Ο παράδοξος αμερικανο-καναδικός "πόλεμος" του κέτσαπ

Ένας παράδοξος «πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ της Αμερικής και του Καναδά μετά την απόφαση του Αμερικανού Πρόεδρου να επιβάλει δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο που εισάγει από την χώρα του ο Καναδάς. 

Θα μου δασμολογήσεις εσύ τον χάλυβα; Θα σου «περιποιηθώ» εγώ το κέτσαπ! Αυτή ήταν η απάντηση του Τζάστιν Τριντό στον γείτονά του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επέβαλε δασμούς 25% και 10% αντιστοίχως στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ από τον Καναδά.

Ως αντίποινα ο καναδός επέβαλε στην Ουάσιγκτον δασμούς 10% σε αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας 11 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και στην εμβληματική ντομάτα κέτσαπ που παρασκευάζει η γιγαντιαία αμερικανική εταιρεία Kraft Heinz.

Το πλήγμα ήταν βαρύ για την (κάποτε, προτού εισαχθεί στη Wall Street) οικογενειακή επιχείρηση της Τερέζα Χέινς, συζύγου του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι (επί προεδρίας Ομπάμα). Και ιδιαιτέρως για την καναδική θυγατρική του ομίλου, την Kraft Heinz Canada.

Εξαγορά

Η θυγατρική αντιμετώπιζε δυσκολίες ήδη από το 2014, όταν αναγκάστηκε να κλείσει ένα εργοστάσιο παρασκευής κέτσαπ στο Οντάριο του Καναδά - ουσιαστικά επρόκειτο για μετεγκατάσταση του εργοστασίου στις ΗΠΑ. Μια καναδική εταιρεία, η Highbury Canco, εξαγόρασε στη συνέχεια τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Heinz και συνεργάστηκε με την εταιρεία διανομής κέτσαπ French's. Η συμφωνία προέβλεπε την αποκλειστική χρησιμοποίηση καναδέζικων ντοματών για την παρασκευή της δημοφιλούς σάλτσας.

Το μερίδιο αγοράς που κατείχε η Kraft Heinz υποχώρησε στο 5% μέσα σε δύο χρόνια , ενώ το μερίδιο της French's σχεδόν διπλασιάστηκε και έφθασε στο 8% περίπου. Η μακρά κυριαρχία της Kraft Heinz στην καναδέζικη αγορά είχε τερματιστεί προτού ξεσπάσει ο εμπορικός πόλεμος Ουάσιγκτον - Κεμπέκ. Τώρα όμως ο πόλεμος αναμένεται να στοιχίσει πολύ ακριβά στην αμερικανική εταιρεία.

Σύμφωνα με την «Figaro», αμφότερα τα θύματα του «πολέμου του κέτσαπ» είναι αμερικανικές εταιρείες. Η French's είναι θυγατρική της εδρεύουσας στο Μέριλαντ των ΗΠΑ McCormick & Co. Παρά το ότι στις ετικέτες των μπουκαλιών της έχει μια φωτογραφία ενός φύλλου από σφένδαμο, που κοσμεί και τη σημαία του Καναδά. Και παρά το ότι κάτω από εθνικό σύμβολο στην ετικέτα διαβάζει κανείς τη διευκρινιστική επιγραφή «Ντομάτες Καναδά». 

Τα αντίποινα του Τριντό στην εμπορική επίθεση που εξαπέλυσε ο Τραμπ στον Καναδά αναγκάζουν δύο αμερικανικές εταιρείες σε μια μονομαχία μέχρις εσχάτων. Διότι η Kraft Heinz αποφάσισε να αντεπιτεθεί στη French's απευθυνόμενη στα ανθρωπιστικά αισθήματα των καναδών καταναλωτών. Η διεύθυνση της επιχείρησης ανακοίνωσε ότι δωρίζει 50 εκατ. δολάρια στις τράπεζες τροφίμων του Καναδά. Η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι θα διοργανώσει τη διανομή 350.000 γευμάτων σε όσους δυσκολεύονται ακόμη και να τραφούν σωστά, ενώ θα χαρίσει 400.000 δολάρια για την περίθαλψη άρρωστων παιδιών στη γειτονική χώρα.

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές