Oι Επιχειρηματίες που ξεχώρισαν παγκοσμίως το 2018

Κάθε Νοέμβριο το Fortune επιλέγει τον Επιχειρηματία της Χρονιάς, τσεκάρει τα νούμερα, λαμβάνοντας υπόψη τα χρηματοοικονομικά μεγέθη. Σε αυτά περιλαμβάνεται η αύξηση κερδών και εσόδων σε βάθος 12μήνου και 36μήνου.

Παράλληλα, εξετάζει την απόδοση της μετοχής και το συνολικό ύψος της απόδοσης για τους μετόχους της εταιρείας.

Τέλος, ενσωματώνει στην αξιολόγησή τα στοιχεία εκείνα που διακρίνουν τους κορυφαίους από τους μέτριους – επιχειρηματική επιρροή, στρατηγικό όραμα, επιδραστικότητα, ηγετικός ρόλος, κλπ.

Oι δέκα πρώτοι της λίστας Businessperson of the Year του αμερικανικού Fortune για το 2018:

10. FRANCIS DESOUZA - CEO, Illumina
Ο γεννημένος στην Αιθιοπία deSouza έζησε στην Αντίς Αμπέμπα και το Ντουμπάι προτού βρεθεί στο MIT στην ηλικία των 16 ετών. Έχοντας περάσει από τη Microsoft και τη Symantec, κατέληξε στην Illumina το 2016. Ως ηγετική δύναμη στον χώρο της ανάλυσης της αλληλουχίας του DNA, η Illumina συνεργάζεται με φαρμακευτικούς κολοσσούς όπως η Amgen – πρόκειται για μια στρατηγική που έχει αναδείξει την εταιρεία σε κρίσιμο κρίκο της αλυσίδας της ανάπτυξης φαρμάκων και των ιατρικών δοκιμών.
 



9. MARY DILLON -  CEO, Ulta Beauty
Με αύξηση πωλήσεων κατά 74% και άνοδο της τιμής της μετοχής κατά 82% σε βάθος τριετίας, ο …οδοστρωτήρας της Ulta συνεχίζει την πορεία του ενώ άλλοι «παίκτες» της λιανικής – από τα Walgreens μέχρι τα Target και τα Macy’s – εντείνουν τις προσπάθειές τους στον κλάδο των καλλυντικών. Η Ulta κατάλαβε νωρίς ότι οι πελάτες θέλουν προϊόντα που κινούνται σε όλο το φάσμα των τιμών, και μια προσέγγιση self-service (αντί για τις πωλήτριες στα μαγαζιά καλλυντικών που βρίσκονται μπροστά από κάθε εμπορικό σήμα). Η εταιρεία ακολουθεί ανοδική πορεία υπό την ηγεσία της διευθύνουσας συμβούλου Mary Dillon. Τους τελευταίους μήνες, η Ulta ανακοίνωσε μια συμφωνία με το brand πολυτελείας Kylie και αποκλειστική συνεργασία με τη βασίλισσα των κοινωνικών μέσων Kylie Jenner.
 


8. FRANCOIS-HENRI PINAULT - CEO, Kering
Υπό την ηγεσία του François-Henri Pinault, ο γαλλικός όμιλος Kering (πρώην PPR) έχει εστιάσει εκ νέου σε ό,τι κάνει καλύτερα: στα προϊόντα πολυτελείας. Συγκεκριμένα, «ξεφορτώθηκε» μάρκες όπως οι Puma και Volcom και έδωσε νέα πνοή σε μάρκες όπως η Gucci, οι πωλήσεις της οποίας αυξήθηκαν κατά 28% το τελευταίο τρίμηνο. Εντωμεταξύ, και οι πωλήσεις άλλων εμπορικών σημάτων, όπως οι Saint Laurent και Balenciaga, συνεχίζουν να ακμάζουν παρά τους φόβους για μια επιβράδυνση στη δαπάνη για αγαθά πολυτελείας στην Κίνα. Ο Pinault έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην αναδιοργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας της Kering, ώστε η εταιρεία να μπορεί να αντιδρά ταχύτερα και αποτελεσματικότερα στις μεταβολές της μόδας.
 



7. WALT BETTINGER - CEO, Charles Schwab
Το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και η άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς έχουν ωφελήσει αρκετά τη χρηματομεσιτική εταιρεία Charles Schwab και τον εδώ και 10 χρόνια CEO της, Walt Bettinger. Ο Bettinger βρέθηκε στη Schwab τη δεκαετία του ’90, όταν αυτή εξαγόρασε την εταιρεία συνταξιοδοτικών προγραμμάτων που είχε ιδρύσει ο ίδιος. Η Schwab χρησιμοποίησε τη χρηματοπιστωτική κρίση για να επεκτείνει τη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών της και να είναι σε θέση να προσφέρει λίγο απ’ όλα στον καθένα· είναι τράπεζα, είναι χρηματομεσιτική εταιρεία, αλλά είναι και εταιρεία διαχείρισης πλούτου. Το αποτέλεσμα; 13% ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης εσόδων και 21% ετήσιος ρυθμός αύξησης κερδών.
 


6. LISA SU - CEO, AMD
Ο εντυπωσιακός αναπροσανατολισμός που η Lisa Su επέβαλλε στην Advanced Micro Devices συνεχίζει να αποδίδει τα μέγιστα και το 2018. Η τιμή της μετοχής της AMD παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις – σε κάποια φάση είχε τριπλασιαστεί σε ετήσια βάση αλλά στα τέλη Οκτώβρη εμφάνιζε αύξηση «μόνο» 77% – αλλά οι πωλήσεις και τα κέρδη της εταιρείας αυξάνονται σταθερά. Κι αυτό οφείλεται στις υψηλές
επιδόσεις της γκάμας μικροϋπολογιστών που η Su ξεκίνησε να σχεδιάζει πριν από πέντε χρόνια. «Το θέμα με τον κλάδο μας είναι ότι δεν μπορείς να ξέρεις, όταν λαμβάνεις κάποιες αποφάσεις, κατά πόσο αυτές οι αποφάσεις θα είναι οι ορθές ή όχι» έχει δηλώσει η Su στο Fortune.
 


5. KASPER RORSTED - CEO, Adidas
Ο Rorsted έκλεινε οχτώ χρόνια ως επικεφαλής της Henkel, του γνωστού γερμανικού κολοσσού καταναλωτικών προϊόντων, όταν επιλέχθηκε από την Adidas το 2016 για να ηγηθεί της εταιρείας. Με το που κυκλοφόρησε η είδηση της «μεταγραφής» του, η Adidas κέρδισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία, κι από τότε μέχρι σήμερα η συνολική αύξηση της αξίας της έχει αγγίξει τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 128%. Ο 56χρονος CEO έχει εστιάσει στην ανάπτυξη του τμήματος e-commerce της Adidas, επιτυγχάνοντας διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης στις ΗΠΑ και την Ασία. Ο Rorsted έχει θέσει ιδιαίτερα επιθετικούς στόχους για το 2020 και οι αναλυτές θεωρούν ότι υπάρχει περαιτέρω χώρος για ανάπτυξη, δεδομένης της παγκόσμιας επέκτασης του ποδοσφαίρου.
 


4. MICHELLE GASS - CEO, Kohl’s
Όταν το ηλεκτρονικό εμπόριο άρχισε να βάζει τα πολυκαταστήματα λιανικής πώλησης στο …χρονοντούλαπο της ιστορίας, αλυσίδες όπως οι Macy’s, J.C. Penney και Sears προσπάθησαν να αντιδράσουν κλείνοντας εκατοντάδες καταστήματα. Η Kohl’s, αντιθέτως, με έδρα στο Ουισκόνσιν, διατήρησε τα μαγαζιά της ενώ έσπευσε παράλληλα να αναβαθμίσει την τεχνολογία της. Σήμερα, η εταιρεία αναγνωρίζεται σαν ένας από τους πραγματικούς …survivor του κλάδου της λιανικής – με την τιμή της μετοχής της να έχει διπλασιαστεί το τελευταίο έτος. Η Gass, μία βετεράνος των Starbucks που συνέβαλλε ώστε η λέξη «φραπουτσίνο» να μπει σε κάθε νοικοκυριό, βρίσκεται στο τιμόνι της Kohl’s μόλις από τον περασμένο Μάιο. Όμως, στα πέντε χρόνια που έχει υπηρετήσει την εταιρεία από άλλες θέσεις, έπαιξε κομβικό ρόλο σε πολλές από τις καινοτόμες κινήσεις της.
 


3. JENSEN HUANG - CEO, Nvidia
Ο Jensen Huang, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατασκευής τσιπ γραφικών Nvidia, δεν έχει …βγάλει το πόδι του από το γκάζι από τότε που το Fortune τον επέλεξε ως Επιχειρηματία της Χρονιάς για το 2017. Η εταιρεία που συνίδρυσε συνεχίζει να ξεπερνά κάθε πρόβλεψη της Γουόλ Στριτ για τις βασικές της δραστηριότητες, στις οποίες περιλαμβάνονται τα παιχνίδια και τα κέντρα δεδομένων. Οι επενδυτές είναι ενθουσιασμένοι με την ηγεσία του Huang. Η απόδοση της μετοχής τα τελευταία τρία χρόνια έχει αγγίξει το ασύλληπτο 789%, καθιστώντας την Nvidia την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία της λίστας μας βάσει χρηματιστηριακής αξίας.
 


2. PAT GELSINGER - CEO, VMWare
Στην ετήσια συνάντηση πελατών της εταιρείας τον περασμένο Αύγουστο, ο 57χρονος CEO της VMWare, Pat Gelsinger, επέδειξε με υπερηφάνεια ένα τατουάζ του που ανέγραφε το όνομα της εταιρείας της οποίας ηγείται από το 2012. Εν τέλει, το τατουάζ αποδείχθηκε ότι ήταν προσωρινό, στα πλαίσια μιας πλάκας, αλλά τα κατορθώματα του Gelsinger μόνο αστεία δεν είναι. Ο ίδιος εστιάζει στο να βοηθά τους πελάτες να βελτιώνουν την ασφάλεια και να διαχειρίζονται εφαρμογές και δεδομένα σε πολλούς παρόχους cloud. Τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 13% το πρώτο μισό του έτους, στα 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα κέρδη εκτοξεύθηκαν κατά 144%.
 


1. TRICIA GRIFFITH - CEO, Progressive
Η Tricia Griffith είναι μια σπάνια περίπτωση στελέχους: Πρόκειται για μια διευθύνουσα σύμβουλο που ξεκίνησε από το κατώτερο σκαλοπάτι της ιεραρχίας στην εταιρεία την οποία διευθύνει, ενώ παράλληλα είναι μία από τις μόλις 24 γυναίκες CEO της λίστας Fortune 500. Επιπλέον, μιλάμε για μια διευθύνουσα σύμβουλο που κατάφερε να μετασχηματίσει μια εταιρεία 81 ετών σε ατμομηχανή ανάπτυξης. Η τιμή της μετοχής της Progressive έχει αυξηθεί κατά 50% τους τελευταίους 12 μήνες κι τα κέρδη έχουν υπερδιπλασιαστεί. Το 2017, η Progressive ξεπέρασε την Allstate ως η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία ασφάλισης αυτοκινήτων στις ΗΠΑ πίσω από τη Geico και τη State Farm.
 


ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

 

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού