Apple: Τέλος στις ανακοινώσεις πόσων συσκευών πούλησε

Μια εντυπωσιακή αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο δημοσιεύει τα οικονομικά της αποτελέσματα φέρνει η Apple.

Μετά τον προβληματισμό που προκαλούν οι προβλέψεις της για μειωμένες πωλήσεις συσκευών στην επερχόμενη εορταστική περίοδο πριν το τέλος του 2018, η εταιρεία δήλωσε ότι θα παύσει πλέον να δίνει στοιχεία για τις πωλήσεις των πιο σημαντικών και δημοφιλών από τα προϊόντα του, όπως τα iPhone, τα iPad και οι υπολογιστές Μac. Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο γενικός οικονομικός διευθυντής Λούκα Μαέστρι λέγοντας ότι «η αναφορά των πωλήσεων συσκευών σε περίοδο τριμηνίας δεν αποτυπώνει με ακρίβεια τις επιδόσεις της Apple».

Κρύβοντας τα νούμερα που αφορούν τις πωλήσεις των προϊόντων της η Apple αποφεύγει ένα “καυτό” ζήτημα που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις και να επηρεάσει τις διαθέσεις των επενδυτών απέναντι στην εταιρεία. Έτσι, λοιπόν, ο κολοσσός του Κουπερτίνο επιλέγει να επικεντρώσει την προσοχή των επενδυτών σε αυτό που η ίδια θεωρεί ως σημαντικό, δηλαδή στα οικονομικά της στοιχεία και στις επιδόσεις της μετοχής της.

Η απόφαση αυτή, πάντως, προκάλεσε δυσπιστία στην αγορά, με τη μετοχή της να χάνει 6,2% μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου την Παρασκευή, ενώ την Πέμπτη είχε επίσης σημειώσει πτώση 6%.

Το τρίτο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου (και τέταρτο για το οικονομικό έτος 2017-2018 της Apple) οι πωλήσεις συνολικά αυξήθηκαν 20% στα 62,9 δισ. δολάρια, έναντι προβλέψεων για 61,4 δισ. δολάρια. Τα κέρδη ήταν 2,91 δολάρια ανά μετοχή έναντι 2,78 δολαρίων ανά μετοχή κατά τους αναλυτές. Το εν λόγω διάστημα πουλήθηκαν 46,9 εκατομμύρια iPhone, αποφέροντας έσοδα 37,2 δισ. δολαρίων. Οι πωλήσεις αυτές ήταν όσες και το ίδιο διάστημα του 2017. Ο όμιλος προβλέπει πωλήσεις από 89 έως και 93 δισ. δολάρια την τριμηνία Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου (το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2018-2019 για την Apple).

Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg έχουν υπολογίσει ότι οι πωλήσεις θα φθάσουν περίπου στα 92,7 δισ. δολάρια. Κατά τον Τιμ Κουκ, οι πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις εν μέρει συνδέονται με την αστάθεια στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και στην εξασθένηση της ζήτησης για συσκευές της Apple στις αναδυόμενες αγορές, όπως είναι η Ινδία και η Βραζιλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φετινή χρονιά αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη μετά το 2012 όπου οι πωλήσεις smartphones παγκοσμίως θα σημειώσουν κάμψη. Όπως αναφέρει έκθεση της Counterpoint Research, τα «έξυπνα» κινητά δείχνουν να χάνουν πελάτες μπροστά σε μια σειρά από δυσκολίες, όπως είναι το στάσιμο οικονομικό κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο, οι φόβοι της εμπορικής κρίσης στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, και -κυρίως- η στροφή των μεγαλύτερων κατασκευαστών smartphones σε (πολύ) ακριβές συσκευές.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ