Αυτές είναι οι κορυφαίες εξαγωγικές χώρες

Είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που αρκετά μαζεμένα εμπόδια διαταράσσουν τις εμπορικές σχέσεις, δημιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον αβεβαιότητας στον παγκόσμιο χάρτη εμπορίου. 


Σημαντικοί παράγοντες στην αβεβαιότητα αυτή διαδραματίζουν οι διαπραγματεύσεις του Brexit αλλά και η επιβολή των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις χώρες τις ΕΕ, του Καναδά και του Μεξικού. 


Ακόμη η ηρεμία του εμπορίου διαταράσσεται από την ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ. Οι υψηλοί δασμοί στις εισαγωγές από την Κίνα, αλλά και επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA θολώνουν ακόμη περισσότερο το τοπίο των εμπορικών σχέσεων. 


Εξάλλου η τεταμένη κατάσταση στις εμπορικές σχέσεις παρατηρήθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση των G7 στον Καναδά, όπου η κακή ατμόσφαιρα μεταξύ των ηγετών ήταν ευδιάκριτη. 


Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς στον κόσμο;


Καθώς το περιβάλλον γύρω από το εμπόριο μετατοπίζεται, οι χώρες που έχουν τα μεγαλύτερα μερίδια στο διεθνές εμπόριο αρχίζουν να αναπροσαρμόζονται με βάση τα σημερινά δεδομένα. 


Εδώ είναι οι 10 χώρες με τις περισσότερες εξαγωγές το 2017.

 

 

Η Κίνα οδηγεί την κούρσα, με τα έσοδα από τις εξαγωγές της ετησίως να φτάνουν τα 2,26 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η πληθυσμός της όμως αγγίζει περίπου τα 1,4 δισεκατομμύρια. 


Η Γερμανία, ως μεγάλος εξαγωγέας αυτοκινήτων, στέλνει 1,45 τρισεκατομμύρια δολάρια αγαθά στο εξωτερικό κάθε χρόνο. Αν αναλογιστούμε πως πληθυσμός της χώρας φτάνει τα 83 εκατομμύρια ανθρώπους, τότε αναλογούν σε κάθε πολίτη $ 18.000.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αγαθών στον κόσμο. Ωστόσο αν συγκρίνουμε με το κατά κεφαλήν εισόδημα της Γερμανίας, είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ βασίζονται λιγότερο στις συνολικές εξαγωγές. Η χώρα εξήγαγε 1.55 τρισ. δολάρια σε αγαθά το 2017, περίπου 4.800 δολάρια ανά άτομο.

Πηγή: HowMuch.net 

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες