ΔΝΤ: Ανάκαμψη της οικονομίας της Αργεντινής το β’ τρίμηνο του 2019

Η συρρίκνωση της οικονομίας της Αργεντινής θα φτάσει στο κατώτατο σημείο της το πρώτο τρίμηνο του 2019 και θα αρχίσει να ανακάμπτει το δεύτερο τρίμηνο, εκτιμά αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
 
Το ΔΝΤ αύξησε το ύψος της διευκόλυνσης χρηματοδότησης προς την Αργεντινή στα €56,4 δισεκατομμύρια, ύστερα από την συμφωνία σκληρότερων δημοσιονομικών μέτρων, που έχουν πλήξει τη δημοτικότητα του Προέδρου της χώρας Μαουρίτσιο Μάκρι πριν τις προεδρικές εκλογές του 2019.

«Το χαμηλότερο σημείο της ύφεσης, το πάτωμα θα έλθει το πρώτο τρίμηνο του 2019 και το δεύτερο τρίμηνο θα δούμε μια ανάκαμψη», δήλωσε ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Αργεντινή Ρομπέρτο Καρνταρέλι.
 
Η αναθεωρημένη συμφωνία ΔΝΤ – Αργεντινής καλεί τον Πρόεδρο της χώρας να ενισχύσει τις περικοπές δαπανών, να αυξήσει τις φορολογίες για να περιορίσει το πρωτογενές έλλειμμα (εξαιρουμένων των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους) από το 2,7% του ΑΕΠ το 2018 στο μηδέν το επόμενο έτος, κάτι που σε προεκλογική χρονιά θεωρείται ανήκουστο στην Αργεντινή, την στιγμή που μεγάλα τμήματα του πληθυσμού βασίζονται σε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιες και χορηγίες, που βοήθησαν τη χώρα να ανακάμψει από την κρίση του 2002, που οδήγησε εκατομμύρια Αργεντινούς στην φτώχεια.
 
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής θα συρρικνωθεί με ρυθμό 2,8% φέτος και 1,7% το 2019, ενώ αναλυτές προβλέπουν πως ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 47,5% φέτος, ενώ το πέσο, το εθνικό νόμισμα της χώρας θα χάσει περίπου το μισό της αξίας του το 2018.
 
«Η τρέχουσα δημοσιονομική και νομισματική πολιτική είναι μια πολιτική σταθεροποίησης και η μακροοικονομική σταθεροποίηση έχει κόστος. Πιστεύουμε ότι αυτό το κόστος θα καταβληθεί σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο και ότι η ύφεση δεν θα διαρκέσει πολύ», είπε ο Καρντέλι και πρόσθεσε: «Θα διαρκέσει για δύο ή τρία τρίμηνα και το δεύτερο τρίμηνο του 2019 θα δούμε μια ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας».
 
Η συρρίκνωση του πέσο άρχισε τον περασμένο Απρίλιο λόγω αμφιβολιών για την ικανότητα της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να ανανεώσει το βραχυπρόθεσμο χρέος. Επενδυτές ξεπούλησαν ομόλογα της Αργεντινής, προτιμώντας το ασφαλές καταφύγιο των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων, λόγω και της αύξησης των επιτοκίων από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (Fed).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες