Γερμανία: Χρυσές δουλειές για τον κλάδο των κλιματιστικών

Πολλοί Γερμανοί αποφάσισαν φέτος να κηρύξουν τον πόλεμο στον φετινό ασυνήθιστο καύσωνα αγοράζοντας κλιματιστικά ή ανεμιστήρα. Ο κλάδος τρίβει τα χέρια του βεβαίως για το ρεκόρ πωλήσεων. Πολλοί επιχειρηματίες, καταστηματάρχες και ιδιώτες αποφάσισαν να αγοράσουν εντοιχιζόμενα κλιματιστικά που τοποθετούνται από ειδικούς. Ενώσεις ειδικών στη ψύξη κτηρίων υπολογίζουν ότι φέτος θα πωληθούν πάνω από 200.00 τέτοιες συσκευές, όταν κάθε χρόνο οι πωλήσεις δεν ξεπερνούν τις 150.000 με 160.000 κομμάτια.

Ρεκόρ στις  πωλήσεις
Οι ειδικοί διαχωρίζουν τα κλιματιστικά από τις συσκευές κλιματισμού, που τεχνικά είναι πιο πολύπλοκες, ακριβές και προορίζονται για τη ψύξη γραφείων σε μεγάλα συγκροτήματα, εμπορικά κέντρα  και ξενοδοχεία. Η αγορά τους πρέπει να προγραμματιστεί από καιρό πριν. Κάθε μέρα τα καταστήματα οικοδομικών υλικών προμηθεύονται τέτοιες συσκευές. «Όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές και προμηθευτές περιμένουν ρεκόρ πωλήσεων για το 2018» λέει ο Μάνφρεντ Σταλ, δημοσιογράφος, ειδικευμένος σε τέτοια θέματα. Το 3% των Γερμανών διαθέτει εντοιχιζόμενο κλιματιστικό.

Το Οικολογικό Ινστιτούτο του Φράιμπουργκ υπολογίζει ότι μέχρι το 2030 το ποσοστό θα φτάσει ανάμεσα στο 8% με 13%. «Με κάθε κύμα καύσωνα όλο και περισσότεροι αποφασίζουν να αγοράσουν» λέει η εμπειρογνώμων Τάνια Κένκμαν από το εν λόγω Ινστιτούτο. «Οι συσκευές έχουν γίνει πιο φτηνές, μια κινητή κοστίζει από 400 ευρώ, η σταθερή από 1700 ευρώ». Κατά τον Μάνφρεντ Σταλ οι άνθρωποι κάνουν το βήμα για την αγορά μετά από πολλές ημέρες καύσωνα. Ο Τζον Ντούλακ, εμπειρογνώμων στη τεχνολογία ενέργειας από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας δηλώνει: «Πολλοί Γερμανοί εργάζονται σήμερα σε κλιματιζόμενα γραφεία και οδηγούν κλιματιζόμενα αυτοκίνητα. Τέτοιες θερμοκρασίες επιζητούν και στο σπίτι τους».

Κλιματιστικά φιλικά στο κλίμα
Όπως στη Γερμανία έτσι και στην Ευρώπη ανεβαίνει ο αριθμός των κλιματιζόμενων νοικοκυριών σταδιακά. Στη Βραζιλία ή την Ινδονησία οι ειδικοί περιμένουν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, δεδομένου ότι μελλοντικά οι κάτοικοι θα διαθέτουν περισσότερα χρήματα για να αγοράζουν κλιματιστικά σε φιλικές τιμές που συνήθως καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας. «Επειδή υπάρχουν ακόμη πολλές χώρες με παραγωγή ηλεκτρικού από ορυκτή ενέργεια, τα κλιματιστικά επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κλιματική αλλαγή» υποστηρίζει ο Ντούλακ. Σε πολλές γοργά αναπτυσσόμενες χώρες την εγκατάσταση των συσκευών δεν αναλαμβάνουν ειδικοί ψυκτικοί, το αποτέλεσμα είναι ότι μπορεί πιο εύκολα να διαφύγει ψυκτικό υγρό που είναι 2000 φορές πιο επιζήμιο για το κλίμα από το διοξείδιο του άνθρακα. Αλλά υπάρχει και η άλλη θετική πλευρά. Τα κλιματιστικά σώζουν ζωές όταν λόγω καύσωνα υπάρχει κίνδυνος ζωτικά όργανα του ανθρώπου να σταματήσουν να λειτουργούν.

Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί γύρω στα 1,6 δις κλιματιστικές συσκευές σε νοικοκυριά σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας. Το ήμισυ εξ αυτών βρίσκεται στις ΗΠΑ και την Κίνα. Μόνο οι ΗΠΑ καταναλώνουν λόγω αυτών τόση ενέργεια όση χρειάζεται η Αφρική συνολικά. «Για τις ΗΠΑ σημαίνει ευημερία η ψύξη να είναι τόσο δυνατή που να χρειάζεται κανείς πανωφόρι για να δουλέψει στο γραφείο» διευκρινίζει ο Σταλ. Η Γερμανία αντίθετα καταναλώνει το 0,5% σε ενέργεια για ψύξη. Μέχρι το 2050 η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας υπολογίζει ότι οι κλιματιστικές συσκευές στα νοικοκυριά θα φτάσουν τα 5,6 δις κομμάτια, τα περισσότερα σε αναπτυσσόμενες χώρες. Οι ειδικοί κάνουν έρευνες για νέα τεχνολογία στο υλικό ψύξης στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την κατανάλωση ηλεκτρικού και τις επιπτώσεις στο κλίμα.

ΠΗΓΗ: DW

Δειτε Επισης

UBS: Ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός στρέφεται στις ΗΠΑ για εξαγορές και συγχωνεύσεις
Θύμα κυβερνοεπίθεσης το ΔΝΤ-Παραβιάστηκαν έντεκα λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Κίνα: Αύξηση στις τιμές των πλείστων κεφαλαιακών αγαθών-Πάνω και οι τιμές του χοιρινού κρέατος
ΗΠΑ: Βουτιά της μεταποιητικής δραστηριότητας στη Νέα Υόρκη
Swisscom: Εξαγορά της Vodafone Italia έναντι €8 δισ.
Χούθι: Θα διευρυνθούν οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία
Ελαφρά ανάκαμψη της κατανάλωση στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο
Hilton Worldwide Holdings: Εξαγόρασε το εμπορικό σήμα της Graduate Hotels έναντι $210 εκατ.
Άνοδος 2,8% για τιμές του αργού
Η άνοδος στην Ευρώπη οδηγεί τις μετοχές στις διεθνείς αγορές σε νέα υψηλά επίπεδα