Ενίσχυση του ΕΜΣ σε μελλοντικές κρίσεις

Η ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EMΣ) σε μελλοντικές κρίσεις, ήταν η μόνη σαφής απόφαση που έλαβαν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο των αποφάσεων για εμβάθυνση της Οικονομικής Νομισματικής Ένωσης.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ αποφάσισαν μετά τη μαραθώνια συνεδρία ότι ο ΕΜΣ θα αποτελέσει το χρηματοδοτικό εργαλείο που θα λειτουργεί ως φρένο του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης (SRF) τραπεζών εφόσον «επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην μείωση των κινδύνων», ενώ αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Προστασίας Καταθέσεων λήφθηκε μια ασαφής δέσμευση για καταρτισμό οδικού χάρτη για έναρξης της πολιτικής συζήτησης μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Οι 27 ΥΠΟΙΚ θα ετοιμάσουν ειδική έκθεση προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 28 με 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

«Το ευρώ εξήλθε ισχυρότερο από την κρίση αλλά υπάρχει ακόμη ατέλειωτη εργασία», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Για την τραπεζική ένωση, ο κ. Σεντένο είπε ότι οι προσπάθειες για αύξηση της ανθεκτικότητας και μείωσης του κινδύνου στις τράπεζες αποδίδουν καρπούς, προσθέτοντας ότι όλοι αναγνώρισαν ότι θα χρειαστεί συνεχόμενη εργασία, ιδιαίτερα στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Υποστηρίζουμε, είπε, την σταδιακή προσέγγιση την λήψη μέτρων μείωσης και επιμερισμού του ρίσκου στην κατάλληλη σειρά.

Ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία στην μετατροπή του ΕΜΣ ως το χρηματοδοτικό εργαλείο – φρένο του SRF.  Το φρένο, είπε, θα μπορεί να είναι διαθέσιμο πριν το τέλος μιας μεταβατικής περιόδου και μπορεί να υλοποιηθεί, «αν επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην μείωση του ρίσκου».

Όπως είπε ο Πορτογάλος πρόεδρος του Eurogroup, το μέγεθός του συνάδει με στοχευεόμενο επίπεδο του SRF. «Στην ουσία υποστηρίζουμε το διπλασιασμό της δύναμης πυρός μας στην εκκαθάριση τραπεζών», συμπλήρωσε.

«Αυτό σημαίνει τη σύσταση ενός αξιόπιστου δικτύου ασφαλείας για τον τραπεζικό τομέα», είναι ένα σημαντικό βήμα», είπε προσθέτοντας ότι αυτό το βήμα θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο μια ευρύτερης μεταρρύθμισης του ΕΜΣ.

Για το ρόλο του ΕΜΣ σε μελλοντικές κρίσεις, ο κ. Σεντένο είπε ότι υπάρχει συμφωνία για ενίσχυση του ρόλου του Μηχανισμού στον σχεδιασμό προγραμμάτων στήριξης χωρίς επικάλυψη του ρόλου τους Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην αναθεώρηση των υφιστάμενων εργαλείων του ΕΜΣ, εξετάζοντας την ανάγκη για νέα εργαλεία, ιδιαίτερα στο προληπτικό σκέλος.
 
Παράλληλα, όπως είπε, μετά τη Σύνοδο του Ιουνίου θα ξεκινήσει η εργασία για καθορισμό ενός οδικού χάρτη για έναρξη πολιτικών συζητήσεων για το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Προστασίας Ασφαλισμένων Καταθέσεων (EDIS).

Τέλος, είπε ότι τα παραδοτέα η Ευρωομάδα θα ετοιμάσει μέχρι το τέλος του χρόνου τα βασικά χαρακτηριστικά ενός ενισχυμένου ΕΜΣ.

Στις δικές του δηλώσεις, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, είπε ότι έγινε μια μεγάλη συζήτηση αναφορικά με την εμβάθυνση της ΟΝΕ.

«Η ολοκλήρωση της ΕΜΘ είναι πιο σημαντική από ποτέ και οι πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις δείχνουν ότι θα πρέπει να κάνουμε πρόοδο τώρα», πρόσθεσε.

«Υπάρχει καθαρή κατανόηση για την αναγκαιότητα να προχωρήσουμε μπροστά», είπε.

Αναφορικά με το θέμα του προϋπολογισμού της ευρωζώνης, ο κ. Μοσκοβισί είπε πως υπάρχει μια συνεχόμενη συζήτηση για τη δημιουργία της σταθεροποιητικής δυνατότητας της ΕΕ και του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, κάτι που η Κομισιόν στηρίζει.

Στηρίζω εδώ και καρό τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και η συμφωνία Μέρκελ – Μακρόν ήρθε σε μια αποφασιστική στιγμή, κατέληξε.
 
Ο Γενικός Διευθυντής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ είπε πως η κεντρική ιδέα της εμβάθυνσης της ΟΝΕ «είναι να κάνουμε την ΟΝΕ πιο ανθεκτική σε περίπτωση μελλοντικών κρίσεων». Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέδειξε την απόφαση για ανάθεση του ΕΜΣ ως του χρηματοδοτικού βραχίονα του SRF και την αναθεώρηση της εργαλειοθήκης του ΕΜΣ.

​​​​​​​ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας