Rothschild: Η πιο ισχυρή τραπεζική οικογένεια του πλανήτη

Το όνομα της οικογένειας Rothschild είναι συνδεδεμένο με τον πλούτο εδώ και χρόνια. Αποτελεί μια από τις πιο διάσημες ευρωπαϊκές τραπεζικές δυναστείες και πρωτοστάτησε σε αλλαγές μερικών από τις κυριότερες διαδικασίες των τραπεζών, όπως για παράδειγμα η εμπιστευτικότητα.
 
Σήμερα, ο Alexandre de Rothschild αντικαθιστά τον πατέρα του, David, ως πρόεδρος της επενδυτικής τράπεζας Rothschild & Co, που ελέγχεται από την οικογένεια, και αποτελεί την έβδομη γενιά της οικογένειας που θα βρίσκεται στα ηνία του οργανισμού.
 
Ο Alexandre δε θέλει μόνο να εκσυγχρονίσει, αλλά και να φέρει ριζικές αλλαγές στον Γαλλο-Αγγλικό οργανισμό. Ο Alexandre , που εντάχθηκε στον όμιλο το 2008, έχει στο παρελθόν εργαστεί στον τομέα επενδυτικής τραπεζικής και ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο με την Bear Stearns και την Bank of America.
 
Ποιοι είναι οι Rothschild;
Ο οργανισμός ιδρύθηκε πριν από 200 και πλέον χρόνια από τον Mayer Amschel Rothschild. Η πρώτη εμφάνιση του ονόματος έγινε τη δεκαετία του 1650 στη Φρανκφούρτη. Οι Εβραίοι που διέμεναν εκεί δεν ήταν υποχρεωμένοι να έχουν επίθετα μέχρι το 1807, οπότε οι κάτοικοι συνήθιζαν να υιοθετούν ονόματα που αναφέρονταν σε μια τοποθεσία, ή τα ονόματα των σπιτιών στα οποία έμεναν. Παίρνοντας το όνομα Rothschild, o Mayer Amschel Rothschild, η γυναίκα του, Gutle, και τα δέκα παιδιά τους έζησαν στο «House of the Green Shield» σε γκέτο όπου διέμεναν πολλοί Εβραίοι στην Φρανκφούρτη.
 
 
Ο οίκος ξεκίνησε ως τραπεζικός οίκος της Φρανκφούρτης, αλλά σύντομα μετετράπη σε διεθνή, με υποκαταστήματα σε Λονδίνο, Παρίσι, Βιέννη και Νάπολη μέχρι τη δεκαετία του 1820. Επιπρόσθετα με τον τραπεζικό και οικονομικό κλάδο, οι επιχειρήσεις έχουν καλύψει τομείς όπως η ενέργεια, οι εξορύξεις και το real estate. Το οικόσημο της οικογένειας με τα πέντε βέλη συμβολίζει τις ρίζες της οικογένειας στους ευγενείς της Αυστρίας. Τα μέλη της οικογένειας έχουν εμπλακεί σε μερικές από τις μεγαλύτερες συμφωνίες στην ιστορία, όπως το να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση του πολέμου της Βρετανίας κατά του Ναπολέοντα.
 
Η οικογένεια προσαρμόστηκε απόλυτα στη βιομηχανική επανάσταση και συμμετείχε στην ανάπτυξη της Ευρώπης με επενδύσεις στους σιδηροδρόμους, στον άνθρακα και στη μεταλλουργία. Παρ’ όλα αυτά, δυο αρχές συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να διαπερνούν την όποια δραστηριότητα της οικογένειας. Το να πραγματοποιούν όλες της συναλλαγές ομαδικά και να μην στοχεύουν ποτέ σε υπέρμετρα κέρδη. Από τις αρχές του 19ου αιώνα η οικογένεια είναι γνωστή για τις σημαντικές φιλανθρωπικές της ενέργειες, κυρίως στο χώρο των τεχνών και της εκπαίδευσης.
 
Η Rothschild περηφανεύεται ότι απασχολεί 3.500 ειδικούς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε 40 χώρες και εστιάζεται στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων ιδιωτών και στον τομέα του merchant banking. Στο μέλλον, η Rothchild στοχεύει στη επέκταση δυο ακόμα παραρτημάτων της, τη διαχείριση πλούτου και αυτή των περιουσιακών στοιχείων, την αύξηση των εμπορικών τραπεζικών εργασιών και θα ακολουθεί μια πιο καιροσκοπική τακτική, όσον αφορά στις εξαγορές.
 
Αν και τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε υψηλότερα ετήσια κέρδη και έσοδα, χάρη στις συμβουλευτικές υπηρεσίες που προσφέρει, η επενδυτική τράπεζα βρίσκεται αντιμέτωπη με ολοένα και αυξανόμενο ανταγωνισμό από εταιρίες του κλάδου. Η Rothschild θέλει να επεκταθεί στις ΗΠΑ, καθώς διαθέτει εδώ και 70 χρόνια ένα γραφείο στη Νέα Υόρκη, αλλά παραμένει μικρό. Με τη Lazard να προχωρά σε περισσότερες προσλήψεις και την Perella Weinberg Partners να επιδιώκει να ανοίξει γραφείο στο Παρίσι, η ανάγκη για επέκταση παρουσιάζεται πιο σημαντική.
 
Η μεταβίβαση σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για τον γηραιότερο de Rothschild, μια δημοφιλή και καλά δικτυωμένη φιγούρα, που ίδρυσε την εταιρεία στη Γαλλία πριν 30 χρόνια και στη συνέχεια, το 2012, επέβλεψε την συγχώνευση των τότε ξεχωριστών γαλλικών και βρετανικών τραπεζών σε μια προσπάθεια να ενδυναμώσει τη θέση της έναντι των ανταγωνιστών της.
 
«Πιστεύω ότι αυτοί που κατέστησαν την εταιρία μας τόσο επιτυχημένη είναι εξίσου ευτυχείς με εμένα για τη συνέχεια της οικογένειας στο τιμόνι της επιχείρησης», δήλωσε σε σημερινή ανακοίνωση ο David, που εργάστηκε για τον όμιλο για περισσότερο από 40 χρόνια. Σύμφωνα με δήλωση του ίδιου, «Οι φίλοι μου είναι κοντά στη σύνταξη ή έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί. Σήμερα ένας μεγάλος αριθμός  CEO, πολιτικών και ανθρώπων της δημοσιότητας είναι στα 40 τους και όχι στα 60. Είναι μια σημαντική αλλαγή».
 
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το motto της οικογένειας, «Concordia, Integritas, Industria», που σημαίνει «Αρμονία, Ακεραιότητα, Βιομηχανία», φαίνεται ότι θα συνεχίσει να διατηρεί την αξία του στο χώρο των τραπεζών για τα επικείμενα χρόνια.
 
Info Box
Η επενδυτική τράπεζα ιδρύθηκε πριν από 200 χρόνια από τον Mayer Amschel Rothschild. Οι πέντε γιοι του την εξέλιξαν τον 19ο αιώνα ως την κορυφαία τράπεζα στην Ευρώπη και έκαναν τους Rothschilds την πλουσιότερη οικογένεια στον κόσμο. Το 2012, ο David de Rothschild επανέφερε τα γαλλικά και βρετανικά υποκαταστήματα της τράπεζας. Η οικογένεια κατέχει σήμερα το 58% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου.
 
Η τράπεζα έχει επικεντρωθεί στο ρόλο της παροχής συμβουλών. Με τη δραστηριότητα των συγχωνεύσεων κατάφερε να υπερασπιστεί την πέμπτη της θέση στην Ευρώπη μπροστά από αντιπάλους όπως η Morgan Stanley ή η Deutsche Bank .
 
Ο Alexandre de Rothschild αναλαμβάνει μια αναπτυσσόμενη εταιρεία. Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 852 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου οικονομικού έτους, τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στα 206 εκατομμύρια λίρες – μια αύξηση της τάξης του 10%.
 
Η τράπεζα απασχολεί 2.800 άτομα.

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές