Συμφωνία για δασμολογικές ποσοστώσεις μετά το Brexit

Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των Κρατών Μελών της ΕΕ (Coreper) συμφώνησαν σήμερα σχετικά με το σχέδιο χρονοδιαγράμματος των δασμολογικών ποσοστώσεων (ΔΠ) σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο που θα εφαρμόσει η ΕΕ μετά από τo Brexit. Το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει τώρα να συμφωνηθεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν γίνει η νομοθεσία της ΕΕ, καθώς απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ έχει επιπτώσεις πέρα ​​από τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, ιδίως όσον αφορά τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

"Οι υπάρχουσες ποσοστώσεις δασμών ΕΕ που συνδέονται με τον ΠΟΕ για γεωργικά, αλιευτικά και βιομηχανικά προϊόντα έχουν καθοριστεί με βάση το Ηνωμένο Βασίλειο ως κράτος μέλος της ΕΕ και αποτελεί μέρος της αγοράς της ΕΕ. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το καθεστώς αυτό δεν θα ισχύει πλέον για το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρησή του από την ΕΕ", αναφέρει το Συμβούλιο, σημειώνοντας ότι "η προσαρμογή των δασμολογικών ποσοστώσεων που έχουν επιβληθεί από τον ΠΟΕ στην ΕΕ συνεπάγεται τη διάσπαση των υφιστάμενων ποσοτήτων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, βάσει προηγούμενων εμπορικών προτύπων".

Ως εκ τούτου η ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με εταίρους του ΠΟΕ για καθεμία από αυτές τις δασμολογικές ποσοστώσεις. Ωστόσο, για να διατηρηθεί η σαφήνεια και η προβλεψιμότητα του πολυμερούς εμπορικού συστήματος, η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να προχωρήσει μονομερώς στη διαίρεση των δασμολογικών ποσοστώσεων για την περίοδο μεταξύ της απόσυρσης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και της ολοκλήρωσης μιας τελικής συμφωνία στον ΠΟΕ, συμφώνησε το Coreper.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ετήσια αύξηση 10,1% στις πωλήσεις εμπορικών οχημάτων στην Κίνα
ΔΝΤ: Αυξητική η τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους
Bitcoin: Η νέα εποχή μετά το halving-Τι εκτιμούν οι αναλυτές
Για νέο «μαύρο κύκνο» στις αγορές ανησυχούν οι αναλυτές-Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι για τις οικονομίες
Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη