Η απασχόληση στην ΕΕ έσπασε το ρεκόρ των 239,3 εκατ εργαζομένων

Τις γενικές θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας, της ΕΕ επιβεβαιώνει η χειμερινή έκδοση της τριμηνιαίας επισκόπησης της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικής Ανάπτυξης στην Ευρώπη (ESDE), σύμφωνα με την οποία η απασχόληση στην ΕΕ έσπασε το ρεκόρ των 239,3 εκατομμυρίων ανθρώπων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018.Σύμφωνα μάλιστα με την έκθεση το μεγαλύτερο μέρος των νέων θέσεων εργασίας είναι μόνιμες και πλήρους απασχόλησης. 
 
Αναλυτικά, το δεύτερο τρίμηνο του 2018, οι μόνιμες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 2,7 εκατομμύρια σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το δε ποσοστό απασχόλησης έφτασε το 73,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Ο αριθμός των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,3 εκατομμύρια, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων με μερική απασχόληση παρέμεινε σταθερός. Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε σε όλους τους τομείς εκτός από τη γεωργία σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Ο τομέας των υπηρεσιών σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο με 730.000 άτομα να απασχολούνται περισσότερο μόνο στο χονδρικό εμπόριο και 1,8 εκατομμύρια περισσότερα σε άλλες υπηρεσίες. Ταυτόχρονα το ποσοστό ανεργίας συνέχισε να μειώνεται και τον Οκτώβριο του 2018, ανερχόταν σε 6,7% στην ΕΕ και 8,1% στη ζώνη του ευρώ, αντανακλώντας μια πτώση κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες και στις δύο περιπτώσεις σε σύγκριση με το 2017.
 
Η Επίτροπος Μαριάν Τάισεν, αρμόδια για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις, τις δεξιότητες και την κινητικότητα των εργαζομένων, δήλωσε ότι η έκθεση  δείχνει και "πάλι πολύ καλή πρόοδο για το εργατικό δυναμικό της ΕΕ". Σημείωσε δε ότι "προσπαθούμε να επιτύχουμε το 75% της απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2020" και διευκρίνισε ότι ενώ αυτές οι εξελίξεις είναι θετικές, "εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε ορισμένες προκλήσεις", εξηγώντας πως "ο αριθμός των ωρών εργασίας εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος από το ανώτατο σημείο του 2008". Η Επίτροπος τονίζει ότι "για να επιτύχουμε τον στόχο μας για μια πιο κοινωνική και χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπη, πρέπει να ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό τις σημαντικές νομοθετικές μας πρωτοβουλίες - μεταξύ άλλων για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, καθώς και για διαφανείς και προβλέψιμες συνθήκες εργασίας".
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας