Ροχανί: Ευθύνες στις ΗΠΑ για τα οικονομικά προβλήματα του Ιράν

Για τα έντονα οικονομικά προβλήματα του Ιράν και την αυξανόμενη ανεργία κλήθηκε να απαντήσει ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Ροχανί κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συνεδρίασης, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην Ουάσιγκτον και τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στην Τεχεράνη.

Ο Ροχανί, αναγνωρίζοντας όπως είπε την ανάγκη για ανασχηματισμό του οικονομικού του επιτελείου, διόρισε νέο διοικητή κεντρικής τράπεζας και έκανε δεκτή την παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα ξεπεράσει τις οικονομικές προκλήσεις και θα δείξει στους αντι-Ιρανούς αξιωματούχους στον Λευκό Οίκο ότι οι κυρώσεις θα καταρρεύσουν.

«Τα οικονομικά προβλήματα είναι οξεία, αλλά πιο σημαντικό από αυτό είναι το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την πίστη τους στο μέλλον της Ισλαμικής Δημοκρατίας και αμφιβάλλουν για τη δύναμή της», είπε ο Ροχανί απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σε σχέση με τον χειρισμό θεμάτων όπως η οικονομία εν μέσω των αυξανόμενων τιμών και της ανεργίας.

«Θέλω να διαβεβαιώσω το ιρανικό έθνος ότι δεν θα επιτρέψουμε να πετύχει η συνωμοσία των ΗΠΑ κατά του Ιράν. Στο μόνο που θα χρησιμεύσουν οι κυρώσεις είναι να συσπειρώσουν τη χώρα. Δεν φοβόμαστε την Αμερική ή τα οικονομικά προβλήματα. Θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες».

Το κοινοβούλιο κάλεσε τον Ροχανί για πρώτη φορά να απαντήσει σε ερωτήσεις για την ισχνή οικονομική ανάπτυξη και την αυξημένη ανεργία αλλά ο Ροχανί δήλωσε ότι τα προβλήματα άρχισαν όταν η Ουάσινγκτον επέβαλε εκ νέου κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Οι βουλευτές ρώτησαν γιατί η κυβέρνηση δεν υιοθέτησε μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στην αγορά ξένου συναλλάγματος και ζήτησαν εξηγήσεις γιατί, δύο και πλέον χρόνια μετά τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, οι ιρανικές τράπεζες ακόμη έχουν περιορισμένη πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές παγκοσμίως.

Ο μετριοπαθής πρόεδρος του Ιράν, που μείωσε την ένταση με τη Δύση υπογράφοντας τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα με τις μεγάλες δυνάμεις το 2015, αντιμετωπίζει τώρα την αντίδραση των σκληροπυρηνικών σε σχέση με την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη συμφωνία.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές