Όλη η Ευρώπη τρώει βούτυρο

Η παγκόσμια κατανάλωση βουτύρου αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά 3%, ενώ στην Ευρώπη οι καταναλωτές τρώνε τόσο πολύ βούτυρο που τα αποθέματα της ΕΕ κοντεύουν να εξαντληθούν. Το άλμα στη ζήτηση του προϊόντος έχει οδηγήσει παράλληλα στην εκτόξευση των τιμών του σε διεθνή κλίμακα.
 
Οι εξελίξεις κάνουν τις ΗΠΑ να... τρίβουν τα χέρια τους, καθώς το βούτυρο αποτελεί κορυφαίο προϊόν  στην παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων και το κόστος του έχει φτάσει σε υψηλά ρεκόρ σε περιοχές που το εισάγουν όπως η δυτική Ευρώπη και η Ωκεανία.
 
Τα κέρδη έχουν βρει στήριξη και στη  στροφή που έχει σημειωθεί στην αντίληψη των καταναλωτών που το θεωρούν υγιεινή τροφή, αλλά και την πρόσφατη επιβράδυνση της παγκόσμιας παραγωγής γάλακτος. Η γαλλική ένωση αρτοποιών έχει αποκαλέσει την έκρηξη των τιμών  «τεράστια κρίση».
 
Το αμερικανικό υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης αναβάθμισε τις προοπτικές της παγκόσμιας κατανάλωσης και υποβάθμισε το outlook της παραγωγής σε πρόσφατη έκθεσή του.  Στην ΕΕ, ο δείκτης αποθεμάτων  υποχώρησε στους 1.369 τόνους στα τέλη Μαΐου, μείωση 99% από τους 92.548 τόνους έναν χρόνο νωρίτερα!
 
Ο ρυθμός ανόδου της τιμής του βουτύρου  είναι η πιο αξιοσημείωτη αλλαγή στις διεθνείς αγορές και τα κόστη δεν αναμένεται να αλλάξουν σύντομα, αναφέρει το αμερικανικό υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι προβλέψεις λένε πως η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί φέτος κατά 3% σε 9,7 εκατ. τόνους, ενώ η αύξηση της παραγωγής θα ανέλθει στο 2,5%, καθώς οι καταναλωτές ο θεωρούν πιο υγιεινό από τη μαργαρίνη και άλλα φυτικά λίπη.
 
Στη δυτική Ευρώπη η τιμή σποτ του βουτύρου διπλασιάστηκε το τελευταίο 12μηνο στο επίπεδο ρεκόρ των 7.212,50 δολ/τόνο και τα κόστη στην περιοχή που συμπεριλαμβάνει Αυστραλία και Νησιά του Ειρηνικού έφτασε το ιστορικό υψηλό των 6.150 δολ/τόνο.
 
ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ