Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε ως η κορυφαία στρατηγική επιλογή της IBM να μπει δυναμικά στο χώρο του cloud.

Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ GDPR

Το 2018 είδαμε τη μεγαλύτερη, μαζικότερη και πιο οργανωμένη κίνηση για τα προσωπικά δεδομένα στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR), ο οποίος ξεκίνησε να ισχύει από τις 25 Μαΐου, και περιλαμβάνει λεπτομερείς οδηγίες προς όλες τις εταιρείες και οργανισμούς με διαδικτυακή παρουσία για τον τρόπο με τον οποίο είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών τους.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Στις 11 Ιουνίου 2018 το λεγόμενο Net Neutrality της περιόδου Ομπάμα έφτασε στο τέλος του. Πρόκειται για την υποχρέωση κάθε παρόχου να μην αλλάζει στους πελάτες του την ταχύτητα του διαδικτύου αναλόγως του περιεχομένου το οποίο παρακολουθούν. Τα πράγματα, όμως, δεν έχουν τελειώσει ακόμη, καθώς εισαγγελείς 22 αμερικανικών πολιτειών έχουν ήδη μηνύσει την Ομοσπονδιακής Επιτροπή Επικοινωνιών για την απόφασή της.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ FACEBOOK

Τον Μάρτιο του 2018 οι New York Times και Observer αποκάλυψαν ένα σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων που έγινε γνωστό ως το Σκάνδαλο Cambridge Analytica. Πήρε το όνομά του από την εταιρεία η οποία βρίσκεται πίσω από τη διαδικτυακή καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2016, και περιλαμβάνει την επεξεργασία και χρήση των προσωπικών δεδομένων 87 εκατ. χρηστών του Facebook, χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Λίγο καιρό αργότερα, το σκάνδαλο επεκτάθηκε και στη Βρετανία, με τις αρχές της χώρας να πραγματοποιούν έφοδο στα γραφεία της.

 


ΠΗΓΗ: fortunegreece.com 
 
 

Δειτε Επισης

Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο