Δεδομένα για λογαριασμούς €8,7 εκατ αντάλλαξαν τα κράτη – μέλη

Δεδομένα από 8,7 εκατομμύρια χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς συνολικής αξίας 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2017, αντάλλαξαν τα Κράτη Μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν. Ομοίως, μεταξύ του 2015 και του 2017, τα κράτη μέλη μοιράστηκαν πληροφορίες για πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ εισοδήματος και κεφαλαίου που ανήκουν σε σχεδόν 16 εκατομμύρια φορολογούμενους κατοίκους μιας χώρας, αλλά λαμβάνουν εισόδημα από άλλη. Η έκθεση δείχνει επίσης ότι ορισμένες χώρες μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα για να αυξήσουν τη φορολογική τους βάση λόγω της νέας "επίγνωσης του δυνητικά φορολογητέου εισοδήματος και του κεφαλαίου των φορολογουμένων τους", όπως αναφέρει η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι πρώτοι κανόνες που διέπουν την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών άρχισαν να ισχύουν το 2015, ενώ τα κράτη μέλη υποχρεούνται να αλληλοενημερώνονται σχετικά με τις πληροφορίες σχετικά με τα οικονομικά τους στοιχεία που αφορούν άτομα που φορολογούνται σε άλλο κράτος μέλος.

Από το 2017, τα κράτη μέλη της ΕΕ άρχισαν επίσης να παρέχουν αμοιβαία πληροφορίες σχετικά με τους χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς που τηρούν ιδιώτες και ορισμένοι φορείς. Η Κομισιόν αναφέρει ότι το σύστημα έλαβε νέα ώθηση το 2017, όταν τα κράτη μέλη άρχισαν να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με ορισμένες φορολογικές αποφάσεις και συμφωνίες τιμολόγησης με πολυεθνικές εταιρείες: έχουν ήδη μοιραστεί 18.000 τέτοιες αποφάσεις, σε σύγκριση με περίπου 100 τέτοιες αποφάσεις το 2015.

Τέλος η Κομισιόν καταγράφει ότι τα Κράτη Μέλη πρέπει να βελτιώσουν τον τρόπο συλλογής και αξιοποίησης των δεδομένων που ανταλλάσσουν. Θα πρέπει επίσης να συνεχιστούν οι εργασίες για την αξιολόγηση του πλήρους οφέλους από την ανταλλαγή πληροφοριών.

 

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές