Ευρωζώνη: Η ανάπτυξη έριξε το χρέος στο 86,7% το 2017

Το δημόσιο χρέος και έλλειμμα της ευρωζώνης μειώθηκαν την περασμένη χρονιά, καθώς η οικονομία του μπλοκ ενισχύθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
 
Το χρέος στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ υποχώρησε στο 86,7% του ΑΕΠ την περσινή χρονιά από 89% το 2016. Το έλλειμμα υποχώρησε στο 0,9% του ΑΕΠ από 1,5% το 2016.
 
Η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών μπορεί να μειώσει τα κόστη χρηματοδότησης των κυβερνήσεων. Η πτώση ήταν κυρίως οδηγούμενη από την ισχυρή ανάπτυξη.
 
Η Ελλάδα, όπως μεταδίδει και το Reuters, η οποία φτάνει στο τέλος του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο, είχε μικρή πτώση στο 178,6% του ΑΕΠ από 180,8% το 2016.
 
Ενώ το χρέος της Αθήνας παραμένει το υψηλότερο στην Ευρώπη, η μείωση του επιβεβαιώνει, σύμφωνα με το πρακτορείο, την θετική τάση της ελληνικής οικονομίας, που επίσης καταγράφηκε στο πλεόνασμα, σύμφωνα με τη Eurostat.
 
Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, το δεύτερο μεγαλύτερο στο μπλοκ, ήταν κυρίως αμετάβλητο, στο 131,8% του ΑΕΠ πέρυσι από 132% το 2016. Ωστόσο το έλλειμμα υποχώρησε, στο 2,3% του ΑΕΠ από 2,5% το 2016.
 
Η Eurostat επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία πέρυσι κατέγραψε έλλειμμα χαμηλότερα από το 3% που είχε οριστεί από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες. Όπως είπε, το Παρίσι είχε έλλειμμα ύψους 2,6% του ΑΕΠ, σε υποχώρηση από το 3,4% το 2016. Παρόλα αυτά, η ευρωπαϊκή υπηρεσία εξέφρασε κάποιες παρατηρήσεις «για την ποιότητα των στοιχείων που δόθηκαν από τη Γαλλία». Προέτρεψε σε ανακατάταξη κάποιων δημόσιων δαπανών που θα μπορούσε να αυξήσει ελαφρώς και το έλλειμμα και το χρέος.
 
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, επέκτεινε το πλεόνασμα της στο 1,3% το ΑΕΠ πέρυσι, από 1% πλεόνασμα το 2016. Το χρέος της κινήθηκε πτωτικά, στο 64,1% του ΑΕΠ, από 68,2% το 2016.
 
ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ