Πρόστιμο-ρεκόρ €4,3 δισ. ευρώ στην Google

Πρόστιμο ύψους περίπου 4,3 δισ. ευρώ (5 δισ. δολαρίων) θα επιβληθεί στην Google από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το λειτουργικό Android, σημειώνοντας νέο ρεκόρ στο ύψος των προστίμων της ΕΕ, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ξεπερνάει αυτό των 2,4 δισ. ευρώ που επιβλήθηκε στον τεχνολογικό κολοσσό πέρυσι, για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσεις στην αγορά αναζήτησης στο διαδίκτυο.

Το πρόστιμο, που θα ανακοινωθεί το μεσημέρι από τις Βρυξέλλες, βάζει τέλος στην ευρωπαϊκή έρευνα στα συμβόλαια του τεχνολογικού γίγαντα με εταιρείες που κατασκευάζουν smartphones και δίκτυα τηλεπικοινωνιών.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ ερευνούν συμβάσεις της Google που απαιτούν από τους κατασκευαστές τηλεφώνων Android να χρησιμοποιούν τις εφαρμογές αναζήτησης και περιήγησης της Google και άλλες υπηρεσίες της, όταν θέλουν να λάβουν άδεια χρήσης του καταστήματος εφαρμογών Play. Οι εθνικές αρχές ανταγωνισμού συναντήθηκαν νωρίτερα την Τρίτη για να συμφωνήσουν στο πρόστιμο, δήλωσε μία πηγή στο πρακτορείο.

Στο στόχαστρο της Ένωσης έχουν επίσης μπει και οι πληρωμές της Google σε τηλεπικοινωνιακούς φορείς και κατασκευαστές που εγκαθιστούν αποκλειστικά την αναζήτηση Google σε συσκευές και συμβόλαια, εμποδίζοντας να χρησιμοποιούνται και άλλες εκδόσεις του Android.

Η Google έχει μερίδιο αγοράς άνω του 90% όσον αφορά τη γενική αναζήτηση στο ίντερνετ, τα λειτουργικά συστήματα έξυπνων κινητών τηλεφώνων και τα καταστήματα εφαρμογών για λογισμικό Android, είχε δηλώσει η ΕΕ το 2016.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη
ΔΝΤ: Ανθεκτική η παγκόσμια οικονομία παρά τις πληθωριστικές πιέσεις
Όλι Ρεν: Οι γεωπολιτικές εντάσεις απειλούν τη μείωση των επιτοκίων
Τα υψηλότερα από τα τέλη του 2021 τα κέρδη της Goldman Sachs