Concord: Αμφισβητεί τις κατηγορίες Μάλερ

Ένας δικηγόρος μιας ρωσικής εταιρίας που φέρεται να είχε ανάμειξη στην υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις εκλογές του 2016 προσπάθησε να πείσει μία ομοσπονδιακή δικαστή, ότι τα εγκλήματα που αποδίδονται στην εταιρία-πελάτη του δεν αποτελούν καν εγκληματικές πράξεις, μεταδίδει το ABC News.

Σε ακρόαση που έγινε χθες σε δικαστήριο στην Ουάσινγκτον, ο Έρικ Ντουμπελιέρ, από την αμερικανική νομική εταιρία Reed Smith υποστήριξε ότι η υπόθεση κατά της ρωσικής εταιρίας συμβούλων, που είναι γνωστή με την επωνυμία Concord, πρέπει να κλείσει.

Η εταιρία αυτή φέρεται να χρηματοδότησε την παραγωγή μιας βιομηχανίας ψευδών ειδήσεων ή και να υπέκλεψε τα στοιχεία πολλών Αμερικανών στο διαδίκτυο και στο πλαίσιο μιας προσπάθειας αλλοίωσης του πολιτικού κλίματος, αλλά και της διασποράς προπαγάνδας.

Εάν οι άνθρωποι που παρουσιάζονται με ψευδή στοιχεία στο διαδίκτυο κι εμπλέκονται σε πολιτικό διάλογο πρέπει να διωχθούν, τότε κάθε Αμερικάνος πολιτικός πρέπει να οδηγηθεί στην φυλακή. “Η επιχειρηματολογία τους είναι κάτι περισσότερο από προφανής. Θέλουν να χειραγωγήσουν αυτά που οι άνθρωποι λένε στο διαδίκτυο,” υποστήριξε ο δικηγόρος.

Ήταν το γραφείο του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ “που κατασκεύασε ένα έγκλημα που ταιριάζει στα γεγονότα τα οποία έχουν εντοπίσει,” τόνισε ο Ντουμπελιέρ.

Η Concord είναι μία από τις τρεις επιχειρηματικές οντότητες σε βάρος της οποίας απαγγέλθηκαν κατηγορίες μαζί με άλλους 13 Ρώσους πολίτες, τον Φεβρουάριο.

Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν από τον Μάλερ στο πλαίσιο της έρευνας για την Ρωσία κι αναφορικά με την “κατασκευή ειδήσεων,” πριν από την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών του 2016.

Από τους κατηγορούμενους, μόνο η αναφερόμενη εταιρία έχει εμφανιστεί στο δικαστήριο.

Οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές δηλώνουν ότι ιδιοκτήτης της Concord είναι ο Γεβγένι Πριγκοζίν, που θεωρείται πολιτικός σύμμαχος του Κρεμλίνου και είναι γνωστός ως “ο σεφ του Πούτιν.” Ο ίδιος κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές για την διάπραξη συνωμοσίας με στόχο την εξαπάτηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η εταιρία κι ο ίδιος υποστηρίζουν την αθωότητά τους.

Από την άλλη μεριά, η ομάδα έρευνας του Μάλερ υποστηρίζει ότι η συνωμοσία στην οποία έχει εμπλοκή η Concord εξαπάτησε κι ενέπλεξε δύο υπουργεία και μία υπηρεσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Πρόκειται για το υπουργείο Δικαιοσύνης, το υπουργείο των Εξωτερικών, αλλά και την Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή. Τόσο τα δύο υπουργεία, αλλά και η αναφερόμενη υπηρεσία, έχουν αρμοδιότητες που είναι σχετικές με την συμμετοχή ξένων πολιτών σε πολιτικές δραστηριότητες, εντός των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο εισαγγελέας Τζόναθαν Κρέιβις, εκπροσωπώντας το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, υποστήριξε ότι η διάπραξη της συνωμοσίας έφτασε “πολύ παραπάνω” από τους ανθρώπους που συνομιλούσαν στο διαδίκτυο. Ο ίδιος την περιέγραψε ως “μία εκστρατεία που ήταν άρτια συντονισμένη και καλά χρηματοδοτούμενη.” Ουσιαστικό στοιχείο της συνωμοσίας αυτής ήταν ο πολύπλοκος δόλος, με στόχο την απόκρυψη της πηγής παραπληροφόρησης, αλλά και τις σχετικές μεταφορές χρημάτων.

Οι ενέργειες αυτές έγιναν από πρόθεση, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο Κρέιβις, για την παραπλάνηση όχι μόνο των μέσων Αμερικάνων πολιτών, αλλά και αμερικανικών υπηρεσιών, οι οποίες υπό άλλες συνθήκες θα επόπτευαν τις δραστηριότητες αυτές.

Μέσω της αποφυγής του ελέγχου από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, για παράδειγμα, η συνωμοσία σε βάρος της αμερικανικής κυβέρνησης θα μπορούσε να συμπεριλάβει την μη καταγραφή των κατηγορουμένων ως εκπροσώπων μιας ξένης κυβέρνησης, όπως και θα έπρεπε να είχαν δηλώσει τις δραστηριότητες τους.

“Αυτές δεν είναι δραστηριότητες πολιτικού διαλόγου. Αυτές, είναι πράξεις δόλου,” υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Κρέιβις.

Σύμφωνα με την άποψη του εισαγγελέα, υπάρχουν αποδείξεις που δείχνουν ότι οι κατηγορούμενοι ήταν ενήμεροι για τα εγκλήματα που διέπρατταν. Ο ίδιος έκανε αναφορά σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, στο οποίο ένας από τους Ρώσους φέρεται να έγραψε σε ένα μέλος της οικογένειάς του ότι το FBI “εντόπισε την δραστηριότητά τους.”

Η δικαστής Ντάμπνι Φρίντριχ δήλωσε ότι θα εξετάσει τα επιχειρήματα των δύο πλευρών, καθώς θα λαμβάνει τις αποφάσεις της για την αίτηση να κλείσει η υπόθεση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη
ΔΝΤ: Ανθεκτική η παγκόσμια οικονομία παρά τις πληθωριστικές πιέσεις