Προκαταρκτική συμφωνία Αυστριακής Προεδρίας - ΕΚ για έλεγχο ξένων επενδύσεων

Σε προσωρινή συμφωνία με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με ένα πλαίσιο της ΕΕ για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI), κατέληξε την Τρίτη 20 Νοεμβρίου η Αυστριακή Προεδρία της ΕΕ.

Η συμφωνία θα υποβληθεί τώρα για πολιτική έγκριση από τους Μονίμους Αντιπροσώπους των Κρατών Μελών της ΕΕ και θα δώσει τη δυνατότητα στην ΕΕ να συντονίσει τον έλεγχο των επενδύσεων από τρίτες χώρες σε στρατηγικούς τομείς για να ελέγξει ότι δεν απειλούν την ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη, όπως για παράδειγμα, αδιαφανείς κρατικές επιχειρήσεις ή ιδιωτικές επιχειρήσεις με στενούς κρατικούς δεσμούς αγοράζουν επιχειρήσεις της ΕΕ που χρησιμοποιούν τεχνολογίες αιχμής ή διπλής χρήσης (όπως τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτική ή νανοτεχνολογίες) και περιουσιακά στοιχεία στρατηγικών υποδομών.

Επί του παρόντος, λιγότερα από τα μισά κράτη μέλη της ΕΕ διαθέτουν νομοθεσία που τους επιτρέπει να εξετάζουν τέτοιου είδους επενδύσεις. Βάσει των κανόνων που συμφωνήθηκαν σήμερα, τα κράτη μέλη θα διατηρήσουν την εξουσία να επανεξετάζουν και ενδεχομένως να εμποδίζουν τις άμεσες ξένες επενδύσεις για λόγους ασφάλειας και δημόσιας τάξης. Οι υφιστάμενοι και οι νέοι μηχανισμοί θα πρέπει να πληρούν ορισμένα χαρακτηριστικά σε επίπεδο ΕΕ, όπως η τήρηση της αρχής της μη διάκρισης, η προστασία των εμπιστευτικών πληροφοριών, το δικαίωμα προσφυγής στις αποφάσεις των εθνικών αρχών ή η σαφώς καθορισμένη εφαρμοστέα διαδικαστική κανόνες.

Ο κανονισμός θα επιτρέψει στην Κομισιόν να εκδίδει συμβουλευτικές γνώμες στα κράτη μέλη όπου κρίνει ότι μια επένδυση, είτε έχει προγραμματιστεί είτε έχει ολοκληρωθεί, ενδέχεται να επηρεάσει την ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη.

Το κείμενο προβλέπει επίσης ένα μηχανισμό συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και της Κομισιόν. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενημερώσουν το ένα το άλλο και την Κομισιόν σχετικά με κάθε ξένη άμεση επένδυση που υποβάλλεται σε έλεγχο από την εθνική αρχή. Κατόπιν αιτήματος, θα πρέπει επίσης να διαθέτουν ορισμένες πληροφορίες, όπως η δομή ιδιοκτησίας του ξένου επενδυτή και η χρηματοδότηση της επένδυσης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη
ΔΝΤ: Ανθεκτική η παγκόσμια οικονομία παρά τις πληθωριστικές πιέσεις
Όλι Ρεν: Οι γεωπολιτικές εντάσεις απειλούν τη μείωση των επιτοκίων
Τα υψηλότερα από τα τέλη του 2021 τα κέρδη της Goldman Sachs