Rimsevics: Ο κεντρικός τραπεζίτης που... φέρνει σε αμηχανία τον Ντράγκι

Η συνεδρία της ΕΚΤ στις 14 Ιουνίου ίσως να είναι η πλέον αμήχανη για τον Μάριο Ντράγκι, ενώ το διαφορετικό που τη χαρακτηρίζει είναι ότι δεν διεξάγεται στην έδρα της Κεντρικής Τράπεζας της ΕΕ, τη Φρανκφούρτη, αλλά στη Ρίγα της Λετονίας. Πρόκειται για μια κρίσιμη συνεδρίαση καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να οδηγήσει στην απόφαση τερματισμού του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Ωστόσο χαρακτηρίζεται και από κάτι ιδιαίτερα ασυνήθιστο, καθώς θα έχει έναν σημαντικό ο απόντα. Τον Λετονό κεντρικό τραπεζίτη Ilmars Rimsevics, που κανονικά θα ήταν ο οικοδεσπότης αυτής της συνεδρίασης και θα καθόταν δίπλα στον πρόεδρο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Κάτι τέτοιο όμως δεν θα συμβεί καθώς αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά και δεν του επιτρέπεται από τις τοπικές αρχές η είσοδος στο κτίριο. Η ΕΚΤ, από την πλευρά της, έχει στραφεί δικαστικά κατά των περιορισμών σε βάρος του.

Ο 53χρονος Rimsevics, οικονομολόγος που κρατούσε τα ηνία της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας από το 2001 και μπήκε στο ΔΣ της ΕΚΤ το 2014 (όταν η Λετονία μπήκε στο ευρώ), συνελήφθη τον περασμένο Φεβρουάριο ως ύποπτος για δωροληψία από τοπική τράπεζα, λίγες μέρες μετά τις κατηγορίες των ΗΠΑ για ξέπλυμα χρήματος από την ανενεργή πια ABLV Bank AS. Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, αρνούμενος τις κατηγορίες.

Αν και η Λετονία αντιπροσωπεύει μόλις το 0,2% της οικονομίας της ευρωζώνης, έχει εξελιχθεί σε κομβικό σημείο για τα ερωτήματα σχετικά με την εποπτεία των τραπεζών και την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών.

Η ΕΚΤ μήνυσε τη χώρα για τους περιορισμούς στην επιτέλεση των καθηκόντων του Rimsevics και την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που δεν του επιτρέπει να συμμετέχει στις συναντήσεις του διοικητικού συμβουλίου. Αν και οι ερευνητές θα ζητήσουν να του απαγγελθούν επίσημα κατηγορίες εντός “μερικών εβδομάδων”, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να αποφασίσει να τον αποκαταστήσει ή να χαλαρώσει τους περιορισμούς που του έχουν επιβληθεί.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει το Bloomberg, η απουσία του Rimsevics από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ δεν είναι ο μοναδικός λόγος αμηχανίας. Σκάνδαλα για ύποπτους πελάτες στην πρώην Σοβιετική Ένωση έχουν ταλανίσει τις λετονικές τράπεζες και η ΕΚΤ έκλεισε την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας τον Φεβρουάριο, αφού οι ΗΠΑ την κατηγόρησαν ότι παραβίασε τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας.

«Είναι αναμφίβολα μία αμήχανη κατάσταση», δήλωσε ο Fredrik Erixon, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας. «Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι αυτό το σίριαλ έχει επιπτώσεις σε όλους και φθείρει την αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης».

Η ΕΚΤ κάθε χρόνο πραγματοποιεί μία συνεδρίαση μακριά από τη βάση της στη Φρανκφούρτη, και η συνεδρίαση στη Λετονία ήταν προγραμματισμένη από καιρό. Όπως σχολιάζει το Bloomberg, οι εξωτερικές αυτές συναντήσεις συχνά αποδεικνύονται ασυνήθιστες. Πριν από τέσσερα χρόνια, στη Νάπολη της Ιταλίας, τα μέτρα ασφαλείας εν μέσω διαδηλώσεων κατά της παγκοσμιοποίησης ήταν τόσο αυστηρά, που τα στελέχη της ΕΚΤ με το ζόρι μπορούσαν να ακούσουν ο ένας τον άλλο, λόγω του θορύβου από τα ελικόπτερα. Στην Κύπρο την επόμενη χρονιά, ένας δημοσιογράφος έκανε ολόκληρη διάλεξη στον πρόεδρο της ΕΚΤ στα ελληνικά. Μερικούς μήνες αργότερα στη Μάλτα, η συνεδρίαση έλαβε χώρα σε ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα που περιελάμβανε και έναν πολυτελή χώρο τυχερών παιγνίων.

Νομική μάχη
Αυτή η συνάντηση έρχεται μετά από μερικούς ταραχώδεις μήνες για τη χώρα της Βαλτικής με πληθυσμό 2 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε ότι ο Rimsevics θα γινόταν δεκτός «με ανοιχτές αγκάλες», εφόσον του επιτραπεί η συμμετοχή σε μελλοντικές συνεδριάσεις. Το πολιτικό κατεστημένο της Λετονίας είναι πολύ πιο εχθρικό. Ο πρόεδρος, η κυβέρνηση και η Βουλή συμφωνούν ότι πρέπει να παραιτηθεί.

Σε κάθε περίπτωση ο Rimsevics στο παρελθόν είχε αποδειχθεί «πολύ σκληρός για να πεθάνει» καθώς παρέμεινε στην κορυφή της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας για 1/4 του αιώνα, είδε 19 κυβερνήσεις να ανεβαίνουν και να πέφτουν και φυσικά έζησε ως κεντρικός τραπεζίτης και με τα δυο νομίσματα: το παλιό εθνικό Λατς και το ευρώ...

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν