Φουντώνει ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας

Η απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς σε περισσότερο από το ήμισυ των κινεζικών εισαγωγών υπονομεύει τις προσπάθειες να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός, λέει το Πεκίνο, το οποίο δεσμεύεται για αντίποινα.
 
Η αμερικανική κυβέρνηση ανήγγειλε τη Δευτέρα ότι θα επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς, ύψους 10%, μέχρι το τέλος της χρονιάς, που κατόπιν θα αυξηθούν στο 25%, σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα αξίας περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ διεμήνυσε ότι θα επιβληθούν δασμοί σε ακόμη περισσότερα προϊόντα, αθροιστικής αξίας άλλων 267 δισ. δολαρίων, εάν το Πεκίνο προχωρήσει σε αντίποινα.
 
Η επιβολή των δασμών στα προϊόντα αυτά θα τεθεί σε εφαρμογή την 24η Σεπτεμβρίου και το ύψος τους θα αυξηθεί στο 25% από 1ης Ιανουαρίου 2019, ώστε να δοθεί χρόνος σε αμερικανικές εταιρείες να προσαρμόσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους στρέφοντάς τες σε άλλες χώρες.
 
«Τονίζουμε πως οι συζητήσεις πρέπει να γίνονται στη βάση της ισότητας, ισονομίας και καλής πίστης», δήλωσε σύμφωνα με τους Financial Times εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης. «Αυτό που έχουν κάνει οι ΗΠΑ δείχνει πως δεν υπάρχει καθόλου ειλικρίνεια και καλή πίστη».
 
Σε ξεχωριστή ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, το οποίο ηγήθηκε του τελευταίου γύρου των εμπορικών συζητήσεων με τις ΗΠΑ, τονίζεται πως το Πεκίνο θα υιοθετήσει «άλλα μέτρα δασμολογικής κλιμάκωσης». Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο, η κινεζική κυβέρνηση είχε πει πως θα επιβάλει δασμούς-αντίποινα σε αμερικανικές εξαγωγές αξίας 110 δισ. δολαρίων –ή περίπου το 85% του συνόλου.
 
Κατά το υπουργείο Εμπορίου, η νέα κίνηση των ΗΠΑ φέρνει «νέα αβεβαιότητα στις διαβουλεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών».
 
Νωρίτερα σήμερα, ανώτατο στέλεχος της αρμόδιας επιτροπής κεφαλαιαγοράς της  Κίνας επέκρινε τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως «δηλητηριάζει» την ατμόσφαιρα των διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας πως «προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στην Κίνα ώστε να εξασφαλίσει παραχωρήσεις. Αυτή η τακτική δεν θα είναι αποτελεσματική».
 
Σημειώνεται πως  αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κίνας Λίου Χε συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα στο Πεκίνο, για να συζητηθεί η κινεζική αντίδραση στους νέους δασμούς των ΗΠΑ. Εξάλλου, όπως μετέδιδε  η South China Morning Post -επικαλούμενη κυβερνητική πηγή του Πεκίνου που δεν κατονομάζεται-, η Κίνα πιθανότατα δεν θα στείλει εμπορική αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον, μετά την ανακοίνωση των νέων δασμών.
 
Κατά το δημοσίευμα, η Κίνα επανεξετάζει τα προηγούμενα σχέδιά της για αποστολή αντιπροσωπείας, υπό την ηγεσία του αντιπροέδρου Λιου Χε, στις ΗΠΑ, την επόμενη εβδομάδα, για έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Η πηγή δήλωσε στην εφημερίδα πως το Πεκίνο δεν έχει ακόμα λάβει τελική απόφαση, όμως προϋπόθεση για τις σχεδιαζόμενες διαπραγματεύσεις είναι μια ένδειξη «επαρκούς καλής θέλησης».
 
Πάντως, πηγή η οποία ενημερώθηκε από κινέζους αξιωματούχους σήμερα, ανέφερε πως η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να ξεκινήσει τον νέο γύρο δασμών στο 10%, ίσως αφήνουν περιθώριο ελιγμού και για τις δυο πλευρές.
 
Προσφυγή της Κίνας στον Π.Ο.Ε
Τo υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι υπέβαλε ένσταση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των ΗΠΑ για τους δασμούς που σχεδιάζει να επιβάλλει η κυβέρνηση Τραμπ σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας $200 δισ.
 
Η κυβέρνηση Τραμπ τη Δευτέρα ανέφερε πως θα επιβάλλει από τις 24 Σεπτεμβρίου δασμούς 10% σε εισαγωγές κινεζικών αγαθών αξίας $200 δισ.
 
Το Πεκίνο απάντησε ότι θα προβεί σε αντίποινα χωρίς να διευκρινίσει ποια βήματα θα λάβει
 
euro2day.gr

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού