Κομισιόν: Κόκκινη κάρτα στον ιταλικό προϋπολογισμό

H Κομισιόν απέρριψε το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας και καλεί την Ρώμη να προχωρήσει σε επανεξέταση και επανακατάθεσή του, σε μια κίνηση χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι μετά από διαβούλευση με τις ιταλικές αρχές, κατέληξε στην εκτίμηση ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 εμφανίζει σοβαρές αποκλίσεις από τις συστάσεις του Συμβουλίου στις 23 Ιουλίου του 2018. Η Κομισιόν σημειώνει επίσης ότι το προσχέδιο δεν συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις της Ιταλίας στο πρόγραμμα σταθερότητας που παρουσίασε τον Απρίλιο του 2018.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, το αναθεωρημένο δημοσιονομικό σχέδιο που θα καταθέσει η Ιταλία πρέπει να συμμορφώνεται με τις συστάσεις του Συμβουλίου προς την Ιταλία.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι το σχέδιο που παρουσίασε η Ιταλία θα οδηγήσει σε μια επιδείνωση του διαρθρωτικού ελλείμματος κατά 0,8% του ΑΕΠ το 2019, έναντι συστάσεων για συρρίκνωση του ελλείμματος κατά 0,6% του ΑΕΠ.

«Τόσο το γεγονός ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού συνεπάγεται μια δημοσιονομική επέκταση κοντά στο 1% του ΑΕΠ, τη στιγμή που το Συμβούλιο έχει συστήσει μια δημοσιονομική προσαρμογή, όσο και το μέγεθος της απόκλισης (ένα κενό της τάξης του 1,4% του ΑΕΠ ή 25 δισ. ευρώ) είναι πρωτοφανή στην ιστορία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης» επισημαίνει η Κομισιόν.

Στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλ. Ντομπρόβσκις θύμισε προηγούμενες δεσμεύσεις της Ρώμης για τα οικονομικά και ξεκαθάρισε ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδό της».

«Σήμερα, για πρώτη φορά, η Κομισιόν είναι υποχρεωμένη να ζητήσει από μια χώρα της ευρωζώνης να αναθεωρήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της» τόνισε.

«Αλλά δεν βλέπουμε κάποια εναλλακτική από το να ζητήσουμε από την ιταλική κυβέρνηση να πράξει ανάλογα. Συμφωνήσαμε να δώσουμε στην Ιταλία ως και τρεις εβδομάδες διορία για να υποβάλλει ένα αναθεωρημένο δημοσιονομικό προσχέδιο για το 2019» επισήμανε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Λυπούμαστε για την εξέλιξη, υποστήριξε από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβίσι, τονίζοντας ότι είναι πρωτοφανής εξέλιξη. Είπε ότι η απάντηση που έστειλε προ ημέρων η κυβέρνηση της Ρώμης δεν απαντούσε σε όσα ζήτησε η Κομισιόν. 

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η απόφαση αναμένεται να πυροδοτήσει νέα κόντρα με την ιταλική κυβέρνηση, η οποία μέσω του πρωθυπουργού Μάριο Κόντε προειδοποίησε λίγο πριν ανακοινωθεί η απόφαση ότι δεν υπάρχει Plan b. 

Εν τω μεταξύ, ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο επτά μονάδων βάσεων μετά την ανακοίνωση της απόφασης, στο 3,55%. Το spread με το γερμανικό bund διευρύνθηκε στις 314 μονάδες βάσης. 

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν