Στα άκρα και πάλι οι σχέσεις Ιταλίας-ΕΕ για τον προϋπολογισμό

Μετά την υπόθεση του πλοίου Diciotti, που «δοκίμασε» τις σχέσεις της Ιταλίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκίνησε νέος κύκλος αντιπαράθεσης μεταξύ τους, αυτή τη φορά για το ζήτημα του προϋπολογισμού. Η Ιταλία απειλεί να μην καταβάλει την οικονομική εισφορά της στην Ένωση, ενώ ο Ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ προειδοποιεί από την πλευρά του ότι σε περίπτωση που η Ιταλία δεν καταβάλει εγκαίρως το μερίδιό της, θα πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ προειδοποίησε σήμερα την Ιταλία ότι θα της ζητηθεί να καταβάλει και τόκους αν δεν πληρώσει εγκαίρως το μερίδιο που της αντιστοιχεί στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της διένεξής της με τις Βρυξέλλες για τη μεταναστευτική πολιτική.
«Mπορούμε μόνο να προειδοποιήσουμε τη Ρώμη να μην μπλέκει τα ζητήματα της μεταναστευτικής πολιτικής με τον προϋπολογισμό της ΕΕ», είπε ο Γερμανός πολιτικός μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt. «Όλα τα μέλη είναι υποχρεωμένα να καταβάλουν εγκαίρως τις εισφορές τους. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν παραβίαση της συνθήκης και θα πυροδοτούσε την καταβολή τόκων», πρόσθεσε.

«Οι δηλώσεις του χαρακτηρίζονται ακόμη περισσότερο από υποκρισία διότι δεν ακούσαμε να πούνε κάτι για την υπόθεση του πλοίου Diciotti, και τώρα παρεμβαίνουν μόνον διότι κατάλαβαν ότι δεν θα τους δώσουμε πια χρήματα», ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο, απαντώντας στον ευρωπαίο επίτροπο.

«Η θέση μας για άσκηση βέτο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό παραμένει ως είχε. Αν τις επόμενες ημέρες θελήσουν να ανακαλύψουν και πάλι το πνεύμα αλληλεγγύης με το οποίο ιδρύθηκε η Ένωση, τότε το ξανασυζητάμε», πρόσθεσε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, υπουργός εργασίας και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης.
Ο Ντι Μάιο, τέλος, τόνισε ότι αν η Ιταλία δεχθεί κερδοσκοπική επίθεση, αυτό δεν θα οφείλεται σε οικονομικούς, αλλά σε πολιτικούς λόγους, και ότι τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση Κόντε θα παρουσιάσει τις κύριες μεταρρυθμίσεις της.

Η Ιταλία καταβάλλει ετησίως στον προϋπολογισμό της ΕΕ περίπου 14 δισεκατομμύρια ευρώ.

Την περασμένη εβδομάδα ο ντι Μάιο απείλησε να μην καταβάλει τη συνεισφορά της Ιταλίας για τον επόμενο χρόνο αν οι εταίροι δεν συμφωνήσουν να παραλάβουν τους μετανάστες που είχαν διασωθεί στη θάλασσα και βρίσκονταν εγκλωβισμένοι πάνω στο πλοίο Diciotti, σε ιταλικό λιμάνι.

Την Δευτέρα, αφού μόνο η Ιρλανδία και η Αλβανία προσφέρθηκαν να βοηθήσουν, ο Ντι Μάιο είπε ότι θα ασκήσει βέτο στον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ αν οι άλλες χώρες δεν αρχίσουν να αναλαμβάνουν το βάρος των μεταναστών που φτάνουν δια θαλάσσης στη χώρα του.
 
Πηγή: CNN Greece 

Δειτε Επισης

Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν