Η μετανάστευση, το Brexit και οι επιπτώσεις του, απασχολούν την ΕΕ

Το θέμα της μετανάστευσης αλλά και το Brexit που έχει επιπτώσεις σε πολλούς τομείς, απασχολούν τα κράτη μέλη της Ευρώπης στις συζητήσεις τους εντός της ΕΕ. 

Το κύριο θέμα των συζητήσεων είναι το μεταναστευτικό όπου δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμη κοινή συνισταμένη. Το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα την Κύπρο, η οποία δέχεται μεγάλες πιέσεις και μια αυξανόμενη ροή αιτητών ασύλου. Θεωρείται ένα από σημαντικότερα θέματα που απασχολούν την Κυβέρνηση της Κύπρου με την ανάμιξη και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή από τις Βρυξέλλες, υπάρχει διστακτικότητα εκ μέρους των χωρών της βορείου Ευρώπης να μοιραστούν το βάρος της κατανομής του αριθμού των προσφύγων με τις χώρες της Μεσογείου, οι οποίες βρίσκονται εδώ και χρόνια στην πρώτη γραμμή.

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι το νέο Δημοσιονομικό Πλαίσιο (προϋπολογισμός της ΕΕ 2020 - 2027) που είναι υπό συζήτηση και που συνδέεται και με το Brexit καθώς η Βρετανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καθαρός συνεισφορέας στην ΕΕ.

Η αποχώρηση της Βρετανίας αφήνει ένα τεράστιο κενό στον προϋπολογισμό της ΕΕ και παρατηρείται δισταγμός από άλλες χώρες -καθαρούς συνεισφορείς - να συμπληρώσουν το κενό αυτό.  

Στις διαπραγματεύσεις για έξοδο της Βρετανίας παραμένει ως γνωστόν ανοικτό ακόμη το Ιρλανδικό ζήτημα.  Την ίδια ώρα, κάθε μέρα ενώ προχωρούν οι διαπραγματεύσεις ανακύπτουν όλο και περισσότερα θέματα τα οποία επηρεάζουν πολλούς τομείς.

Ένα θέμα που αφορά την Κύπρο είναι τα επικίνδυνα τοξικά απόβλητα που εξάγονται από την Κύπρο στην Βρετανία για επεξεργασία και καταστροφή. Ο κοινοτικός κανονισμός προβλέπει ότι η εξαγωγή τέτοιων αποβλήτων επιτρέπεται από την μια κοινοτική χώρα στην άλλη. Ετσι, με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, τα νοσοκομεία της Κύπρου και οι βιομηχανίες που έχουν τέτοια απόβλητα θα πρέπει να βρουν άλλους αποδέκτες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν θα είναι εύκολο.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του καθεστώτος των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, σημειώνεται ότι η Λευκωσία συνεπικουρόμενη από τις Βρυξέλλες είναι πολύ κοντά στο να κλείσει το θέμα με την Βρετανία. Η Συμφωνία για τις  Βάσεις θα προστεθεί ως πρωτόκολλο στη συμφωνία εξόδου του ΗΒ με την ΕΕ. 

Ένα θέμα που απασχολεί όλες τις χώρες της ΕΕ είναι εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 29 του Μάρτη 2019. 

Εκφράζονται ανησυχίες ότι  σε ένα πολύ ακραίο σενάριο θα μπορούσαν να επηρεαστούν οι αεροπορικές συνδέσεις και να μην γίνονται πτήσεις από τη Βρετανία προς οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, κάτι που για την Κύπρο θα ήταν πολύ αρνητικό, δεδομένου του τουριστικού ρεύματος και των δεσμών κυρίως εμπορικών με την Βρετανία.

Όπως εξήγησε η πηγή, αυτό θα μπορούσε να συμβεί λόγω των ευρωπαϊκών κανονισμών για τον ενιαίο ευρωπαϊκό ουρανό.

Η ΕΕ όμως έχει ήδη αρχίσει να κάνει σχεδιασμούς για το πώς θα οργανωθεί σε περίπτωση μη ύπαρξης συμφωνίας, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις. Η Επιτροπή ήδη έχει επισημάνει κάποιους τομείς, ένας εκ των οποίων είναι οι πτήσεις, προκειμένου να υπάρξουν προσωρινές διευθετήσεις μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ που θα καλύπτουν όλα τα κράτη μέλη για να αποφευχθούν ακραίες καταστάσεις.

Εξάλλου, σε λίγες μέρες αναμένεται το προσχέδιο της έκθεσης του ΕΚ για την Τουρκία. Η ίδια πηγή είπε ότι αυτή τη φορά η έκθεση θα είναι πολύ σύντομη, και στόχος της θα είναι να δοθούν ισχυρά πολιτικά μηνύματα στην Τουρκία που να αφορούν όλο το πλέγμα των σχέσεων ΕΕ Τουρκίας όχι μόνο το Κυπριακό αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και του δημοκρατικού καθεστώτος.  

Σε ό,τι αφορά το θέμα με τα διαβατήρια και τις χρυσές βίζες, επισήμανε ότι υπάρχουν και άλλα 8 κράτη μέλη της ΕΕ που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό και που δέχονται εξίσου κριτική. Είπε ακόμη ότι  κάποια κράτη μέλη παρέχουν διαβατήρια και χρυσές βίζες με πολύ πιο εύκολους όρους από ό,τι η Κύπρος.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας