Μήνυμα της Κίνας για άνοιγμα της αγοράς και αύξηση των εισαγωγών

Μήνυμα για το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς και την αύξηση των εισαγωγών έστειλε ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, εν μέσω του εν εξελίξει εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.

«Θα ενθαρρύνουμε την εξέλιξη προς ένα εμπορικό περιβάλλον παγκόσμιας τάξεως» έσπευσε να προσθέσει ο Κινέζος πρόεδρος, εγκαινιάζοντας εμπορική έκθεση στη Σανγκάη, την οικονομική πρωτεύουσα του ασιατικού «γίγαντα».

«Η πόρτα της Κίνας δεν θα ξανακλείσει ποτέ, θα ανοίξει περισσότερο» τόνισε στη συνέχεια, μπροστά σε ένα ακροατήριο στο οποίο συγκαταλέγονταν αρχηγοί ξένων κρατών, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς κ.α.

Η Κίνα εγκαινίασε την πρώτη «Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών», μια εκδήλωση, την οποία πολλοί εκλαμβάνουν ως έμμεση απάντηση του Πεκίνου στον εμπορικό πόλεμο του Ντόναλντ Τραμπ

Οι δύο χώρες έχουν επιβάλει σωρεία τελωνειακών δασμών στα προϊόντα που εισάγει η μία από την άλλη -όμως, παρ’ όλα αυτά, το κινεζικό εμπορικό πλεόνασμα συνεχίζει να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο τους τελευταίους μήνες.

Τραμπ και Σι αναμένεται να συναντηθούν στα τέλη του Νοεμβρίου, στο περιθώριο της συνόδου των G20 στην Αργεντινή, ένα «ραντεβού» που γεννά ελπίδες ότι οι διμερείς εντάσεις για το εμπόριο ενδέχεται να αποκλιμακωθούν.

«Άνοιγμα» της αγοράς

Τα εγκαίνια της έκθεσης της Σαγκάης ακολουθούν την έκκληση προς την Κίνα, την περασμένη εβδομάδα, να ανοίξει περαιτέρω την αγορά της. Σε κοινό τους άρθρο που δημοσιεύθηκε στον κινεζικό Τύπο, οι πρεσβευτές της Γαλλίας και της Γερμανίας προέτρεψαν την κινεζική κυβέρνηση να «κάνει περισσότερα» για να εγγυηθεί τον «ανταγωνισμό με ισότιμους όρους» στις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Στην ομιλία του, ο Σι διαβεβαίωσε ότι θα επιταχυνθεί το άνοιγμα των αγορών στα πεδία της εκπαίδευσης, των τηλεπικοινωνιών και του πολιτισμού και ότι τα συμφέροντα των ξένων επιχειρήσεων θα προστατεύονται, ενώ επισήμανε ότι η Κίνα θα θεσπίσει αυστηρότερο νομικό πλαίσιο που θα τιμωρεί την καταπάτηση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Πηγή: Euractiv

Δειτε Επισης

Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας