Από 1η Μαΐου οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο

Από την 1η Μαΐου οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν το μέτρο επιβολής τελωνειακών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ.

Αυτό μεταδίδουν σήμερα πολλά γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία και επικαλούνται κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται, παρά το γεγονός ότι η ΕΕ δεν επιθυμεί μια κλιμάκωση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον, εξετάζονται ήδη ορισμένα αντίμετρα, όπως η επιβολή τελωνειακών δασμών στις εισαγωγές ουίσκι, μοτοσυκλετών και ειδών ρουχισμού από τις ΗΠΑ.

Όλα αυτά βέβαια, κάνουν ακόμη πιο δύσκολο το ταξίδι της Καγκελαρίου Μέρκελ αύριο Παρασκευή στην Ουάσιγκτον, όπου και αναμένεται να έχει συνάντηση εργασίας με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, σε μια εποχή που πολλοί αναλυτές στη Γερμανία επισημαίνουν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών.

Στην συνάντηση αυτή θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ και ειδικά στο προαναφερόμενο θέμα επιβολής δασμών, καθώς θα επιδιωχθεί να μην υπάρξει κλιμάκωση σε έναν εμπορικό πόλεμο.

Άλλα δύσκολα ζητήματα που αναμένεται να συζητήσουν οι δύο πλευρές, είναι οι σχέσεις με την Ρωσία, ο πόλεμος στην Ρωσία, η συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν, η συμφωνία για το κλίμα, αλλά και η στάση απέναντι στην Κίνα.

Σε ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος –αναφερόμενος στην επίσκεψη αυτή- γράφει πως «οι δύο πλευρές θέλουν να επαναβεβαιώσουν την εταιρική τους σχέση ως θεμέλιο λίθο των διατλαντικών σχέσεων και της συνεργασίας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ».

Πάντως όπως και να έχει και αυτή η αποστολή της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Ουάσιγκτον –όπου την αναμένει ο Ντόναλντ Τραμπ- δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές