Fitch: Πολλαπλοί κίνδυνοι για τις τουρκικές τράπεζες

Οι πολλαπλοί κίνδυνοι για τις τουρκικές τράπεζες που οδήγησαν τον Ιούλιο σε ευρεία κλίμακα υποβαθμίσεις των αξιολογήσεων τους συνεχίζουν να απειλούν την πιστοληπτική τους ικανότητα, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings.

Η συνεχής πτώση της τουρκικής λίρας, τα υψηλότερα επιτόκια και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης αποτελούν σημαντικούς κινδύνους για την απόδοση των τραπεζών, την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού, την κεφαλαιοποίηση, τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα τους, τονίζει ο αμερικανικός οίκος.
 
«Αναμένουμε ότι η απόδοση του τομέα θα επιδεινωθεί το 2018» και οι περισσότερες από τις αξιολογήσεις των τραπεζών εξακολουθούν να παραμένουν σε αρνητικές προοπτικές ή υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση, υπογραμμίζει ο Fitch.
 
Αναφέρει επίσης ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας είναι ευαίσθητοι στην πτώση της τουρκικής λίρας, γεγονός που αυξάνει τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου σταθμισμένα σε ξένο νόμισμα.
 
«Εκτιμούμε ότι η πτώση κατά 10% της τουρκικής λίρας έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων το οποίο περιλαμβάνει 70% αμερικανικά δολάρια και 30% ευρώ θα μείωνε τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας του τραπεζικού τομέα στο τέλος του περασμένου Μαΐου κατά 40 μονάδες βάση, στο 15,6%", τονίζει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης.
 
Σύμφωνα με τον Fitch, κινδύνους για τους κεφαλαιακούς δείκτες των τουρκικών τραπεζών δημιουργούν επίσης τα υψηλότερα επιτόκια, τα οποία μειώνουν την αξία του χαρτοφυλακίου ομολόγων, και η αδύναμη ποιότητα του ενεργητικού τους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ