Νέες κυρώσεις από ΕΕ σε έξι ρωσικές εταιρείες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε νέες κυρώσεις σε έξι ρωσικές εταιρείες που συμμετείχαν στην κατασκευή της νέας οδικής και σιδηροδρομικής γέφυρας που συνδέει τη Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία είχε εγκαινιάσει τον Μάιο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι εν λόγω εταιρείες «μέσω των δραστηριοτήτων τους υποστήριξαν τις προσπάθειες της Ρωσίας να θέσει υπό τον έλεγχό της την παρανόμως προσαρτηθείσα χερσόνησο της Κριμαίας, υπονομεύοντας περαιτέρω την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας».

Οι κυρώσεις που επιβάλλονται στις ρωσικές εταιρίες και τίθενται σε ισχύ από σήμερα 31 Ιουλίου περιλαμβάνουν το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτός των άλλων, φυσικά πρόσωπα και οργανισμοί που διαμένουν ή έχουν την έδρα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούν να χρηματοδοτούν τις εν λόγω εταιρείες.

Στις εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις περιλαμβάνονται και τρεις εταιρείες -η PJSC Mostotrest, η SGM και η Stroygazmontazh Most OOO- οι οποίες ανήκουν στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Αρκάντι Ρότεμπεργκ, ο οποίος υπήρξε συναθλητής του προέδρου Πούτιν στο τζούντο και το όνομά του βρίσκεται στη μαύρη λίστα των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Ιούλιο του 2014. Οι άλλες τρεις εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι η κατασκευαστική εταιρεία CJSC VAD, η GPSM και η ναυπηγική εταιρεία Zaliv.

Αυτή τη στιγμή έχουν επιβληθεί στη Ρωσία διαφόρων ειδών κυρώσεις, οικονομικές κυρώσεις, κυρώσεις σε πρόσωπα και κυρώσεις που αφορούν την Κριμαία. Οι κυρώσεις που σχετίζονται με την Κριμαία, απαγορεύουν σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αναπτύσσουν οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή.

Οι κυρώσεις αυτές, που επιβλήθηκαν από την ΕΕ, η οποία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, θα ισχύσουν έως την 31η Ιανουαρίου του 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αυτή τη στιγμή κυρώσεις έχουν επιβληθεί σε 155 φυσικά πρόσωπα και 44 οργανισμούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν χαιρέτισε τις νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το εξής σχόλιο στο twitter. «Σημαντική προειδοποίηση και για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να μην ακολουθήσουν τον ίδιο ολισθηρό κατήφορο».

Από την άλλη πλευρά, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ιδιαίτερα επικριτική ήταν η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία χαρακτήρισε την επιβολή των νέων κυρώσεων υπονομευτική πολιτική, η οποία στρέφεται εναντίον των κατοίκων της Κριμαίας. Κατ' αυτόν τον τρόπο, όπως είπε η Ζαχάροβα, η Δύση «ενθαρρύνει εκείνους που ασχολούνται με τον ενεργειακό αποκλεισμό της Κριμαίας και διώκει εκείνους που ασχολούνται με την κατασκευή των αστικών υποδομών».

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Αρκάντι Ρότερμπεργκ, με ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, απάντησε μέσω του εκπροσώπου του γράφοντας ότι «είμαστε υπερήφανοι για το έργο μας και, αν αυτό δεν αρέσει σε κάποιους, δεν είναι δικό μας πρόβλημα».

ΠΗΓΗ: euro2day.gr
 

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού