Διαμάχη για το κόστος των γηπέδων του Μουντιάλ

Το νέο ολοκαίνουριο στάδιο του Καλίνινγκραντ εγκαινιάστηκε εντός της εβδομάδας με έναν αγώνα ανάμεσα στην Μπάλτικα και την Κρύλια Σοβέτοφ από τη Σαμάρα. Ήδη από σήμερα είναι σαφές ότι οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις στον ρωσικό θύλακα ενδέχεται να εξελιχθούν σε οικονομικό φιάσκο. Ήδη στο τέλος του 2017 ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Καλίνινγκραντ Αντόν Αλιχάνοφ είχε παρακαλέσει το ρώσο πρόεδρο Πούτιν, σε συνάντηση των δύο στο Κρεμλίνο, να διασφαλίσει κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των δαπανών συντήρησης του νέου σταδίου μετά το πέρας του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου της Ρωσίας το προσεχές καλοκαίρι. Ο τοπικός κυβερνήτης τόνισε ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να διασφαλίσει εξ ιδίων πόρων τη συντήρηση του γηπέδου 35.000 θέσεων. Λίγες εβδομάδες αργότερα ο ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή να διερευνηθεί η δυνατότητα κρατικής χρηματοδότησης για τη λειτουργία επτά από τα έντεκα συνολικά γήπεδα του Μουντιάλ – συγκεκριμένα για τις εγκαταστάσεις σε Βόλγκοκραντ, Αικατερίνενμπουργκ, Καλίνινγκραντ, Νίσνι Νόβγκοροντ, Ροστόφ, Σαμάρα και Σαράνσκ.

Υπέρογκο κόστος λειτουργίας
Αρχικά σχεδιαζόταν οι περιφέρειες στις οποίες θα διεξαχθούν αγώνες του Μουντιάλ να αρχίσουν να χρηματοδοτούν μόνες τους τα στάδια της διοργάνωσης από τις αρχές του 2019. Σύμφωνα με τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές όμως, οι νέες εγκαταστάσεις θα επιβάρυναν τους περιφερειακούς προϋπολογισμούς με πρόσθετες δαπάνες ύψους 2,6 έως 6,5 εκατομ. ευρώ: υπέρογκο κόστος για επτά από τις έντεκα περιφέρειες που θα φιλοξενήσουν τη μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου ενδέχεται να κληροδοτήσει σε βάθος χρόνων σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους τόπους διεξαγωγής των αγώνων. Αυτό επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία έρευνας της συμβουλευτικής εταιρείας AECOM. Οι αρμόδιες τοπικές αρχές κρούουν ήδη τον κώδωνα κινδύνου. Τον περασμένο Φεβρουάριο εκπρόσωποι των περιφερειών ζήτησαν σε συνεδρίαση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου -με αντικείμενο την πορεία προετοιμασίας του Μουντιάλ- εκ νέου χορήγηση κρατικών πόρων στήριξης. Μια από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν ήταν να αναλάβει η Μόσχα τη διαχείριση των αθλητικών εγκαταστάσεων και τα συνολικά έξοδα λειτουργίας και συντήρησής τους. Τα λειτουργικά έξοδα των γηπέδων που κατασκευάστηκαν για το Μουντιάλ της Ρωσίας εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα δύο δισ. ρούβλια ετησίως.

Μετά το Μουντιάλ τι;
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή για νέα επεξεργασία του σχεδίου αξιοποίησης των γηπέδων μετά τη λήξη της μεγάλης διοργάνωσης, το οποίο είχε εκπονηθεί το 2015. Το νέο σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί τον προσεχή Μάιο. Ειδικοί αναλυτές της συμβουλευτικής εταιρείας Pricewaterhouse Coopers υπογραμμίζουν ότι άλλες πόλεις, για παράδειγμα το Λονδίνο που ανέλαβε να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, είχαν αρχίσει να σχεδιάζουν πολύ νωρίτερα –ήδη από το διάστημα της υποψηφιότητάς τους- τη μετέπειτα χρήση και αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Παρόμοια προβλήματα με αυτά που αντιμετωπίζει σήμερα η Ρωσία είχαν και οι διοργανώτριες των Μουντιάλ του 2010 (Νότια Αφρική) και 2014 (Βραζιλία). Σε αμφότερες τις χώρες πολλά στάδια που κτίστηκαν ειδικά για τις ανάγκες του Μουντιάλ είναι σήμερα οικονομικά ασύμφορα και μη κερδοφόρα.

ΠΗΓΗ: dw.com

Δειτε Επισης

Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν