Πώς βρίσκονται τόσοι πολλοί δισεκατομμυριούχοι στην Κίνα;

Είναι επίσημο: ο Jack Ma, πρόεδρος του κινεζικού κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group Holding, είναι μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Παράλληλα, είναι και το πλουσιότερο μέλος μιας ολοένα κι διευρυνόμενης ομάδας πάμπλουτων ατόμων με τεράστια περιουσία στην Κίνα, οι οποίοι έχουν συνολικά περιουσία που αγγίζει τα 6,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ιδού όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους εν λόγω δισεκατομμυριούχους και τη θέση τους στη σύγχρονη Κίνα, μέσα από μια σειρά ερωταποκρίσεων που συνέταξε το Bloomberg:

Πόσους δισεκατομμυριούχους έχει η Κίνα;
Ο Δείκτης Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg καταγράφει τον πλούτο των 500 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, εκ των οποίων οι 38 είναι Κινέζοι. Ευρύτερα, η Wealth-X, εταιρεία ερευνών σχετικά με τον παγκόσμιο πλούτο, βρήκε ότι από τους 2.754 δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, 680 (25%) βρίσκονται στις ΗΠΑ και 338 (12%) στην Κίνα. Και η UBS Group AG εκτιμά ότι κάθε δύο ημέρες δημιουργείται στην Κίνα ένας νέος δισεκατομμυριούχος.

Γιατί το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας επιτρέπει στους ανθρώπους να πλουτίζουν;
Πρόκειται για αναγκαίο κακό. Σύμφωνα με το Κόμμα, ένα από τα βασικά του καθήκοντα είναι η προώθηση των συμφερόντων της ευρύτερης δυνατής πλειοψηφίας των Κινέζων πολιτών. Ο Deng, μάλιστα, είπε τη φράση «η φτώχεια δεν είναι σοσιαλισμός», και αυτό ιστορικά έχει ερμηνευθεί ως εξής: δεν υπάρχει πρόβλημα στο να πλουτίζουν κάποιοι, εάν έτσι πρόκειται να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής για την μεγάλη μάζα του πληθυσμού. Από τότε που θεσπίστηκαν οι μεταρρυθμίσεις του Deng, πάνω από 700 εκατομμύρια άνθρωποι κατάφεραν να βγουν από τη φτώχεια στην Κίνα.

Σημαίνει αυτό ότι το Κόμμα δεν ενδιαφέρεται εάν η Κίνα θα είναι κομμουνιστική ή όχι;
Το σύνταγμα της χώρας λέει ότι «το υψηλότερο ιδανικό και ο τελικός στόχος είναι η πραγμάτωση του κομμουνισμού». Όμως, δεν αναφέρεται κάποιο χρονοδιάγραμμα, και έτσι, οι κομματικοί ηγέτες έχουν αρκετά περιθώρια ελιγμών. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό για τους ηγέτες να εκφράζουν δημοσίως τον σεβασμό τους στην ιδρυτική ιδεολογία: ο πρόεδρος Xi Jinping γιόρτασε δημοσίως φέτος τη 200η επέτειο της γέννησης του Μαρξ, προσφέροντας στη γενέτειρά του ένα άγαλμα του γνωστού στοχαστή.

Με τι θα μοιάζει ο κομμουνισμός στην Κίνα;
Επισήμως, η Κίνα βλέπει στον κομμουνισμό μια σύγχρονη ουτοπία: όλοι θα κατέχουν συλλογικά τα μέσα παραγωγής, όλοι οι πολίτες θα εργάζονται για το κοινό καλό, όλοι θα είναι ίσοι, και ο πλούτος θα διανέμεται βάσει των αναγκών. Το κόμμα έχει μάλιστα ορίσει συγκεκριμένα στάδια ανάπτυξης που απαιτούνται για να φτάσουμε εκεί. Πριν από τον κομμουνισμό, όμως, η Κίνα πρέπει να φτάσει στον σοσιαλισμό· ο Xi έχει θέσει ως χρονικό όριο γι’ αυτό το 2035.

Πώς πρέπει να είναι ο σοσιαλισμός;
Σε ομιλία του πέρυσι, ο Xi είπε ότι ο σοσιαλιστικός εκσυγχρονισμός μεταφράζεται στην ηγετική θέση της Κίνας στον χώρο της καινοτομίας παγκοσμίως, στην ισχυροποίηση του κράτος δικαίου, και στην αύξηση της παγκόσμιας απήχησης της κινεζικής κουλτούρας. Οι άνθρωποι θα ζούνε άνετες ζωές, όλοι θα έχουν πρόσβαση σε βασικές δημόσιες υπηρεσίες, και οι εισοδηματικές ανισότητες – ιδιαίτερα μεταξύ πόλης και χωριού – θα μειωθούν. Παράλληλα, θα βελτιωθεί η κατάσταση του περιβάλλοντος.

Υποστηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα τη συγκέντρωση προσωπικού πλούτου;
Η απάντηση είναι περίπλοκη. Το κόμμα υποστηρίζει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και το επιχειρηματικό πνεύμα καθώς τα αντιλαμβάνεται ως στοιχεία που τροφοδοτούν την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Όμως, η στάση του κόμματος είναι λιγότερο ξεκάθαρη αναφορικά με τη συσσώρευση προσωπικού πλούτου, εξαιτίας του διευρυνόμενου εισοδηματικού χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών, το οποίο δεν είναι και πολύ… κομμουνιστικό. Ο Xi έχει πει ότι η Κίνα πρέπει να μειώσει αυτή την ανισότητα. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι η φορολογία. Η κυβέρνηση περικόπτει τους φόρους για τους χαμηλόμισθούς ενώ αυξάνει τους φόρους περιουσίας για τους πιο εύπορους.

Αντιμετωπίζουν κινδύνους οι πλούσιοι στην Κίνα;
Η κυβέρνηση Xi ασκεί πλέον ασφυκτικό έλεγχο στους τρόπους με τους οποίους οι πλούσιοι Κινέζοι συγκεντρώνουν την περιουσία τους, κι απ’ αυτό δεν έχουν γλιτώσει ακόμα και μεγιστάνες με ισχυρές διασυνδέσεις. Στις υποθέσεις που βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας συγκαταλέγονται οι έρευνες για τον Wu Xiaohui, ιδρυτή της Anbang Insurance Group, και τον τραπεζίτη Xiao Jianhua, του οποίου η εταιρεία Tomorrow Holding υποχρεώθηκε να εκχωρήσει ένα μεγάλο μέρος των στοιχείων ενεργητικού της.

Ασκούν επιρροή οι πλούσιοι στην Κίνα;
Πολλοί από τους πλουσιότερους Κινέζους είναι μέλη του κοινοβουλίου ή του συμβουλευτικού οργάνου της χώρας. Αυτό τους δίνει την ευκαιρία να επηρεάζουν την κατεύθυνση της πολιτικής υποβάλλοντας νομοθετικές προτάσεις ή ασκώντας πολιτικές πιέσεις σε κρατικούς αξιωματούχους. Κάποιοι απ’ αυτούς που ωφελήθηκαν από τις πολιτικές του Xi, όπως ο Ma Huateng της Tencent Holdings, ήταν φέτος αντιπρόσωποι στο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ