Το COREPER ενέκρινε νέους ευρωπαϊκούς κανόνες για την αφερεγγυότητα

Tη συμφωνία που επετεύχθη με το Κοινοβούλιο για την οδηγία σχετικά με τα προληπτικά πλαίσια αναδιάρθρωσης, δεύτερης ευκαιρίας και τα μέτρα για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών αναδιάρθρωσης και αφερεγγυότητας ενέκρινε σήμερα το COREPER, μειώνοντας τα σημαντικότερα εμπόδια στην ελεύθερη ροή κεφαλαίων που απορρέουν από τις διαφορές στα πλαίσια αναδιάρθρωσης και αφερεγγυότητας των κρατών μελών. 

Η νέα οδηγία στοχεύει επίσης στη μείωση του ποσού των μη εξυπηρετούμενων δανείων (μη εξυπηρετούμενων δανείων) στους ισολογισμούς των τραπεζών και στην πρόληψη της συσσώρευσης τέτοιων μη εξυπηρετούμενων δανείων στο μέλλον.

Το κείμενο αποτελεί οδηγία ελάχιστης εναρμόνισης. Εισάγει ένα σύνολο αρχών μαζί με πιο συγκεκριμένους κανόνες σε ορισμένες συγκεκριμένες περιπτώσεις, επιτρέποντας παράλληλα στα κράτη μέλη να προχωρήσουν περισσότερο κατά τη μεταφορά των κανόνων στην εθνική νομοθεσία.

Ο συμβιβασμός σέβεται σε μεγάλο βαθμό τις αρχές της θέσης του Συμβουλίου, ιδίως όσον αφορά την αναγκαία ευελιξία στα κράτη μέλη να προσαρμόσουν τη νέα νομοθεσία στα υφιστάμενα πλαίσια τους. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, όσον αφορά τις διατάξεις σχετικά με τη συμμετοχή των δικαστών, τη διάρκεια παραμονής των ατομικών μέτρων επιβολής ή τη διασταύρωση μεταξύ των κατηγοριών.

Στο πλαίσιο του συμβιβασμού, προστέθηκαν ή τροποποιήθηκαν διάφορες διατάξεις σε σύγκριση με τις θέσεις του Συμβουλίου. Αυτές περιλαμβάνουν τη θέσπιση διατάξεων σχετικά με τα καθήκοντα των διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων σε διαδικασίες αφερεγγυότητας, με δέουσα τήρηση των συμφερόντων των πιστωτών, των άλλων ενδιαφερομένων και των κατόχων ιδίων κεφαλαίων καθώς και τη λήψη μέτρων για την αποφυγή της αφερεγγυότητας και την αποφυγή της σκόπιμης ή βαριάς αμέλειας συμπεριφοράς.

Αυτά τα καθήκοντα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε εθνικό επίπεδο, εξασφαλίζοντας ότι οι δικαστικές αρχές θα τις λάβουν υπόψη κατά την αξιολόγηση της ευθύνης του διευθυντή σε περιπτώσεις παραβίασης του καθήκοντος περίθαλψης.

Περιλαμβάνεται, ακόμη, ένα άρθρο σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων σύμφωνα με το εθνικό και το ενωσιακό δίκαιο, τα οποία δεν θα πρέπει επηρεάζονται από τη διαδικασία προληπτικής αναδιάρθρωσης (π.χ. το δικαίωμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις εργατικές επεμβάσεις, διαβούλευση).

Το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο συμφώνησαν σε μερικές περιπτώσεις όπου απαιτείται ο διορισμός ενός επαγγελματία για την υποστήριξη του οφειλέτη και των πιστωτών (π.χ. σε περίπτωση όταν ο εν λόγω διορισμός ζητείται από τον οφειλέτη ή την πλειοψηφία των πιστωτών ή όταν αποφασίζεται από τις δικαστικές αρχές σε περίπτωση γενικής παραμονής των ατομικών ενδίκων μέσων).

Ο  Josef Moser, υπουργός Δικαιοσύνης της Αυστρίας, δήλωσε σχετικά ότι "κάθε χρόνο 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους επειδή η εταιρεία τους χρεοκοπεί. Πρέπει λοιπόν να έχουμε ισχυρούς κανόνες αφερεγγυότητας σε ολόκληρη την ΕΕ για να μειώσουμε τον αριθμό των πτωχεύσεων και να διασφαλίσουμε ότι αξιόπιστα οι επιχειρηματίες θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία και χαίρομαι που έχουμε φτάσει σε συμφωνία με το Κοινοβούλιο τόσο γρήγορα ώστε οι νέοι κανόνες να μπορούν να εγκριθούν πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές".
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές