Μετά τη Huawei, οι ΗΠΑ βάζουν στόχο όλες τις κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών

Μετά τη σύλληψη της CFO Huawei Μενγκ Ουάνγκζου, ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο θέλει να επαναφέρει τη νομοθεσία που θα απαγορεύει στην Huawei και τις συνεργαζόμενες κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών να δραστηριοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής, Face the Nation, του καναλιού CBS, η Μάργκαρετ Μπρέναν ρώτησε τον Ρούμπιο, εάν σχεδιάζει να επαναφέρει τη νομοθεσία, τον Ιανουάριο, που προβλέπει την εν λόγω απαγόρευση, μετά τη σύλληψη της Μενγκ στον Καναδά.

«Είμαι απόλυτα σίγουρος. Και θα σας εξηγήσω το γιατί. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι κινεζικές εταιρείες δεν είναι σαν τις αμερικανικές. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ζητήσει από την Apple να “ανοίξει” ένα iPhone που θα της δώσει πληροφορίες σε μία έρευνα τρομοκρατίας», δήλωσε ο Ρούμπιο και συνέχισε λέγοντας πως «Δεν υπάρχει ούτε μία εταιρεία στην Κίνα που να μην κάνει αυτό που της ζητά η κινεζική κυβέρνηση. Είναι νομικά υποχρεωμένοι να το κάνουν. Και σε περίπτωση που κάποιος CEO αρνηθεί να συνεργαστεί, τότε θα βρουν έναν νέο διευθύνοντα σύμβουλο για να συνεργαστούν μαζί του ή μία άλλη εταιρεία».

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Ρούμπιο και ο γερουσιαστής Τομ Κόττον, τον περασμένο Φεβρουάριο προώθησαν έναν νέο περιορισμό («Υπεράσπιση του νόμου περί κρατικών επικοινωνιών των ΗΠΑ» – Defending U.S. Government Communications Act), ο οποίος προέβλεπε την απαγόρευση αγοράς ή ενοικίασης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ή υπηρεσιών στην αμερικανική κυβέρνηση από την Huawei, τη ZTE και τις θυγατρικές τους.

Το 2017, η κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ZTE ήρθε αντιμέτωπη με ένα πρόστιμο ύψους 900 εκατομμυρίων δολαρίων για την αξιοποίηση αμερικανικών εξαρτημάτων σε συσκευές που πώλησε στο Ιράν, παραβιάζοντας έτσι το αμερικανικό εμπάργκο στις εξαγωγές εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Όταν όμως οι Ρούμπιο και Κόττον προώθησαν τον περιορισμό αυτό στις αρχές του έτους, δεν δέχτηκαν μεγάλη υποστήριξη. Όσον αφορά τη σύλληψη της Μενγκ, ο Ρούμπιο είπε ότι ελπίζει πως αυτή τη φορά να υποστηριχθεί. «Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα αλλάξει τώρα. Σίγουρα το ελπίζω. Η Huawei και η ZTE και πολλές ακόμη κινεζικές εταιρείες αποτελούν απειλή για τα εθνικά μας συμφέροντα, τα εθνικά μας οικονομικά συμφέροντα και τα εθνικά μας συμφέροντα ασφαλείας», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη