Καμπάνα €27 εκατ. στην Αυστρία για παραποίηση δημοσιονομικών στοιχείων

Το Συμβούλιο των κρατών μελών της ΕΕ επέβαλε στην Αυστρία πρόστιμο ύψους 26,82 εκατ. ευρώ, λόγω της παραποίησης των δημοσιονομικών στοιχείων του χρέους στο κρατίδιο του Σάλτσμπουργκ (Land Salzburg).

Το πρόστιμο αφορά την παραπλανητική παρουσίαση των στοιχείων για το δημόσιο χρέος το 2012 και το 2013, και ακολουθεί έρευνα που ξεκίνησε η Κομισιόν τον Μάιο του 2016.

Η έρευνα διαπίστωσε σοβαρή αμέλεια σε τρεις αυστριακές δημόσιες οντότητες: το κρατικό ελεγκτικό συνέδριο και την τοπική κυβέρνηση του Σάλτσμπουργκ. Η Κομισιόν εξέδωσε έκθεση τον Φεβρουάριο του 2017.

Οι αρμόδιοι φορείς δεν κατάφεραν να διασφαλίσουν τους κατάλληλους ελέγχους συλλογής δεδομένων και τις διαδικασίες αναφοράς δεδομένων και αυτό επέτρεψε στη μονάδα προϋπολογισμού της κρατικής υπηρεσίας να παραπλανήσει και να αποκρύψει οικονομικές συναλλαγές. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην εσφαλμένη αναφορά από την Αυστρία στη στατιστική υπηρεσία Eurostat, σε ότι αφορά τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης για το 2012 και το 2013.

Είναι η δεύτερη φορά που έχει επιβληθεί πρόστιμο για τη χειραγώγηση των δεδομένων στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εποπτείας της ΕΕ (κανονισμός 1173/2011). Η πρώτη επιβλήθηκε στην Ισπανία τον Ιούλιο του 2015. Ο κανονισμός 1173/2011 εγκρίθηκε το 2011 στο πλαίσιο της ενίσχυσης της δημοσιονομικής διακυβέρνησης.

Τα στοιχεία που αφορούν το δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος αποτελούν ουσιαστική συμβολή στον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ. Το Συμβούλιο, έπειτα από σύσταση της Κομισιόν, μπορεί να αποφασίσει να επιβάλει πρόστιμο σε κράτος μέλος για την επιβολή δημοσιονομικής εποπτείας στη ζώνη του ευρώ. Σκοπός είναι να αποτρέπεται η εσφαλμένη παρουσίαση των στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος, είτε πρόκειται για εκ προθέσεως είτε λόγω βαρείας αμέλειας.

Η απόφαση λήφθηκε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, χωρίς συζήτηση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού