ΕΚΤ: Στο μικροσκόπιο οι μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης

Τα χαρτοφυλάκια των τριών μεγαλύτερη πιστωτικών ιδρυμάτων της ευρωζώνης εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το οποίο επικαλείται άτομα γνώστες του θέματος.

Συγκεκριμένα, η εποπτική αρχή της Φρανκφούρτης ζήτησε από τους BNP Paribas SA, Deutsche Bank AG και Societe Generale SA πριν από αρκετούς μήνες να δώσουν λεπτομέρειες για το πώς αποτιμούν τα ομόλογα, τα αποθέματα και τα παράγωγά τους στα εμπορικά τους βιβλία, όπως δήλωσαν τα άτομα που γνωρίζουν και μάλιστα η επανεξέταση βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της και να καταλήγει σε συγκεκριμένο συμπέρασμα.

Η ΕΚΤ θέλει να εμβαθύνει στις εμπορικές συναλλαγές των κορυφαίων δανειστών της ζώνης του ευρώ, ιδιαίτερα πώς χρησιμοποιούν το περιθώριο ελιγμών που τους δίνεται για την τιμολόγηση των ίδιων των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων. Γνωστά ως μέσα επιπέδου 3, θεωρούνται σημαντικά για την παρακολούθηση τους λόγω των δυνητικών κινδύνων που ενέχουν για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, παρόλο που αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων.

Εάν η ΕΚΤ κρίνει ότι οι τράπεζες είχαν υποτιμήσει τους κινδύνους, μπορεί να τους ζητήσει να επανεκτιμήσουν τα περιουσιακά στοιχεία επιπέδου 3, είτε καταγράφοντας τη λογιστική τους αξία είτε αναθέτοντάς τους υψηλότερους συντελεστές στάθμισης κινδύνου. Όποια κι αν είναι η κατάληξη το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους δείκτες κεφαλαιουχικής επάρκειας των τραπεζών.

Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα αυτό το μήνα, ο γενικός οικονομικός διευθυντής της Deutsche Bank James von Moltke δήλωσε σε συνέδριο ότι το χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων επιπέδου 3 είχε μειωθεί σε 22 €δισ., μη διορθωμένο για κίνδυνο, από συνολικό ισολογισμό €1,47 τρισ.

Στις ετήσιες εκθέσεις της για το 2017, η BNP Paribas δήλωσε ότι είχε περιουσιακά στοιχεία επιπέδου 3 €11,7 δις. στο τέλος του έτους, ενώ η SocGen ανέφερε €6,6 δισ.

ΠΗΓΗ: Bloomberg
Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, κυρίως της Γερμανίας, δήλωσαν ότι επιθυμούν να σημειώσουν πρόοδο όσον αφορά τη μείωση του συνολικού επιπέδου κινδύνου στις τράπεζες πριν δεσμευτούν για πιο μόνιμους μηχανισμούς κατακερματισμού κινδύνων, όπως η κοινή ασφάλεια καταθέσεων.

 

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ