Eπένδυσε $12,8 δισ. δολάρια στο ηλεκτρονικό τσιγάρο

Η Juul Labs πούλησε μερίδιο 35% στον γίγαντα του καπνού Altria σε μια συμφωνία ύψους 12,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία καθιστά τον κατασκευαστή ηλεκτρονικών τσιγάρων μία από τις πιο πολύτιμες μη εισηγμένες εταιρείες της Silicon Valley.

Η συμφωνία αποτιμά την εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο στα 38 δισεκατομμύρια δολάρια και θα φέρει τα προϊόντα της Juul δίπλα στα τσιγάρα Marlboro στα ράφια λιανικής πώλησης στις ΗΠΑ. Η Altria, η οποία επικεντρώνεται στην αγορά των ΗΠΑ μετά από τον διαχωρισμό της από τη Philip Morris International το 2008, θα πάρει το ένα τρίτο των θέσεων στο διοικητικό συμβούλιο της Juul μετά από την έγκριση της συμφωνίας από τις εποπτικές αρχές.

Με το κάπνισμα σε πτώση, η συμφωνία ενισχύει τη απομάκρυνση της Altria από τα τσιγάρα και την είσοδό της σε επιχειρηματικές δραστηριότητες υψηλότερης ανάπτυξης. Αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει την επένδυσή της στην καναδική εταιρεία κάνναβης Cronos, η οποία της έδωσε ποσοστό συμμετοχής 45% και την επιλογή να αποκτήσει πλειοψηφικό έλεγχο της εταιρείας στο μέλλον.

Για τη Juul, η συμφωνία υπερδιπλασιάζει την αποτίμηση της σε σχέση με μόλις πριν από λίγους μήνες, όταν κινείτο στα 16 δισεκατομμύρια δολάρια αφότου η Tiger Global Management ηγήθηκε μιας επένδυσης ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η συμφωνία με την Altria φέρνει πλέον τη Juul να αποτιμάται περισσότερο από την Airbnb ή τη SpaceX του Elon Musk, αλλά λιγότερο από την Uber Technologies.

Από το ξεκίνημά της το 2015, η Juul έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία, προσελκύοντας όμως και την οργή των γονέων και των ρυθμιστικών αρχών που λένε ότι οι έφηβοι «κολλάνε» με τις συσκευές της εταιρείας. Η startup παρουσιάζεται ως εταιρεία τεχνολογίας που έχει μια αποστολή: να βοηθά τους εθισμένους καπνιστές να σταματάνε το κάπνισμα τσιγάρων που καίνε πίσσα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Marlboro θα τοποθετεί διαφημιστικό υλικό για τα προϊόντα της Juul στα χαρτοκιβώτια τσιγάρων της, σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας την Πέμπτη. Η Altria, η οποία πουλά τα τσιγάρα της μόνο στις ΗΠΑ, επωφελείται από τη διεθνή έκθεση καθώς η Juul επεκτείνεται σε νέες αγορές εκτός της χώρας.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ