DBRS: Ο Ρονάλντο θα αλλάξει την εμπορική αξία της Γιουβέντους

Εάν ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν ποδοσφαιρικός σύλλογος, τα έσοδα του θα ξεπερνούσαν τα έσοδα πολλών ομάδων της Α’ Κατηγορίας της Ιταλίας, τις οποίες θα αντιμετωπίσει φέτος, φορώντας την φανέλα της Γιουβέντους, αναφέρει έκθεση του Οίκου DBRS Ratings Limited (DBRS), ο οποίος σημειώνει πως ο κύριος λόγος της μεταγραφής δεν ήταν η προστιθέμενη ποδοσφαιρική αξία που θα έδινε ο Πορτογάλος αλλά η προστιθέμενη εμπορική αξία. 
 
Αυτό αναφέρει μεταξύ πολλών άλλων στοιχείων, η έκθεση του DBRS Ratings Limited με τίτλο "Πέρα από την επίδραση του Ρονάλντο: Ένα μεταβαλλόμενο οικονομικό τοπίο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο". Η συγκεκριμένη έκθεση έρχεται να ακολουθήσει μια προηγούμενη του Οίκου σε σχέση με τα έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα και την πρόσφατη μεταγραφή του Ρονάλντο στην Γιουβέντους και η οποία κόστισε 112 εκατομμύρια ευρώ.
 
Η έκθεση εξετάζει την εξέλιξη των εσόδων από διαφημίσεις από δευτερευούσης πηγή εισοδημάτων σε μια από τις κυριότερες πηγές εσόδων των μεγαλύτερων συλλόγων της Ευρώπης, και πως τα τέσσερα "σούπερ κλαμπς", Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Μπάγερν Μονάχου, επωφελούνται από αυτό.
 
Επίσης, η έκθεση, περιγράφει την ανάλυση του DBRS σχετικά με τον πιστωτικό αντίκτυπο των μελλοντικών εμπορικών ευκαιριών όπως για παράδειγμα τα δικαιώματα ονομασίας ενός σταδίου και της απόκτησης ποδοσφαιριστών παγκοσμίου φήμης όπως ο Ρονάλντο.
 
Επίσης, περιλαμβάνει μια εξέταση του τρόπου με τον οποίο αυξάνονται τα εμπορικά έσοδα των σούπερ-κλαμπς σε σχέση με άλλους συλλόγους, τη σύγκριση των δικαιωμάτων ονομασίας σταδίων σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, μια πρακτική που το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αρχίζει να αγκαλιάζει και που αποτελεί μια δυνητικά πολύ σημαντική πηγή εσόδων.

Ακόμη, περιλαμβάνει μια εξέταση του τρόπου με τον οποίο τα βραχυπρόθεσμα κέρδη από την υπογραφή των μεγάλων ποδοσφαιριστών επηρεάζουν την ανάλυση του DBRS για ένα ποδοσφαιρικό σύλλογο.
 
Οσον αφορά τα έσοδα των μεγαλύτερων συλλόγων, η έκθεση σημειώνει πως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παρά το γεγονός ότι παραμένει χωρίς ευρωπαϊκό και τοπικό τίτλο τα τελευταία αρκετά χρόνια έχει ανεβάσει την εμπορική της αξία κατά 9% το 2018, φθάνοντας τα 1.9 δις δολάρια. Τα έσοδα της ομάδας ανήλθαν το 2016/17 στα 676.3 εκ ευρώ, αυξημένα κατά 84,1% σε σύγκριση με τη σεζόν 2010/11.
 
Η Γιουνάιτεντ, σημειώνεται στην έκθεση, έχει 70 σπόνσορες από όλο τον πλανήτη και όλα τα φάσματα της οικονομικής δραστηριότητας. Ο βασικός της χορηγός, όμως, μια εταιρεία αθλητικών έχει συμβόλαιο με τον σύλλογο που ανέρχεται στα 750 εκατομμύρια στερλίνες για 10 χρόνια.
 
Οσον αφορά το ρόλο που διαδραματίζουν οι ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης στα έσοδα μιας ομάδας, η έκθεση κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή της Παρί Σιέν Ζερμέν Νεϋμάρ και τον Πορτογάλο Κριστιάνο Ρονάλντο.
 
Η Παρί, μετά την μεταγραφή του Νεϊμάρ, η οποία κόστισε 222 εκ ευρώ, αύξησε την δημοτικότητα της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφού αυξήθηκαν οι ακόλουθοι της κατά 30%, ενώ παράλληλα αύξησε την εμπορική της αξία κατά 78%. Επίσης, ο Νεϋμάρ βοήθησε στη διατήρηση δύο βασικών χορηγών της ομάδας, ενώ μετά την μεταγραφή, η Παρί υπέγραψε συμβόλαιο με μια κινέζικη εταιρεία μάρκετινγκ ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για 3,5 χρόνια.
 
Ο Οίκος θεωρεί επίσης ότι η μεταγραφή του Ρονάλντο στην Γιουβέντους που κόστισε στους Ιταλούς 112 εκ. ευρώ δεν είχε καθαρά ποδοσφαιρικούς λόγους που πραγματοποιήθηκε. Σημειώνει πως η μεταγραφή αυτή έγινε έτσι ώστε η Γιουβέντους να αλλάξει επίπεδο σε ότι αφορά την εμπορική της αξία, η οποία αυξήθηκε λόγω Ρονάλντο κατά 33%. Μετά την υπογραφή του συμβολαίου του Ρονάλντο, ο επίσημος λογαριασμός της ομάδας στο Twitter αύξησε τους ακόλουθους του κατά ένα εκατομμύριο, ενώ οι θεάσεις της ομάδας στο Youtube από 3,07 εκ. εκτοξεύθηκαν στα 36.3 εκ. τον Ιούλιο.
 
Επίσης, η έκθεση σημειώνει ότι η Γιουβέντους πώλησε 520 χιλιάδες φανέλες με το όνομα του Ρονάλντο, αξίας 55 εκ. ευρώ, το πρώτο 24ωρο από την ανακοίνωση της μεταγραφής.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ