Επιμένει η Βρετανία ότι η ψηφοφορία για το Brexit θα γίνει την Τρίτη

Σε διάψευση δημοσιευμάτων που φέρουν την Τερέζα Μέι να είναι κοντά στην απόφαση αναβολής της κρίσιμης ψηφοφορίας της Τρίτης στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της συμφωνίας του Brexit, προέβη ο υφυπουργός Brexit Κουάσι Κούαρτενγκ.

Μιλώντας στο Sky News, ο προσφάτως διορισμένος υφυπουργός είπε ότι εξ όσων γνωρίζει η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί κανονικά το βράδυ της Τρίτης. Εκτίμησε μάλιστα ότι «υπάρχει καλή πιθανότητα» η συμφωνία να εγκριθεί από τους βουλευτές.

Παρόλα αυτά, ο αριθμός των Συντηρητικών βουλευτών που έχουν τοποθετηθεί εναντίον της συμφωνίας που έχει πετύχει η κα Μέι ανέρχεται σύμφωνα με υπολογισμούς σε 108, δηλαδή κάτι παραπάνω από το 1/3 της δύναμης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος.

Ο βουλευτής Γουίλιαμ Κινς, κατώτερο πολιτικό στέλεχος στο υπουργείο Άμυνας, έγινε η νεότερη προσθήκη στη λίστα των κυβερνητικών στελεχών που παραιτούνται, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τη συμφωνία του Brexit.

Ο κ. Κούαρτενγκ κλήθηκε να απαντήσει σε δημοσίευμα των Sunday Times που αναφέρει ότι η πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να ζητήσει από τις Βρυξέλλες κάποιες βελτιώσεις στη συμφωνία του Brexit για να πείσει περισσότερους βουλευτές να τη στηρίξουν και ότι ανάλογα με την κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί τη Δευτέρα θα αποφασίσει αν πρέπει να αναβληθεί η ψηφοφορία της Τρίτης.

Την ώρα που υπουργοί και βουλευτές προβαίνουν δημοσίως σε δηλώσεις υπέρ διαφόρων εναλλακτικών σχεδίων σε περίπτωση που, όπως θεωρείται βέβαιο, απορριφθεί η συμφωνία του Brexit στην κρίσιμη ψηφοφορία, η μηνιαία δημοσκόπηση για λογαριασμό της διαδικτυακής εφημερίδας Independent δίνει για πρώτη φορά ποσοστό άνω του 50% (συγκεκριμένα 52%) στην επιθυμία για παραμονή στην ΕΕ μεταξύ των Βρετανών πολιτών.

Το 46% θα υποστήριζε ένα δεύτερο δημοψήφισμα, έναντι ποσοστού 30% που τάσσεται εναντίον αυτού του εναλλακτικού σεναρίου.

Εν τω μεταξύ, οι παραιτηθέντες υπουργοί Μπόρις Τζόνσον, Ντόμινικ Ράαμπ και Έσθερ ΜακΒέι απέφυγαν την Κυριακή να απορρίψουν την πιθανότητα να διεκδικήσουν την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος σε περίπτωση παραίτησης ή καθαίρεσης της Τερέζα Μέι ως αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Τρίτης.

Ο φιλοευρωπαίος Συντηρητικός βουλευτής Ντόμινικ Γκριβ προειδοποίησε εξάλλου ότι υπάρχει κίνδυνος διάσπασης του Συντηρητικού Κόμματος. 

Από την άλλη πλευρά, ο σκιώδης υπουργός των Εργατικών με ευθύνη για το υπουργικό συμβούλιο Τζον Τρίκετ δήλωσε το κόμμα και ο ηγέτης του Τζέρεμι Κόρμπιν είναι έτοιμοι να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας την επομένη της ψηφοφορίας εφόσον χρειαστεί.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες