Εννέα στους 10 Πολωνούς απορρίπτουν την εργασία στο εξωτερικό

To Brexit, οι αυξήσεις στους μισθούς και η ιστορικά χαμηλή ανεργία έχουν μετατρέψει τον πολωνικό λαό από μεταναστευτική εργατική δύναμη σε ένα έθνος που επιστρέφει στο σπίτι του…

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, από τότε που η Πολωνία μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2004, περίπου 2,6 εκατ. Πολωνοί από τα 38 εκατ. που έχει η χώρα, μετανάστευσαν, αφήνοντας πίσω τους χαμηλούς μισθούς και τη διψήφια ανεργία για πιο καλές δουλειές στη Δυτική Ευρώπη.

Ωστόσο, χρόνια οικονομικής μεταμόρφωσης της Πολωνίας, σε συνδυασμό με την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, έχουν αλλάξει τα πράγματα.

Σήμερα, εννέα στους δέκα Πολωνούς απορρίπτουν την ιδέα της εργασία στο εξωτερικό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από τη Work Service, την Τρίτη.

Πρόκειται για το πιο χαμηλό επίπεδο από τότε που η εταιρεία ξεκίνησε τις έρευνες, πριν από τέσσερα χρόνια. Τότε, το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων σκεφτόταν να φύγει από την Πολωνία.

Σήμερα, περίπου 40% βλέπει τους «ελκυστικούς χώρους εργασίας» στην Πολωνία ως τον πιο βασικό λόγο για να μείνουν στη χώρα.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία των ερευνών μας, βλέπουμε μονοψήφιο νούμερο Πολωνών να σκέφτονται να εργαστούν στο εξωτερικό», σημείωσε ο CEΟ της Work Service, Maciej Witucki.

«Σίγουρα λόγω της βελτιωμένης κατάστασης στην αγορά εργασίας, η οποία όχι μόνο αποδυναμώνει το ενδιαφέρον για εργασία στο εξωτερικό, αλλά κάνει τους ανθρώπους να την απορρίπτουν εντελώς», πρόσθεσε.

Ο μέσος όρος μισθού έχει αυξηθεί σε ετήσια βάση κατά 7% για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οδηγώντας τον μέσο όρο απολαβών σε μεγάλες επιχειρήσεις στα περίπου 4.000 ζλότυ, 1.046 δολάρια τον μήνα.

Το ποσοστό ανεργίας διαμορφώνεται στο 3,6%, σύμφωνα με τη Eurostat.

Από το 9% των Πολωνών που σκέφτεται να εργαστεί στο εξωτερικό, μόλις το ένα τρίτο εξετάζει να πάει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι νέοι αγαπημένοι προορισμοί είναι η Γερμανία, η Νορβηγία και η Σουηδία, σύμφωνα με τη Work Service.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού