Σφοδρή επίθεση Μπόρις Τζόνσον κατά Μέι για το Brexit

Σφοδρή επίθεση κατά της στρατηγικής την οποία έχει επιλέξει η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι στο Brexit, εξαπέλυσε ο παραιτηθείς Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον στην ομιλία παραίτησής του στη Βουλή των Κοινοτήτων. 
 
Ο κ. Τζόνσον, υπέρμαχος του λεγόμενου «σκληρού Brexit», είπε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης όπως παρουσιάστηκε από την κα Μέι και υιοθετήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο στο Τσέκερς συνιστά αλλαγή στρατηγικής, με την οποία δεν μπορεί να συμφωνήσει και ως εκ τούτου υπέβαλε την παραίτησή του.
 
Ο βουλευτής Δυτικού Λονδίνου του Συντηρητικού Κόμματος είπε ότι μετά από την ομιλία της πρωθυπουργού για το Brexit στο Lancaster House τον Ιανουάριο του 2017, όταν η κα Μέι παρουσίασε ένα όραμα που έκλινε προς το σκληρό Brexit, «μία ομίχλη αυτό-αμφιβολίας έχει ενσκήψει».
 
Συνέχισε λέγοντας ότι εκείνο το όραμα για το Brexit ποτέ δεν υποβλήθηκε ως διαπραγματευτική προσφορά στις Βρυξέλλες, αλλά αντίθετα η βρετανική κυβέρνηση άρχισε να αμφιταλαντεύεται «καίγοντας διαπραγματευτικό κεφάλαιο».
 
«Συμφωνήσαμε να παραδώσουμε πάνω από 40 εκ. λίρες ως κόστος για την έξοδο, χωρίς συζήτηση για τη μελλοντική οικονομική μας σχέση. Αποδεχθήκαμε τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί βασικών πτυχών της συμφωνίας αποχώρησης. Και χειρότερα απ’ όλα, επιτρέψαμε το ερώτημα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας, που έως τότε όλες οι πλευρές θεωρούσαν επιλύσιμο, να γίνει τόσο πολιτικά φορτισμένο ώστε να κυριαρχεί στη συζήτηση», είπε ο κ. Τζόνσον.
 
Στη συνέχεια συνέκρινε τις θέσεις της βρετανικής πλευράς ανά τομέα όπως παρουσιάστηκαν ως «λαμπρές βεβαιότητες» στο Lancaster House και όπως παρουσιάστηκαν ως «κρυφές υποχωρήσεις» στο Τσέκερς, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι πλέον η Βρετανία αποδέχεται μία σχέση με την ΕΕ στην οποία θα συναινεί σε παλαιούς και νέους κανόνες χωρίς λόγο στη διαμόρφωσή τους.
 
Συμπλήρωσε ότι μία τέτοια σχέση θα περιόριζε τα περιθώρια για συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου με άλλες χώρες. Όπως είπε, πρέπει όλοι να το αναγνωρίσουν αυτό, «ειδάλλως συνεχίζουμε να κάνουμε το μοιραίο λάθος να υποτιμούμε τη νοημοσύνη του κοινού, λέγοντας ένα πράγμα στην ΕΕ για το τι πραγματικά κάνουμε και προσποιούμενοι ότι κάνουμε κάτι άλλο μπροστά στους ψηφοφόρους».
 
Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι «δεν είναι αργά να σωθεί το Brexit» και ότι «έχουμε αλλάξει τακτική μία φορά, μπορούμε να αλλάξουμε κι άλλη μία».
 
«Ας στοχεύσουμε συγκεκριμένα για μία ακόμα φορά στο ένδοξο όραμα του Lancaster House, μίας ανεξάρτητης αυτοδιοίκητης Βρετανίας που είναι πραγματικά ανοιχτή στον κόσμο, όχι στην άθλια μόνιμη μετέωρη κατάσταση του Τσέκερς, τη δημοκρατική καταστροφή της ‘διαρκούς εναρμόνισης κανόνων’ χωρίς διέξοδο και χωρίς λόγο για το Ηνωμένο Βασίλειο».
 
Η ομιλία του Μπόρις Τζόνσον παρομοιάστηκε εμμέσως από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκαου με την περίφημη ομιλία παραίτησης του 1990 από τον μέχρι τότε Υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Θάτσερ σερ Τζέφρι Χάου, ομιλία που θεωρείται ότι ήταν η αρχή του τέλους της πολιτικής σταδιοδρομίας της «σιδηράς κυρίας».
 
Οι υποστηρικτές του σκληρού Brexit υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την ομιλία Τζόνσον, με τον Συντηρητικό βουλευτή Ρος Τόμπσον να τη χαρακτηρίζει «ιστορική και άριστη». Από την άλλη πλευρά, τα σχόλια δεν ήταν διόλου κολακευτικά με τη βουλευτή των Εργατικών Άντζελα Ιγκλ να κάνει λόγο για «προδότη τσαρλατάνο»  και τη συνάδελφό της Λιζ Κένταλ να σχολιάζει μέσω Twitter «καμία εναλλακτική, καμία ουσία, καμία υπευθυνότητα».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
   
 

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ
Τράπεζα της Αγγλίας: Σταθερό στο 5,25% το βασικό επιτόκιο